Antibiotice SA, cel mai important producător de medicamente generice din România, a raportat, pentru primele nouă luni ale anului, o cifră de afaceri de 463,4 milioane de lei, în creştere cu 28%, şi un profit net de 76 milioane de lei, mai mare cu 160% comparativ cu primele nouă luni ale anului 2022. Compania a înregistrat, de asemenea, o creştere cu 32% a vânzărilor pe piaţa internă şi de 23% la export, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .
Antibiotice SA, companie fondată în 1955, deţine cea mai complexă structură de fabricaţie din ţară, operând opt fluxuri de producţie distincte, autorizate GMP şi US FDA.
Portofoliul companiei cuprinde peste 150 de medicamente, care se împart în trei mari categorii: produse forme solide de uz oral - integrează activităţile subsegmentelor capsule şi comprimate; produse topice -include subsegmentele de unguente şi supozitoare; produse sterile şi substanţe active - cuprinde subsegmentele parenterale şi biosinteză.
Antibiotice este lider de piaţă pentru produsele destinate spitalelor locale, deţinând totodată cea mai importantă cotă pentru produsele topice (unguente, creme, geluri).
Principalul acţionar al companiei este Ministerul Sănătăţii, care deţine 53% din totalul acţiunilor, iar al doilea cel mai important acţionar este Infinity Capital Investments, cu o deţinere de 29%.
• Creşte consumul de medicamente
În primele nouă luni ale acestui an, valoarea medicamentelor eliberate către pacienţii din România a fost de 21,8 miliarde de lei, în creştere cu 15,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. În aceeaşi perioadă, consumul de medicamente a crescut cu 2,5%, fiind eliberate în farmacii un număr de 537,29 milioane de cutii.
Din totalul pieţei farmaceutice din România, 44,3% este reprezentat de segmentul de medicamente generice cu şi fără prescripţie medicală. Piaţa de generice a urmat un trend crescător, urcând cu 12,7% în primele nouă luni din 2023, iar din punct de vedere cantitativ, a urmat acelaşi trend, înregistrând +1,4% de cutii eliberate din farmacii.
- Medicamente cu prescripţie medicală (RX): reprezintă 43,4% din totalul vânzărilor valorice în primele nouă luni din 2023 şi 49,6% din totalul consumului de medicamente generice, înregistrând creşteri de 17,2% (în ritm anual);
- Medicamente fără prescripţie medicală (non-RX): au înregistrat o creştere valorică cu 9,4% şi o scădere cantitativă cu 2,9% (204,4 milioane de cutii în primele nouă luni din 2022, faţă de 198,4 milioane de cutii în primele nouă luni din 2023).
Conform Cegedim, valoarea medicamentelor eliberate către pacienţii din România în perioada octombrie 2022 - septembrie 2023 a fost de 28,7 miliarde de lei la preţ de distribuţie, înregistrând o creştere de 16% faţă de perioada similară anterioară. Medicamentele pe bază de reţeta (Rx) au generat 17,31 miliarde de lei (+20,3%), în timp ce produsele fără prescripţie au însumat 7,24 miliarde de lei (+9,7%), iar segmentul de spitale a generat 4,14 miliarde de lei (+10,7%). În ceea ce priveşte volumul, piaţa de medicamente a totalizat 718,9 milioane de cutii, marcând o creştere de 1,8%.
Sectorul comerţului electronic dedicat produselor farmaceutice completează trendul ascendent, în 2021 fiind înregistrate 3 miliarde de vizite online (+34% faţă de 2020), România clasându-se pe locul al doilea în Uniunea Europeană, cu venituri de 3,9 miliarde de euro. Se estimează că piaţa europeană a platformelor online de produse farmaceutice va creşte de la 17,26 miliarde de dolari în 2021 la aproximativ 44,18 miliarde de dolari până în 2027, cu o rată de creştere anuală compusă (CAGR) de 16,95%
Potrivit Statista, piaţa globală farmaceutică este estimată să valoreze 1,115 miliarde de dolari în 2023 şi 1,478 miliarde de dolari până în 2028, cu o rată anuală de creştere compusă (CAGR) de 5,80%. Cea mai mare parte a acestei pieţe o reprezintă medicamentele oncologice, cu un volum estimat al pieţei de 188,2 miliarde de dolari în 2023.
În piaţa farmaceutică din România, Antibiotice ocupă locul al patrulea raportat la consum (cutii) pe segmentul medicamentelor generice cu prescripţie şi non-RX (cu o cotă de 5,5%), şi este lider valoric pe segmentul medicamentelor generice cu prescripţie şi non-RX comercializate în spitale, cu o cotă de 14,1%.
• Antibiotice - cifră de afaceri de 463,4 milioane de lei
Antibiotice a încheiat primele nouă luni din 2023 cu o cifră de afaceri de 463,4 milioane de lei, în creştere cu 28% faţă de 2022 şi cu 14% peste nivelul planificat pentru această perioadă. Creşterea s-a datorat atât segmentului de produse finite (+27%), cât şi celui de produse realizate pe alte site-uri de fabricaţie (+31%).
În ceea ce priveşte cifra de afaceri în primele nouă luni ale acestui an pe piaţa internă, această a crescut cu 32% comparativ cu primele nouă luni din 2022 şi cu 14% peste nivelul planificat, ajungând la o valoare de 288,67 milioane de lei, iar, pe piaţa internăţională, aceasta a crescut cu 23,3% faţă de perioada de referinţă şi cu 15% peste nivelul planificat, ajungând la o valoare de 174,76 milioane de lei. Segmentul vânzărilor în spitale (+18,4%) şi cel al vânzărilor în farmaciile independente şi minilanţuri (+19,1%), sunt cele care au contribuit la majorarea cifrei de afaceri.
Prin urmare, compania a încheiat al treilea trimestru cu un profit net de 76,7 milioane de lei, în creştere cu 160% atât faţă de nivelul înregistrat în al treilea trimestru din 2022 (29,5 milioane de lei), cât şi faţă de cifra planificată de companie (34,8 milioane de lei), datorită corelării eficiente a producţiei, vânzării şi nivelului stocului, cât şi a eficientizării achiziţiilor de materii prime şi materiale. De asemenea, marja brută înregistrată în al treilea trimestru a fost de 67%, peste nivelul marcat în perioada similară din 2022, respectiv 66%.
• Parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii
Antibiotice a semnat un acord de împrumut în valoare de 25 de milioane de euro cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru finanţarea construirii unei noi fabrici până în 2027.
"Acest parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii consolidează «The Future Together 2030», planul nostru de afaceri şi, în acelaşi timp, întăreşte capacitatea de răspuns a companiei la nevoile şi solicitările pieţei farmaceutice europene. Investim în cercetare, transfer tehnologic şi noi site-uri de fabricaţie pentru a aduce plus valoare industriei farmaceutice şi pentru a consolida indicatorii economico-financiari ai companiei până în 2030", a declarat Ioan Nani, directorul general al Antibiotice.
Pentru întreg anul 2023, compania şi-a bugetat venituri totale de 580,5 milioane de lei, ceea ce ar însemna o creştere de 11% comparativ cu anul 2022, compania realizând deja 80% din estimarea pentru întreg anul. Profitul net estimat de companie pentru întregul an se ridică la 42 de milioane de lei, cu 10% mai mare decât valoarea înregistrată în anul 2022. Compania a depăşit profitul estimat cu 80% în primele nouă luni ale anului, notează TradeVille.
• Acţiunea Antibiotice - în urcare cu aproape 154%, de la începutul anului
Preţul acţiunilor Antibiotice s-a aflat într-un trend ascendent în ultimele câteva luni, tranzacţionându-se constant peste media mobilă simplă de 200 de zile, aceasta devenind un important punct de suport. De la începutul anului şi până în prezent, preţul a marcat o creştere de aproape 154%, în timp ce, în ultimele 12 luni, creşterea a fost de 178%. Prin comparaţie cu indicele BET, acţiunile ATB au depăşit de şase ori performanţa acestuia (+26% în 2023).
Antibiotice se situează în fruntea clasamentului, prin comparaţie cu restul jucătorilor din domeniu listaţi la BVB. Astfel, restul competitorilor au înregistrat performanţe mai slabe în 2023: Zentiva (+47%), Biofarm (+34%), Farmaceutica Remedia (+16%), Ropharma (+1,63%).
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Antibiotice
Oportunităţi
- Evoluţia pieţei de medicamente: piaţa de medicamente din România a cunoscut o creştere semnificativă în ultimii ani, de la o valoare de 3,7 miliarde de euro în 2018, la 6,4 miliarde de euro în prezent. În context global, zona Europei Centrale şi de Est (ECE), din care face parte şi România, a contribuit cu 2% la această piaţă. Se estimează ca România să contribuie cu 16% pe piaţa ECE până la finalul anului 2023, şi cu 17% până în 2026.
- Eliminarea taxei clawback: în ceea ce priveşte posibile modificări în domeniul sănătăţii, este propus un proiect de lege ce vizează eliminarea contribuţiei trimestriale diferenţiale (taxa clawback), ca urmare a impozitării discriminatorii a medicamentelor originare din alte state membre.
- Includerea în indici: începând cu prima zi de tranzacţionare din luna decembrie 2023, acţiunile companiei vor fi incluse în indicele MSCI Frontier IMI şi în indicele MSCI România IMI, în categoria Small Cap. Includerea acţiunilor companiei în aceşti indici atestă performanţa solidă şi potenţialul de creştere, şi îi va oferi companiei expunere către investitorii instituţionali din străinătate.
- Top jucător pe piaţă europeană: în luna iunie, Antibiotice a câştigat o licitaţie în Marea Britanie pentru a distribui pe piaţă produse antiinfecţioase din gama penicilinelor sterile injectabile. Contractul are o valoare de 5 milioane de euro şi se va derula până în anul 2025. Noul contract câştigat în Marea Britanie este o dovadă spre atingerea ţintei stabilite de companie de a-şi dubla cifra de afaceri pe piaţa externă până în 2030.
- Pe calea sustenabilităţii: la finalul acestei luni, ar urma să fie finalizat un parc fotovoltaic, cu finanţare prin PNRR. Capacitatea de producţie va fi de 2,57 MW, şi va asigura aproximativ un sfert din energia electrică necesară companiei. Investiţia în capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile reprezintă o componentă de sustenabilitate a Planului de Afaceri "The Future Together 2020-2030".
- Evaluarea companiei: acţiunile Antibiotice se tranzacţionează la un multiplu P/E de 11,4x, situându-se sub media companiilor similare de 26,2x, potrivit Simplywall.st. În acelaşi timp, acţiunile se găsesc sub media P/E a industriei europene farmaceutice, de 22,7x.
- BUY: Conform indicatorilor tehnici oferiţi de platforma TradingView, Antibiotice se bucură de 15 recomandări BUY ("cumpără") dintr-un total de 24.
Riscuri
- Risc comercial: compania este expusă în principal la riscul comercial (de neplată) apărut din vânzările către clienţi.
- Reglementări: la începutul acestui an, Ministerul Sănătăţii a aprobat o listă a medicamentelor antibiotice şi antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României s-a propus a fi suspendată temporar, pe o perioadă de şase luni.
- Acţionariat: dat fiind faptul că Ministerul Sănătăţii este acţionarul majoritar al companiei, acest lucru ar putea crea o presiune suplimentară în condiţiile în care statul s-ar vedea nevoit să colecteze dividende mai mari, eliminând astfel din potenţialul de creştere al companiei.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, BVB, Univers Farmaceutic, Statista, Agerpres, BVC 2023, TradingView, bursa.ro, economica.net, Forbes, Issue Monitoring, Simplywall.st.
-----------------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. haterii unde sunteti ?
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 11:45)
v-ati ascuns ? :):):):)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 12:54)
Daca vrei un hater, da dividend mic, f mic.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 13:16)
Atb da mini-dividende.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 14:41)
stai ca vine psd ul cu 2 zile inainte de craciun cu "impozitarea profiturilor exceptionale"
taxa de solidaritate cu petrom si bancile:))
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 17:19)
ATB to the moon.
^^^^^^
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 17:29)
Cum ne prosteau ca au crescut costurile, se tot mieunau pe la colturi, au crescut pretul si uite profitul!
6. Știați că..
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 19:06)
Un tip de la Sif5 a cumpărat acțiuni ATB de vreo 9 mil lei la preț de 0.6 lei chiar înainte de creștere!
Mai exact Mihai Trifu, dir gen adjunct în mai 2023 la preț de 0.58 lei, suma totală 9.2 mil lei!! Oare cu cine va împărți cele vreo 2mil € profit???