TradeVille: Randamentul ETF-ului Wisdomtree Enhanced Commodity Ucits, mult sub cel al indicelui S&P 500

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iulie

TradeVille: Randamentul ETF-ului Wisdomtree Enhanced Commodity Ucits, mult sub cel al indicelui S&P 500

Fondul tranzacţionat la bursă (ETF) Wisdomtree Enhanced Commodity Ucits a generat, de la începutul anului curent, un randament mult mai mic decât cel al indicelui bursier american S&P 500, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille, care aminteşte de ETF Friday - o iniţiativă dedicată educării şi informării investitorilor despre ETF-uri.

Caracteristicile ETF-ului Wisdomtree Enhanced Commodity Ucits sunt:

- Furnizor fond: WisdomTree

- Simbol ticker: DE.WTIC

- Valută: euro

- Obiectiv: Obiectivul principal al fondului este să ofere o expunere largă şi diversificată la un coş de mărfuri, acoperind patru sectoare mari: energie, agricultură, metale industriale şi metale preţioase. Pentru a realiza acest obiectiv, ETF-ul urmăreşte performanţa indicelui Optimised Roll Commodity Index TR pe termen lung, care oferă o expunere largă şi diversificată pe mărfuri.

- Deţinerile ETF-ului: Printre deţinerile de top ale fondului se numără aurul (15,5%), petrolul Brent (7,5%) şi petrolul WTI (7,3%).

- Profil de risc: Fondul oferă expunere la mărfuri din patru sectoare mari de activitate, astfel diminuând riscul specific al industriilor. Conform informaţiilor oferite de fond, riscul acestui ETF este clasificat la 4 din 7, dacă deţinerea se realizează pe o perioadă de cinci ani. Aceasta reprezintă o clasă de risc mediu.

- Expunere geografică: Indicele oferă o expunere geografică diversificată.

TradeVille: Randamentul ETF-ului Wisdomtree Enhanced Commodity Ucits, mult sub cel al indicelui S&P 500

Indicele de referinţă pentru ETF are un randament de peste 5%, de la începutul anului

Indicele de referinţă pentru ETF-ul Wisdomtree Enhanced Commodity este Optimised Roll Commodity Total Return - un indice denominat în dolari, care oferă o expunere pe patru segmente mari de mărfuri (energie, agricultură, metale industriale şi metale preţioase), prin urmărirea performanţei componentelor individuale ale Bloomberg Commodity Index Total Return. Indicele utilizează contracte futures pentru a urmări performanţa componentelor individuale ale Bloomber Commodity Index şi un set de reguli care îi permite optimizarea randamentelor. De exemplu, atunci când trece de la un contract futures la altul pentru fiecare tip de marfă din indice, în loc să selecteze noul contract pe baza unui calendar predefinit, indicele trece la contractul futures care generează cel mai mare randament la acel moment.

De la începutul anului şi până acum, Optimised Roll Commodity Total Return Index a înregistrat un randament de +5,05%, în timp ce în ultimele 12 luni acesta a avut o performanţă de +4,5%. În ultimii cinci ani, perioada recomandată pentru investiţii în ETF-ul analizat, indicele a avut o performanţă de +46,4%.

Perspectivele pieţei de materii prime

Tensiunile din Orientul Mijlociu au crescut presiunea asupra preţurilor principalelor materii prime, în special petrolul şi aurul, iar preţurile cuprului au atins un maxim al ultimilor doi ani. Cu toate acestea, în 2024 şi 2025 se aşteaptă o uşoară scădere a preţurilor globale ale produselor de baza, dar acestea vor rămâne cu aproximativ 38% peste nivelurile pre-pandemice. Preţurile petrolului, aurului şi cuprului sunt prognozate să crească în 2024 cu 2%, 8%, respectiv cu 5%. Deşi preţurile energiei vor scădea cu 3% în 2024 şi cu 4% în 2025, preţurile materiilor agricole şi metalelor vor rămâne stabile sau vor creşte uşor.

În primul trimestru al anului 2024, preţurile materiilor prime au scăzut cu 3%, influenţate de reducerea preţurilor energiei, în special ale gazelor naturale şi cărbunelui. Preţurile agricole au rămas relativ stabile, cu scăderi la alimente şi îngrăşăminte, compensate de creşteri la băuturi. Preţurile metalelor au rămas în mare parte neschimbate, cu o scădere a preţurilor minereurilor de fier şi creşteri la alte metale.

Preţul ţiţeiului Brent a depăşit 91 de dolari/baril în aprilie, din cauza tensiunilor geopolitice şi reducerilor de producţie OPEC+. Aprovizionarea restrânsă şi consolidarea activităţii industriale globale au contribuit la volatilitatea preţurilor petrolului. Preţul mediu al petrolului pentru 2024 este estimat la 84 de dolari/baril, urmând să scadă la 79 de dolari/baril în 2025.

Preţurile gazelor naturale au scăzut dramatic în primul trimestru din 2024 - cu aproape 40% faţă de anul anterior. Indicele european de referinţă a scăzut cu 35%, iar preţul gazelor naturale din SUA - cu 22%, datorită stocurilor ridicate şi condiţiilor meteorologice blânde. În contrast, preţul de referinţă al GNL din Japonia a crescut cu 4%, determinat de cererea regională crescută. Preţurile gazelor naturale vor rămâne scăzute în 2024, dar se anticipează o creştere în 2025, stimulată de exporturile de GNL din SUA.

Wisdomtree Enhanced Commodity ETF pe grafic

De la începutul anului şi până în prezent, Wisdomtree Enhanced Commodity ETF a adus în portofoliile investitorilor un randament de +0,1%, fiind mai jos faţă de piaţa de acţiuni din SUA, reprezentată de indicele S&P 500, care a avut un randament de +16,1%. În ultimele 12 luni, ETF-ul de materii prime a scăzut cu 0,7%, faţă de +24,3% generat de S&P 500. De la înfiinţarea ETF-ului, în prima jumătate a anului 2016, şi până în prezent, acesta a avut o creştere de 54,3%. Rata de rentabilitate medie anuală a ETF-ului de la înfiinţarea acestuia a fost de 5,13%.

TradeVille: Randamentul ETF-ului Wisdomtree Enhanced Commodity Ucits, mult sub cel al indicelui S&P 500

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Wisdomtree Enhanced Commodity

Oportunităţi

- Diversificarea portofoliului: Investiţia într-un ETF permite o expunere mai largă pe diferite clase de active. În cazul ETF-ului analizat, acesta oferă diversificare pe clasa de active a mărfurilor.

- Risc mai mic: ETF-urile au potenţial de a reduce volatilitatea globală a portofoliului în perioadele în care mărfurile sunt corelate negativ cu acţiunile şi obligaţiunile.

- Procese de management financiar: Wisdomtree Enhanced Commodity are la bază un proces dinamic de rulaj conceput pentru a minimiza costurile pe termen lung ale deţinerii expunerilor la mărfuri.

Riscuri

- Volatilitatea preţurilor: Preţurile mărfurilor şi a materiilor prime sunt extrem de volatile, fiind influenţate de factori precum schimbările de cerere şi ofertă, tensiuni geopolitice, condiţii meteo şi altele.

Sursele menţionate de TradeVille,) în acest raport sunt: wisdomtree.eu, justetf.com, etfstream.com, worldbank.org , FactSet.

-----------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb