TradeVille: Profitul Romgaz, susţinut de eliminarea contribuţiei de solidaritate

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 august

Sursa: facebook/Romgaz

Sursa: facebook/Romgaz

S.N.G.N. Romgaz SA a raportat profituri şi producţie în creştere pentru prima jumătate a anului 2024, dinamica fiind susţinută de scoaterea obligaţiei de plată a contribuţiei de solidaritate de la începutul anului, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Romgaz este cel mai mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din România şi unul dintre cei mai mari din Europa de Sud-Est. Printre activităţile sale, compania realizează explorare geologică, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesionale de transport tehnologic.

Compania are o cotă de piaţă de 47,8% la nivel naţional, calculată ca pondere a livrărilor de gaze comparativ cu livrările totale din România. Pe segmentul de energie electrică, compania are o cotă de piaţă de 1,7% la nivel local.

La sfârşitul anului 2023, printre principalii acţionari ai companiei se numărau statul român, cu o pondere de 70% din capitalul social, urmat de 24,6% persoane juridice şi 5,3% persoane fizice, reprezentând free-float-ul companiei, de 30%.

În fruntea companiei se află Răzvan Popescu, care a început să ocupe funcţia de CEO din anul 2022, după o perioada de doi ani după ce a deţinut funcţia de director economic al producătorului de gaze.

România - marcată de o stabilitate relativă a consumului de gaze naturale, în 2024

România a fost marcată în 2024 de o stabilitate relativă a consumului de gaze naturale, comparativ cu 2023 şi preţuri mai mici pentru acest tip de energie.

La nivel european, preţul gazelor s-a menţinut în scădere, stabilizându-se în prezent la 38,12 euro/MWh. Preţul mediu TTF a fost cu 33% mai mic în prima jumătate a anului comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023. Gazele naturale lichefiate (GNL) au rămas un element esenţial al portofoliului de aprovizionare, dar importurile au scăzut semnificativ în al doilea trimestru din 2024, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023.

Piaţa se stabilizează în acest an. În primele şase luni din 2024, producţia de energie electrică pe bază de gaze în UE a scăzut cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea producţiei de energie regenerabilă a redus nevoia de centrale pe gaz şi cărbune, ceea ce a redus emisiile de carbon şi a îmbunătăţit echilibrul dintre cererea şi oferta de gaze naturale în UE. Utilizarea industrială a gazelor a crescut uşor, dar a rămas mult sub nivelurile de dinainte de criză.

În trimestrul al doilea din 2024, UE a injectat cu 41 TWh mai puţin gaz în depozite, comparativ cu trimestrul al doilea din 2023. În ciuda ritmului mai scăzut, stocările sunt pe cale să atingă nivelul de umplere obligatoriu de 90% până la 1 noiembrie (77,5% la sfârşitul celui de-al doilea trimestru, unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii cinci ani).

Profit net şi producţie în creştere pentru Romgaz

Romgaz a raportat rezultate mixte pentru primele şase luni ale anului curent, având venituri mai mici comparativ cu 2023, pe fondul unor preţuri ale energiei în scădere, în timp ce eliminarea plăţii contribuţiei de solidaritate a adus o creştere a profiturilor. Astfel, cel mai mare producător de gaze naturale din România a anunţat obţinerea a 3,9 miliarde de lei venituri din vânzări în acest an (-20,4% vs semestrul întâi din 2023), în contextul scăderii preţurilor de comercializare a gazelor naturale (-31,1%), dar şi al unor cantităţi livrate mai mici (-14,3%).

Cifra de afaceri din vânzarea energiei electrice a fost şi ea în scădere (-10% vs 2023), iar cifra de afaceri aferentă serviciilor de înmagazinare a fost cu 3,7% mai mică.

Cheltuielile de exploatare au însumat 2,1 miliarde de lei (-7,3%), având o dinamică de scădere mai mică decât cea a veniturilor operaţionale, ceea ce a pus presiune asupra rezultatului operaţional, care a totalizat 2,1 miliarde de lei (-28,7%). Elementele care au impactat semnificativ dinamica cheltuielilor operaţionale sunt cele fiscale mai restrânse şi anume taxele şi impozitele care au scăzut cu 29%.

Un efect semnificativ pozitiv a fost produs de lipsa cheltuielilor cu contribuţia de solidaritate, care nu se mai plăteşte începând cu anul 2024 şi care în primele şase luni din 2023 s-a ridicat la 970,9 milioane de lei. Astfel, Romgaz a înregistrat un profit net de 1,8 miliarde de lei (+9%).

În primul semestru al anului, Romgaz a reuşit să acopere circa 45,3% din consumul naţional de gaze, având livrări de gaze în scădere cu 4,6% faţă de primul semestru din 2023, însă o producţie în creştere cu 4,3%. Consumul de gaze naturale la nivel naţional a fost cu 1% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rezultatele au fost conform aşteptărilor pieţei, preţul acţiunii stagnând în sesiunea ce a urmat publicării raportului. La sfârşitul zilei de 14 august, acţiunile SNG au închis cu +0,3% faţă de sesiunea precedentă de tranzacţionare.

Previziuni şi dividende

Pentru anul 2024, Romgaz şi-a propus să ajungă la un nivel al veniturilor de circa 7,65 miliarde de lei (-15% vs 2023) şi cu 9% în scădere faţă de bugetul iniţial al societăţii, în timp ce profitul brut este prognozat la 2,35 miliarde de lei (-45,3% vs 2023) şi cu 22% mai mic faţă de estimările iniţiale ale societăţii. La sfârşitul lunii mai, Romgaz şi-a revizuit în scădere bugetul pentru anul în curs, pe fondul modificărilor legislative făcute în primăvară, mai exact modificarea plafonului de preţ pentru energia electrică şi gazele nturale.

Printre cele mai importante obiective ale societăţii pe termen mediu şi lung este realizarea proiectului Neptun Deep, în care Romgaz deţine o participaţie de 50% alături de OMV Petrom. În vederea finanţării acestui proiect, Romgaz a anunţat că a lansat procedurile pentru atragerea a peste un miliard de euro prin emisiuni de obligaţiuni. Valoarea proiectului este de 4 miliarde de euro în acest moment, bani care vor fi investiţi în mod egal de către cele două companii din proiect, notează TradeVille.

Romgaz a plătit în cursul anului 2024 către acţionari un dividend de circa 0,14 lei/acţiune, care raportat la preţul de închidere din ziua de declarare, a avut un randament de 2,6%. Nivelul mai mic al dividendului din acest an a fost argumentat de către societate prin nevoile mari de investiţii pe care trebuie să le facă. Media randamentelor dividendelor din ultimii zece ani ale Romgaz se ridică la 9%.

Romgaz, în urcare la BVB

De la începutul anului şi până acum, SNG a înregistrat un randament în portofoliile investitorilor de +17,9%, fiind aproape de evoluţia generală a pieţei, reprezentată de indiceele BET, care, în aceeaşi perioadă, a avut o evoluţie de +19,1%. În ultimele 12 luni, SNG a crescut cu 53,7% reuşind să bată indicele BET, care în aceeaşi perioadă a marcat un avans de 44%.

Ultimele 12 luni s-au caracterizat printr-un trend ascendent al acţiunilor SNG, care au ajuns în această perioadă la un maxim record. Cât timp preţul acţiunilor se va menţine peste media mobilă simplă de 200 de zile, investitorii se pot aştepta la o continuare a trendului pe termen mediu.

TradeVille: Profitul Romgaz, susţinut de eliminarea contribuţiei de solidaritate

Riscuri şi oportunităţi ale investiţiei în Romgaz

Oportunităţi

Mărime: Romgaz este unul dintre cei mai mari producători de gaze locali, cu posibilitate de mărire semnificativă a producţiei în viitor prin proiectul Neptun Deep. Compania este de importanţă startegică pentru România, având o cotă mare de piaţă şi o bază bine pusă la punct de clienţi.

Dividende: Romgaz are o politică de dividende stabilă, distribuind minimum 50% din profitul net în fiecare an.

Riscuri

Macro: România nu are o stabilitate în ceea ce priveşte politicile fiscale faţă de sectorul de energie, iar reglementările introduse în anul 2022 pot să pună în continuare presiune pe situaţiile financiare ale companiei. Războiul din Ucraina şi situaţia macroeconomică incertă pot aduce din nou destabilizări ale pieţei de energie.

Companie supraevaluată: Preţul de consens dat de analişti este de 5,49 lei/acţiune, acesta situându-se cu 7,1% mai jos faţă de preţul actual al acţiunii.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

-----------

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, acer.europa.eu, BVB, FactSet, tradingview.com.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4668
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2492
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8613
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.0863

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb