TradeVille: ROCA Industry - rezultate în creştere, într-un an dificil

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 noiembrie 2023

TradeVille: ROCA Industry - rezultate în creştere, într-un an dificil

ROCA Industry a înregistrat progrese în perioada iulie - septembrie 2023, cu achiziţii cheie precum o fabrică de vopsele şi consolidarea prin fuziuni, vizând o expansiune a producţiei şi diversificarea produselor. Cu o creştere de 7,9% a cifrei de afaceri şi o EBITDA de 30,3 milioane de lei, compania navighează un an dificil, marcat de scăderi în sectorul rezidenţial şi provocări macroeconomice, anticipând o îmbunătăţire spre mijlocul anului viitor, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .

ROCA Industry Holdingrock (ROCA Industry) este primul holding de materiale de construcţii listat la BVB. Holdingul a fost înfiinţat în anul 2021, având scopul reindustrializării României, prin dezvoltarea de branduri autohtone, atât prin strategii comune, cât şi prin sinergiile create din activitatea acestora.

În portofoliul holdingului se regăsesc opt societăţi, principalele fiind:

- BICO Industries - primul şi cel mai mare producător naţional de plasă din fibră de sticlă şi producător naţional unic de armături din fibră de sticlă. La nivel european, compania se regăseşte printre cei mai mari cinci jucători.

Evolor - unul dintre marii jucători ai industriei naţionale de producţie de vopsele şi lacuri.

Eco Euro Doors (EED) - cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale.

Dial Hârşova (DIAL) - companie specializată în producţia de panouri bordurate de gard, stâlpi rectangulari şi altele. Portofoliul acestei societăţi cuprinde peste 80 de produse.

Electroplast (ELP) - producător de cabluri electrice, utilizând ca materie primă inclusiv aluminiul şi cuprul.

La data de 30 iunie 2023, acţionarii semnificativi ai companiei erau Societatea de Investiţii Alternative cu Capital Privat Roca Investments SA (60,7958% din capitalul social) şi Mihai Birliba (4,04%), restul reprezentând alţi acţionari. Relaţia dintre acţionarul majoritar şi holding este foarte strânsă, ROCA Industry realizând chiar o achiziţie de companie direct de la acţionarul majoritar, precum a fost cazul tranzacţiei Electroplast.

Echipa de management este condusă de Ioan-Adrian Bindea, având experienţă de peste 12 ani în pieţe de capital, restructurări corporative şi pieţe imobiliare.

La data de 21 august 2023, Rudolf-Paul Vizental, membru al Consiliului de Administraţie al ROCA Management, a investit în achiziţia a 1.437 de acţiuni ROC1, valoarea totală a tranzacţiei fiind de aproximativ 12.901 lei. În contrast, în trimestrul al treilea al anului 2023, Mihai Birliba, un alt membru al Consiliului, a efectuat vânzări semnificative de acţiuni ROC1. Prima vânzare, pe 11 septembrie, a implicat 300.000 de acţiuni la un preţ unitar de 7,2 lei, iar a doua vânzare, pe 10 octombrie, a inclus tot 300.000 de acţiuni, de această dată la un preţ de 8,3 lei pe acţiune. Astfel, vânzările totale ale lui Birliba au atins o valoare cumulată de aproximativ 4.650.000 lei. Aceste mişcări au dus la scăderea deţinerii lui Birliba sub 5% din drepturile de vot ale companiei, în timp ce Prebet SA Aiud şi-a mărit participaţia, depăşind pragul de 5%.

Ajustări semnificative ale preţurilor materialelor de construcţii

Analiza sectorului materialelor de construcţii din 2023, bazată pe datele furnizate de retailerul Mathaus, dezvăluie o perioadă de ajustare semnificativă a preţurilor, influenţată de factorii de piaţă globali şi locali. Această tendinţă este marcată în special de scăderea preţurilor materialelor esenţiale precum PAL, MDF, oţel beton şi termosisteme, reflectând o posibilă reorientare a lanţurilor de aprovizionare şi o creştere a competitivităţii pe piaţă locală. Diminuarea importurilor din China a avut un rol cheie în această dinamică, favorizând o majorare a prezenţei producătorilor locali şi regionali.

În ciuda acestor scăderi generale de preţuri, există variaţii în tendinţele de preţ, în funcţie de categorie. De exemplu, segmentele precum parchetul, sanitarele şi categoria electricelor, inclusiv corpurile de iluminat, au menţinut preţurile sau au înregistrat uşoare creşteri.

Ca să vină în ajutorul dezvoltării producătorilor de materiale de construcţii, Guvernul României a aprobat programul Construct Plus, o schemă de ajutor de stat multianuală cu o valoare totală de 150 milioane de euro, planificată pentru perioada septembrie 2023 - 2027.

Propunerea de eliminare a facilităţilor fiscale acordate în sectorul construcţiilor din România rămâne o ameninţare pentru activitatea sectorului şi, implicit, pentru cererea de materiale de construcţii.

Companiile din cadrul ROCA Industry au realizat achiziţii importante în 2023

În trimestrul al treilea din acest an, compania Evolor a reuşit finalizarea achiziţiei unei foste unităţi de producţie a vopselelor, localizată în incinta complexului Oltchim. Se anticipează că, începând cu 2024, această achiziţie va spori semnificativ capacitatea de producţie şi va facilita introducerea pe piaţă a unor noi linii de produse.

Pe 20 iulie 2023 a fost finalizată fuziunea dintre Doorsrock4 - un vehicul de investiţii (Special Purpose Vehicle - SPV) creat pentru asigurarea structurii de finanţare necesare achiziţiei EED - şi EED, după obţinerea aprobării Consiliului de Administraţie la data de 3 mai 2023.

Similar, la data de 31 iulie 2023, s-a concretizat fuziunea dintre Nativerock1 (un alt SPV), şi Dial, procesul fiind iniţiat pe 9 mai 2023. Aceste fuziuni au fost esenţiale pentru îndeplinirea condiţiilor stabilite cu creditorii în vederea accesării finanţărilor pentru achiziţiile respective şi pentru susţinerea dezvoltării ulterioare a companiilor.

Pe 18 august 2023, a fost semnat contractul pentru dobândirea a 70% din capitalul social al Workshop Doors, o companie cu două facilităţi de producţie în Reghin şi Petelea, 184 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 10,5 milioane de euro în 2022, cu o prezenţă semnificativă pe pieţele externe. Tranzacţia este în curs de finalizare, urmând să primească aprobările necesare.

În plus, la 2 octombrie 2023, Bico a semnat un contract pentru achiziţia a 45% din capitalul social al Europlas, un demers care va consolida participaţia sa totală la 100% după finalizarea tranzacţiei. Valoarea totală a tranzacţiei se ridică la 120.000 de euro, suma urmând să fie achitată în trei tranşe în cursul anului 2024.

Grupul Roca Industry şi-a majorat cifra de afaceri cu 7,9%

În 2023, Roca Industry a inclus în raportările sale financiare consolidate performanţele tuturor companiilor achiziţionate în 2022, precum Terra, EED şi Dial, însă în rezultatele aferente primelor nouă luni din 2022 acestea au fost doar parţial integrate, în funcţie de data la care au fost preluate, notează TradeVille .

Acest mod de raportare poate oferi o imagine incompletă a evoluţiei holdingului. Prin urmare, utilizarea rezultatelor cumulate permite o analiză mai cuprinzătoare şi comparabilă a performanţei întregului grup, oferind o perspectivă clară asupra progresului sau, fără să fie afectată de procentul de deţinere sau data achiziţiei fiecărei companii.

Anul 2023 s-a dovedit complicat pentru grup din cauza unui climat macroeconomic caracterizat prin inflaţie şi dobânzi în creştere, alături de o cerere diminuată şi volatilitatea preţurilor materiilor prime. Aceşti factori au dus la dificultăţi în compararea directă a performanţei financiare anuale.

La nivel cumulat, în primele nouă luni ale anului 2023, Grupul Roca Industry a înregistrat o creştere cu 7,9% a cifrei de afaceri, ajungând la 439,2 milioane de lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

În ciuda unor provocări de piaţă, toate companiile din cadrul Roca Industry, cu excepţia Europlas, au raportat o EBITDA pozitivă, totalizând 30,3 milioane de lei şi o marjă EBITDA de 6,9%, o scădere de 12,6% faţă de anul precedent.

În plus, costurile crescute de finanţare şi nevoia de capital suplimentar pentru investiţii şi achiziţii au rezultat într-o pierdere cumulată de -0,8 milioane de lei pentru companii şi o pierdere netă de -2,3 milioane de lei la nivel de grup.

TradeVille: ROCA Industry - rezultate în creştere, într-un an dificil

La nivel individual, ROCA Industry a obţinut venituri financiare de 5,3 milioane de lei, majoritatea provenind din dobânzi de 3,6 milioane de lei, aferente creditelor acordate în cadrul grupului, şi din dividende neîncasate de 1,5 milioane de lei de la Dial, achiziţionate prin fuziunea cu Nativerock1. După contabilizarea cheltuielilor operaţionale şi financiare, ROCA Industry a încheiat cu un profit net de 400.000 lei.

Pentru sfârşitul anului, conducerea ROCA Industry mizează pe o diminuare a pierderii nete. În ultimele două trimestre din acest an, se estimează realizarea unui indicator EBITDA consolidat de două ori mai mare.

CEO-ul ROCA Industry, Ionuţ Bindea, semnalează o perioadă dificilă pentru piaţa materialelor de construcţii, cu o scădere considerabilă în sectorul rezidenţial care influenţează negativ perspectiva pe termen scurt pentru companie. Se anticipează că această tendinţă va persista pentru încă aproximativ două trimestre. Cu toate acestea, există aşteptări ca piaţa să înceapă să se revigoreze începând cu vara anului următor. În ciuda scăderilor semnificative anticipate pentru anul în curs, care pot atinge până la 25% în unele segmente, piaţa este susţinută în prezent de construcţii de infrastructură de inginerie. Aceste observaţii sugerează că, deşi ROCA Industry se confruntă cu provocări pe termen scurt, există o perspectivă de recuperare şi posibilă creştere pe termen mediu.

Acţiunea ROCA Industry a pierdut 20% de la listare până în prezent

Acţiunile companiei ROC1 sunt listate în cadrul indicelui BET AeRO al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care reprezintă piaţa AeRO administrată de BVB. În decursul ultimului an, acţiunile ROC1 s-au clasat în primele şapte cele mai tranzacţionate acţiuni din cadrul acestui indice.

La o analiză a evoluţiei preţului acţiunilor ROC1, în comparaţie cu performanţa generală a indicelui BET AeRO, de la momentul listării până la sfârşitul lunii septembrie 2023, s-a constatat o scădere cu 20% a preţului acţiunilor ROC1, ajungând la 8,14 lei, faţă de un declin de 12,5% înregistrat de indicele BET AeRO.

Compania face demersuri pentru listarea sa pe piaţa principală a BVB, în baza aprobării primite din partea acţionarilor. Procesul este estimat că se va finaliza în luna ianuarie 2024.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în acţiunea ROCA Industry

Oportunităţi

- Guvernul sprijină dezvoltarea producătorilor naţionali de materiale de construcţii. Unul dintre obiectivele Programului Construct Plus este stimularea investiţiilor în judeţele mai puţin dezvoltate. Dintre societăţile eligible din cadrul holdingului, identificabile după cod CAEN, se regăsesc Electroplast şi EED. Astfel, acestea ar putea primi ajutoare de stat de cel mult 50 de milioane de euro pe an (dar nu mai mult de 75% din valoarea investiţiei şi intensitatea maximă a ajutoarelor de stat la care se face referire în OUG 68/2023), pentru achiziţionarea sau realizarea de active corporale şi necorporale.

- În perspectivă, o parte din industria materialelor de construcţii va beneficia de finanţarea oferită prin programe de tip PNRR. De exemplu, pentru Pilon 1 - Tranziţie Verde, sunt alocate 15,31 miliarde de euro, din care Componenta 5 - Valul Renovării, are alocate sume de 2,2 miliarde de euro, pentru reabilitarea sistemică şi eficientizarea energetică a mai multor tipuri de imobile. Aceste proiecte necesită utilizarea de materiale de construcţii care se regăsesc inclusiv în oferta companiilor din holding (spre exemplu, fibră de sticlă oferită de BICO Industries - pentru termoizolare).

Riscuri

- Expansiunea portofoliului holdingului, prin achiziţii de noi companii, atrage o creştere a costurilor de finanţare, din cauza solicitării de noi împrumuturi, atât pentru achiziţii, cât şi pentru finanţarea ulterioară a capitalului de lucru.

- Costurile variază în funcţie de nivelul ratelor de dobândă, care sunt ridicate în prezent.

Acest fapt afectează temporar profitabilitatea generală a grupului Roca Industry. Întrucât presiunea asupra marjelor de profitabilitate pusă de piaţă afectează suplimentar performanţa financiară a holdingului, acesta este stimulat să solicite capitalul acţionarilor.

Sursele menţionate de TradeVille

în acest raport sunt: rocaindustry.ro, raport financiar semestrial Roca Industry, bvb.ro, economica.net, legislatie.just.ro, bnr.ro, pnrr.fonduri.ue, analiză TradeVille.

--------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. imbarligaturile duc la scaderi.

    şi o marjă EBITDA de 6,9%, o scădere de 12,6% faţă de anul precedent. 

    În plus, costurile crescute de finanţare şi nevoia de capital suplimentar pentru investiţii şi achiziţii au rezultat într-o pierdere cumulată de -0,8 milioane de lei pentru companii şi o pierdere netă de -2,3 milioane de lei la nivel de grup. 

    1. Foarte corect. Increderea in ROCA este slaba.

      ora 13 valoare tranzactii 100k,pret 8,8 si pret mediu 8,12

      bid 8,28 ask 8,74 

      isi fac cotatia prin afiliati,cumparari incrucisate ca la sifoane 

      dupa majorare Grupul o sa aiba real pe la 90%,mai fac una mai mica pe urma si e iar companie ca si inchisa

      banii celor de la listare 'fuse si se duse' 

      corect foarte bine exemplificat si pentru cei noi veniti pe bursa.

      poate ajunge la 20 lei si sa va vad atunci cat criticat ca nu e buna

    promisiunile din memo? dar cercetarile penale de pe la bico?

    1. In memorandum P Net 2022-2024 27 37 49 M RON .Cu Plus!!!Ca dupa 2022 si 20223 chiar merita precizarea.In 2023 de la 37 Memorandum a ramas 18 in BVC si apoi 12 la ajustare BVC.In final undeva spre 15-20.Cu minus,desigur.Pe cifrele alea aruncate cu lopata au ridicat 45 M in plasament pe 25%.In cateva luni investitorii o sa fie diluati pe la 10-15% iar cu rezultatele 2023-2024 ROC1 va avea cel mult 150 M RON capitalizare.Do the math!

      imi explici si mie cum functioneaza diluarea asta prin MCS? adica daca pretul e jos cui ii convine mcs ul, majoritarului sau minoritarului? nu ma prind sunt nou,

      indatoreaza firma si dupa restrange dreptul celorlalti actionari de a participa la majorarea de capital si emit alte actiuni celor ce au creante certe si eligibile la firma adica tot ei baietii destepti.

      asta in statele unite se pedepseste penal pentru ce au facut cu memorandumul.

      Nu restrang dreptul oficial si lefal,doar practic :) adica cine mai subscrie la 10 lei cand un administrator a vandut multe procente din companie si la 7,2

      subscriu doar ei prin aport creante si afiliatii

      diluarea vine natural,cine-i nebun sa dea 10 lei cand in piata e mai jos si compania produce numai gauri financiare si in portofoliu 

    Baietii astia imi amintesc de povestea cu hainele imparatului.

    Doar povesti de capul lor, din pacate pentru investitori. Fiecare raport trimestrial are pagini intregi de povesti ca sa distraga atentia de la realitate: rezultate mediocre an de an, incomparabil mai proaste vs. ce au promis la listare. Oare nu le este jena sa se laude peste tot in presa cu cifra de afaceri, dar sa nu zica nimic de pierderile pe care le au an de an? In loc de explicatii pertinente, gasim zeci de pagini de povesti in rapoartele lor, de parca sunt platiti pentru numarul de cuvinte, nu ca sa faca profit. 

    Mai bine ar angaja o conducere profesionista, in loc sa dea atatia bani pe publicitate.  

    1. a fost conducere din aia da a stat o luna,pentru stoleru bagasera investitorii banii,au platit cafea de specialitate si au primit nechezol

      de ce a plecat stoleru de fapt?

      A zis omul ca el dorea implicare activa in companii

      iar marii strategi de la roci au zis sa lase managerii-antreprenori de capul lor 

      rezultatul?una dupa una intra pe pierderi

      stoleru stia cum sta treaba dupa ce-si vinde antreprenorul cea mai mare parte din detinere sau chiar toata 

      Asa se face in PE ...din ro..managerul de fond zero implicare în companiile din portofoliu. Au povești bune,bine zis in comentariul de mai sus..

      Pe o piata libera si lichida, avand in vedere rezultatele submediocre din ultimii 2 ani, pretul actiunii in acest moment ar trebui sa fie undeva pe la 4 RON/actiune, cu indulgenta…

      Cum sa iti pui ca obiectiv principal pt anul asta trecerea pe piata principala, cat timp asta e doar o chestiune tehnica/de birocratie? Serios? 

      Iar ce fac cu Electroplast mi se pare tare ciudat… 10 milioane EUR pt o firma plina de datorii si care de abia supravietuieste? Wow!  

      tu intelegi ce firme au in portofoliu ? numai una face cat este evaluarea acum

      BICO si cele doua de usi impreuna  

      Ei fac diluare si vor pe principala, LOL. O parte din cei care au investit in Roca sunt foarte nemultumiti de ROI si perspective iar astia vor sa le arate ca nu si-au pierdut valoarea investita prin restrangere freefloat si manipulare pret cu bidoanele ca sc preb sa

      in cateva sedinte o pot duce in 15 lei ca nu mai sunt multi care au roc

      sa vedem atunci cum creste interesul  

      Tu intelegi ca Roc detine doar 60% din Bico? Tu ai vazut cum a scazut detinerea in Bico de la 70% in trim II la 60% in trim III fara nicio explicatie? Tu intelegi ca tot holdingul lu’ peste se scufunda in datorii si ca toata sandramaua nu e sustenabila? Tu ai vazut ce imprumuturi bancare au? Tocmai d-aia si fac majorare de capital acum, fara ea nu se pot sustine singuri ca doar n-au fost pe plus niciodata, iar imprumuturile alea bancare trebuie achitate cumva…

    la ROC doar o firma valoreaza cat toata capitalizarea acum

    nu intelegeti nimic 

    voi ati vazut ce schimbari au facut la fabricile cumparate ? 

    eu am cumparat azi, cred ca va urca cotatia foarte mult pana la listarea pe bvb

    1. Tocmai ca am vazut, au schimbat profitul in pierdere.

      :)))

      Performerul bursei astazi, i se mai spune Nvidia de Romania :))

      Bravo Roc, reindustrializati Romania, ca o faceti bine! Chiar daca rezultatele zic altceva, opusul. Profiturile vor veni si ele candva, doar ca nu sevstie cand. 

      trece de 10 cu mult in perioada urmatoare

      deja nu vor mai fi actiuni multe la vanzare la ce cumparatori sunt  

      mergi ma copile cu cercul

    IAU PUTIN CATE PUTIN

    mie imi place ca sunt transparenti

    vin si rezultatele bune ca e nevoie de materiale de constructii  

    1. ia-le vladimir vladimirovici, ia-le!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb