TradeVille: Roca Industry se confruntă cu provocările expansiunii

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 august 2024

Sursa: facebook / Roca Industry

Sursa: facebook / Roca Industry

Roca Industry Holdingrock1 SA s-a confruntat cu o dinamică mixtă în prima jumătate a anului 2024. Deşi rezultatele operaţionale consolidate arată o îmbunătăţire semnificativă, cu o creştere robustă a EBITDA şi a veniturilor, rezultatele individuale, din care se pot distribui dividende, sunt în scădere. Pe piaţa construcţiilor, scăderea numărului de locuinţe finalizate şi a autorizaţiilor de construcţie adaugă un strat suplimentar de complexitate în strategia de extindere a companiei, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

ROCA Industry Holdingrock ("ROCA Industry") este primul holding de materiale de construcţii listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Holdingul a fost înfiinţat în anul 2021, având scopul reindustrializarii României, prin dezvoltarea de branduri autohtone, atât prin strategii comune, cât şi prin sinergiile create din activitatea acestora.

În portofoliul holdingului se regăsesc opt societăţi, principalele fiind:

- BICO Industries - primul şi cel mai mare producător naţional de plasă din fibră de sticlă şi producător naţional unic de armături din fibră de sticlă. La nivel european, compania se regăseşte printre cei mai mari cinci jucători.

- Evolor - unul dintre marii jucători ai industriei naţionale de producţie de vopsele şi lacuri.

- Eco Euro Doors (EED) - cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale.

- Dial Hârşova (DIAL) - o companie specializată în producţia de panouri bordurate de gard, stâlpi rectangulari şi altele. Portofoliul acestei societăţi cuprinde peste 80 de produse.

- Electroplast (ELP) - producător de cabluri electrice, utilizând că materie primă inclusiv aluminiul şi cuprul.

Modelul de afaceri al ROCA Industry se concentrează pe investiţii în calitate de acţionar majoritar în companii de dimensiuni medii. Printr-un proces pe termen mediu de creştere şi de îmbunătăţire a eficienţei, aceste companii vor fi integrate într-o structură de holding. Această abordare este menită să atragă investitori instituţionali şi să genereze valoare adăugată atât pentru acţionari, cât şi pentru economie în general.

Echipa de management este condusă de Ioan-Adrian Bindea, având experienţă de peste 12 ani în pieţe de capital, restructurări corporative şi pieţe imobiliare. Anul trecut, compania a adus un nou COO, Ştefan Szitas. Anterior, a ocupat rolul de Director Operaţional la Bravo Europa, unde a coordonat dezvoltarea şi implementarea strategiei operaţionale la nivel european. A contribuit şi la dezvoltarea strategiei de logistică şi depozitare, fiind responsabil de proiecte de investiţii de peste 100 de milioane de euro pentru OMV Petrom.

La data de 30 iunie 2024, acţionarii semnificativi erau Societatea de Investiţii Alternative cu Capital Privat Roca Investments SA (65,9% din capitalul social) şi Mihai Bîrliba (4,04% din capitalul social), restul reprezentând alţi acţionari. Relaţia dintre acţionarul majoritar şi holding este foarte strânsă, ROCA Industry realizând chiar o achiziţie de companie direct de la acţionarul majoritar, precum a fost cazul tranzacţiei Electroplast.

Scădere pe segmentul construcţiilor rezidenţiale

Sectorul construcţiilor din România reflectă tendinţe mixte în prima jumătate a anului 2024, influenţate de factori economici şi de dinamica pieţei imobiliare. Pe de o parte, se observă un boom în infrastructură datorat implementării PNRR, însă pe segmentul construcţiilor rezidenţiale, cifrele arată o scădere.

Unul dintre indicatorii predictivi importanţi, cu impact direct în industria în care ROCA Industry operează, este numărul de autorizaţii emise. Conform datelor furnizate de INSSE, în primul semestru al anului 2024 au fost eliberate 16.925 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 1,3% faţă de primele şase luni din 2023. Scăderea s-a atenuat faţă de cea aferentă anului trecut (o scădere cu 24,9% în semestrul întâi din 2023 vs acelaşi interval din 2022), dar va continua să aibă impact nu doar în evoluţia pieţei din 2024, ci şi mai departe.

Totodată, numărul locuinţelor finalizate continuă să scadă la nivel naţional. În 2023, au fost date în folosinţă circa 71.500 de locuinţe, cu aproximativ 1.900 de unităţi mai puţin faţă de 2022. Această tendinţă de scădere s-a accentuat în primul trimestru din 2024, cu o reducere de aproape 4.000 de locuinţe faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, rezultând în finalizarea a doar 11.360 de unităţi.

Regiunea Bucureşti-Ilfov, cea mai mare piaţă imobiliară din ţară, a înregistrat o scădere semnificativă, de 32%, în numărul de locuinţe noi finalizate în primul trimestru din 2024. Conform analizei realizate de SVN România, 2024 ar putea înregistra cel mai mic număr de locuinţe noi finalizate din ultimii cinci ani, cu scăderi pronunţate în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Braşov.

În ciuda acestei scăderi a ofertei, cererea pe piaţa imobiliară rămâne ridicată, susţinută de un trend descendent al dobânzilor. Acest dezechilibru între cerere şi ofertă este aşteptat să ducă la noi creşteri ale preţurilor locuinţelor în principalele oraşe din ţară.

Roca Industry - mai eficient în operaţiunile sale în 2024, comparativ cu 2023

Pentru a înţelege mai bine performanţa financiară a Roca Industry (ROC1), este esenţial să distingem între diferitele tipuri de valori financiare. Valorile consolidate combină datele financiare ale tuturor filialelor din cadrul grupului ROC1 şi ţine cont de deţinerea companiei şi momentul achiziţiei, oferind o imagine holistică a performanţei întregului holding. În primul semestru din 2024, ROC1 a raportat o EBITDA consolidată de 36,8 milioane de lei, cu o marjă EBITDA de 11,8%. Acest lucru arată că grupul devine mai eficient în operaţiunile sale în comparaţie cu primul semestru din 2023, când marja EBITDA a fost de numai 6,9%. Variaţia pozitivă a veniturilor obţinute în această perioadă de către toate segmentele, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi valoric, dar şi noile companii care au intrat sub umbrela holdingului, precum şi eficienţa operaţională iniţiată, au produs rezultate vizibile, notează TradeVille.

Toate eforturile depuse pentru îmbunătăţirea activităţii operaţionale din a doua parte a anului 2023 s-au resimţit atât la nivelul rezultatului din exploatare, profitul obţinut fiind de 20,3 milioane de lei, comparativ cu profitul de un milion de lei din semestrul întâi din 2023, cât şi la nivelul rezultatului net, unde Grupul a reuşit să obţină un profit net la nivel consolidat de 6,1 milioane de lei, faţă de pierderea de 7,4 milioane de lei realizată în aceeaşi perioadă anul trecut.

ROCA Industry este un holding fără venituri operaţionale proprii, înregistrând venituri în principal din dobânzi la creditele acordate companiilor din portofoliu şi din dividendele distribuite de acestea, precum şi din alte venituri financiare. Astfel, în primul semestru din 2024, holdingul a înregistrat în principal venituri financiare, în valoare totală de 2,5 milioane de lei, compuse în totalitate din venituri din dobânzi pentru creditele acordate de ROCA Industry societăţilor din Grup. Diferenţa rezultatului net faţă de primele şase luni din 2023 este datorată eliminării veniturilor din dividende (1,5 milioane de lei) înregistrate în prima parte a anului 2023, reprezentate de dividende distribuite în acea perioadă, dar neplătite de DIAL (preluate prin fuziune de la Nativerock1), scădere contracarată de creşterea veniturilor din dobânzi, ca urmare a unor împrumuturi suplimentare acordate de ROCA Industry filialelor sale.

Majorarea cheltuielilor din exploatare individuale a fost generată atât de noile companii intrate în Grup (Electroplast, la finalul lunii iunie 2023, şi Workshop - în februarie 2024), cu impact asupra costurilor de gestionare a activităţii acestora, precum şi a unor cheltuieli suplimentare, inclusiv cheltuieli de audit şi consultanţă financiară necesare îndeplinirii criteriilor mai stricte aplicabile companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB.

Suplimentar, cheltuielile cu dobânzile au crescut de patru ori, acestea fiind aferente împrumuturilor intra-grup acordate de acţionarul majoritar, ROCA Investments, necesare finanţării companiilor din portofoliu, dar şi activităţile curente ale holdingului (pe parcursul anului 2023 soldul împrumuturilor a crescut, astfel că în primul semestru din 2024 acestea sunt în sumă de 20,3 milioane de lei, versus 11,9 milioane de lei la finalul anului 2023).

Perspective - ţintele bugetate pentru anul în curs pot fi atinse

Având în vedere evoluţia pieţei şi a activităţii companiilor din holding din primul semestru al anului 2024, managementul ROCA Industry consideră că ţintele bugetate pentru anul în curs pot fi atinse.

"Suntem încrezători că vom realiza bugetele, că vom avea un an în care cifra de afaceri o va depăşi pe cea de anul trecut cu peste 10%, iar EBITDA cu peste 60%. Pe cifre corecte, cu luarea în calcul şi a companiilor achiziţionate, atât la numitor, cât şi la numărător, într-un an în care piaţa scade cu două cifre", susţine conducerea companiei.

Pentru 2024, ROCA Industry îşi propune să îşi consolideze şi să îşi extindă prezenţa atât pe pieţele naţionale, cât şi pe cele europene. Holdingul are în plan să integreze atât operaţional, cât şi comercial, achiziţiile recente, să investească semnificativ în tehnologie şi capacitate de producţie şi să lanseze produse inovative.

ROC1 scade pe grafic

Din 11 martie, Roca Industry şi-a transferat acţiunile de pe piaţa AeRO pe piaţă principala a BVB.

Acţiunile ROC1 înregistrează o scădere de 4% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 17,1 milioane de lei, arată datele BVB. Compania a mai recuperat din pierderea din acest an, înregistrând doar în ultima lună un avans de 6%. Totuşi, de la listare, performanţa acţiunilor ROC1 este de -17,6%.

În aceeaşi perioadă, indicele BET a înregistrat o evoluţie de aproximativ +20%. În schimb, companiile din sector, Teraplast şi Sipex, au avut evoluţii similare cu ROC1, de -2%, respectiv -6%.

TradeVille: Roca Industry se confruntă cu provocările expansiunii

Oportunităţi şi riscuri ale investiei în acţiunea ROCA Industry

Oportunităţi

Evaluarea companiei: Unul dintre punctele forţe ale ROCA Industry este evaluarea sa atractivă pe piaţă. Indicatorul EV/EBITDA este un multiplu financiar utilizat pentru a evalua valoarea unei companii în raport cu profitabilitatea să operaţională. La finalul primului semestru din 2024, conform calculelor companiei, multiplul EV/EBITDA al ROCA Industry era de 7,45, aproape la jumătate faţă de mediana de 13,75 a patru companii comparabile din acelaşi sector. Acest multiplu mai mic indică faptul că ROCA Industry poate fi considerată subevaluată faţă de sectorul în care activează.

Lichiditate crescută: După listarea pe piaţa reglementată şi semnarea contractului cu BRK ca market maker, lichiditatea acţiunilor ROCA Industry a crescut semnificativ. În perioada 11 martie - 31 iulie 2024, volumul total tranzacţionat a fost de 1,17 milioane de acţiuni, cu o medie zilnică de 12,1 mii de acţiuni, ceea ce reprezintă o creştere de 8,5 ori faţă de aceeaşi perioadă din 2023. În plus, numărul acţionarilor a crescut cu 20% faţă de finalul anului 2023, ceea ce indică un interes crescut pentru acţiunile ROC1.

Riscuri

Expansiune: Creşterea portofoliului holdingului, prin achiziţii de noi companii, atrage o creştere a costurilor de finanţare, datorită solicitării de noi împrumuturi, atât pentru achiziţii, cât şi pentru finanţarea ulterioară a capitalului de lucru. Costurile variază în funcţie de nivelul ratelor de dobândă, care sunt ridicate, în prezent. Acest fapt afectează temporar profitabilitatea generală a grupului Roca Industry. Întrucât presiunea asupra marjelor de profitabilitate pusă de piaţă afectează suplimentar performanţa financiară a holdingului, acesta este stimulat să solicite capitalul acţionarilor.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

-------

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rocaindustry.ro, rapoarte companie trimestrul întâi şi semestrul întâi 2024, BVC 2024, SVN Romania, INS, BVB, legislatie.just.ro.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. cum as putea sa fac bani, din postura de actionar?

    1. Nicicum, fac bani sefii care isi iau SOP-uri, nu tu ....

      Cum nu se fac bani pe ROCE?IN 3 ani a crescut de la 0.05 la 0.2500.Cat vrei sa creasca ,la 25 in 3 ani?

      ROC1 e pe pierdere de la listr, semnificativ....Micul investitor nu merita sa se complice cu ac. suveica. Vezi ciudatzeniile cu acolitzii anodin la PREB.

      Alooo, aici e vorba de ROC1, nu de ROCE ....ROC1 nu creste deloc, numa tot scade ...

      La toate companiile!

    Daca stai stramb si citesti drept astfel de articol informativ nu poti sa nu te intrebi.....daca profitul firmelor creste dar scade profitul ROCE asta NU cumva inseamna management care fura de stinge

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb