TradeVille: Purcari Wineries reuşeşte să "îndulcească" costurile tot mai mari

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 august 2023

Sursa foto: facebook / Purcari Wines

Sursa foto: facebook / Purcari Wines

Producătorul de băuturi alcoolice Purcari Wineries a înregistrat, în prima jumătate din 2023, venituri operaţionale în creştere cu 30% şi un profit net mai mare cu 22% faţă de perioada similară a anului trecut. Deşi marjele au fost în scădere, volumele în creştere au compensat, ajutând compania să obţină o dinamică remarcabilă în contextul economic actual, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Purcari Wineries Plc este unul dintre cei mai mari producători de vinuri şi brandy din Europa Centrală şi de Est. Brandurile din portofoliul companiei sunt: Purcari, Crama Ceptura, Bostavan, Bardar, Domeniile Cuza şi Angel's Estate. Conform datelor furnizate de companie, Grupul are cultivate aproximativ 1.450 de hectare de viţă de vie şi operează şapte platforme de producţie, fiind cel mai mare exportator de vin din Republica Moldova şi lider de piaţă în categoria vinurilor premium din România, cu o cotă de circa 25%. La sfârşitul anului 2022, Purcari avea peste 800 de angajaţi în platformele sale de producţie.

La 30 iunie 2023, cel mai semnificativ acţionar al companiei era Amboselt Universal Inc., societate controlată de fondatorul şi CEO-ul Purcari, Victor Bostan, care deţine 19,97% din capitalul social. Din acţionariatul companiei mai fac parte nume importante precum Horizon Capital, East Capital, Pavăl Holding şi Erste Asset Management. Astfel, retail-ul deţine aproximativ 22% din capitalul social al companiei, în timp ce investitorii instituţionali controlează restul.

Condiţiile meteo indică o producţie de struguri superioară celei din 2022

Mai mulţi specialişti din industrie au declarat că producţia de struguri de anul acesta din România este promiţătoare şi este probabil să o depăşească de cea de anul trecut, de 808.000 de tone. Astfel, România va rămâne în topul celor mai mari cinci producători de struguri din Uniunea Europeană.

De menţionat că Purcari deţine pe teritoriul României Crama Ceptura SRL, care are ca activitate de bază producţia, îmbutelierea şi vânzarea vinului, şi Vinoteca Gherasim Constantinescu SRL, care se ocupă de cultivarea strugurilor din zona Dealu Mare. Majoritatea culturilor de struguri ale companiei se află pe teritoriul Republicii Moldova, care prezintă un climat destul de asemănător cu partea de Est a României, exceptând zonele montane.

Cifră de afaceri şi profit în creştere, în ciuda unor marje în scădere

Veniturile operaţionale semestriale au totalizat 161,4 milioane de lei, marcând o creştere cu 30% faţă de perioada similară a anului trecut. Această majorare are la bază sporirea volumului de produse vândute, premiumizarea continuă a portofoliului, precum şi transferarea costurilor suplimentare în produse. România a contribuit cel mai mult la această creştere, înregistrându-se aici vânzări cu 40% mai mari faţă de semestrul întâi din 2022, în timp ce în Republica Moldova evoluţia a fost de +11%. Activitatea de bază a generat 145 milioane de lei, un impact pozitiv având şi filiala din Bulgaria, recent integrată în Grup, care a generat 4,5 milioane de lei. De asemenea, noul segment de afaceri - servicii de management şi reciclare a deşeurilor - a adus vânzări în valoare de 13,2 milioane de lei.

Cu toate acestea, costul vânzărilor s-a majorat cu 45%, scăzând marja brută până la 41% (faţă de 47% în primul semestru din 2022), pe fondul unui cost mai mare pentru vinul vrac obţinut din cultura de struguri din perioada 2020-2021 şi al cheltuielilor în creştere cu ambalajele. De asemenea, majorarea cotei serviciilor de reciclare a deşeurilor până la 8% din totalul vânzărilor a generat costuri suplimentare la nivel de Grup.

Indicatorul EBITDA s-a majorat cu 15% comparativ cu perioada similară a anului trecut, totalizând 44,5 milioane de lei şi rezultând într-o marjă EBITDA de 28%, cu 3 puncte procentuale sub cea înregistrată în primele şase luni din 2022. În acest sens, cu cheltuieli financiare în scădere (-35% în ritm anual), datorită aprecierii leului moldovenesc faţă de euro, şi cu venituri financiare net superioare anului trecut (2,2 milioane de lei, comparativ cu 48.042 lei), compania a raportat un profit net în valoare de 25,5 milioane de lei, în creştere cu 22% faţă de primul semestru din 2022.

România, al 13-lea mare producător de vinuri din lume

Conform Statista, veniturile globale pe segmentul de vinuri sunt prognozate să crească anual între 2023 şi 2027, cu un total de 79.859 milioane de dolari (+24%). Veniturile sunt estimate să se ridice la 412.885 milioane de dolari în 2027. Astfel, rata anuală de creştere compusă (CAGR) a veniturilor globale pe segmentul de vinuri în perioada 2023-2027 este estimată la 4,4%.

Conform Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, România este al 13-lea mare producător de vinuri din lume, cu o producţie medie anuală de aproximativ 4,6 milioane hl şi peste 250 de crame. Din volumul total, 60% este produs de viticultorii mari, cu suprafeţe de peste 100 ha. Cu toate acestea, exportul lasă de dorit în România, în 2021 fiind comercializate peste graniţă doar 0,19 milioane hl, adică sub 5% din producţie. În general, România este văzută ca o ţară producătoare de vinuri ieftine.

Consumul mediu anual de vin per capita în România se ridică la 25 de litri, similar celui din Germania, dar este de două ori mai mic decât în Franţa.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Purcari Wineries

Oportunităţi

- Compania plăteşte dividende anual, având obiectivul de a creşte constant acest cuantum.

- Potenţialul de creştere ridicat al Grupului, dat, în special, de posibilitatea intrării pe noi pieţe, având în portofoliu produse premium fabricate la un cost inferior faţă de cele din Europa de Vest.

- Purcari are un acţionariat puternic, din acesta făcând parte numeroase fi de investiţii.

- Profitabilitate şi marje peste media sectorului din care face parte.

Riscuri

- Faptul că majoritatea producţiei Grupului Purcari are loc în Republica Moldova reprezintă un risc, reflectat şi în preţul actual al acţiunii, în condiţiile conflictului militar ce are loc la graniţa ţării, precum şi al relaţiilor geopolitice tensionate dintre Republica Moldova şi Rusia.

- Compania activează într-o piaţă foarte competitivă, cu bariere de intrare reduse.

- Politica anumitor fonduri de investiţii împiedică intrarea acestora în acţionariatul unor companii din domeniul băuturilor alcoolice. Astfel, pe o piaţă precum cea de la BVB, unde activitatea fondurilor de pensii este una semnificativă, lichiditatea companiei poate fi afectată.

TradeVille: Purcari Wineries reuşeşte să "îndulcească" costurile tot mai mari

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte companie, BVB, Statista, bursa.ro.

------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb