TradeVille: Romgaz aşteaptă o marjă a profitului net de peste 30%, în 2024

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 martie

Sursa foto: facebook / ROMGAZ

Sursa foto: facebook / ROMGAZ

Producătorul român de gaze SNGN Romgaz SA a raportat rezultate mixte pentru 2023, ilustrând o cifră de afaceri în scădere, impactată de reglementările statului, dar şi o reducere semnificativă a cheltuielilor operaţionale, ceea ce i-a permis creşterea marjelor de profitabilitate pentru anul trecut, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille Romgaz este cel mai mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din România şi unul dintre cei mai mari din Europa de Sud-Est. Printre activităţile sale, compania realizează explorare geologică, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesionale de transport tehnologic. Compania are o cotă de piaţă de 47,8% la nivel naţional, calculată ca pondere a livrărilor de gaze comparativ cu livrările totale din România. Pe segmentul de energie electrică, compania are o cotă de piaţă de 1,7% la nivel local.

La sfârşitul anului 2023, printre principalii acţionari ai companiei se numărau statul român, cu o pondere de 70% din capitalul social, urmat de 24,6% persoane juridice şi 5,3% persoane fizice, acestea reprezentând free-float-ul companiei de 30%. În fruntea companiei se află Răzvan Popescu, care ocupă funcţia de CEO din anul 2022, după o perioadă de doi ani după ce a deţinut funcţia de director economic al producătorului de gaze.

Marjele de profitabilitate, în creştere

Romgaz a afişat rezultatele preliminare pentru anul 2023, ilustrând o situaţie financiară în scădere faţă de 2022, cauzată în mare parte de factorii externi, precum reglementările statului în sectorul energetic din 2022, atunci când s-a introdus plafonarea preţurilor de vânzare a energiei şi, mai târziu, introducerea mecanismului de vânzare centralizată MACEE. Astfel, societatea a raportat o cifră de afaceri consolidată preliminară de circa 9 miliarde de lei, în scădere cu 32,6% faţă de 2022, în contextul unei producţii a gazelor naturale mai mici cu 3%.

Un element care a impactat semnificativ dinamica în scădere a cifrei de afaceri a fost obligaţia impusă de statul român de a vinde cea mai mare parte a producţiei (aproximativ 86,4% din livrări) la un preţ plafonat de 150 lei/MWh. O scădere de 69,4% a suferit şi cifra de afaceri din vânzarea de energie electrică (406,9 milioane de lei în 2023), toată energia fiind vândută la preţul reglementat de 450 de lei/MWh. Cu toate acestea, societatea a reuşit înregistrarea unui profit operaţional de 4,5 miliarde de lei, în creştere cu 22,9%. Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 54,8% faţă de 2022, pe fondul unor impozite pe venituri suplimentare şi al redevenţelor mult mai mici în 2023.

Astfel, rezultatul net preliminar consolidat al Romgaz a atins un nivel de 2,8 miliarde de lei, având o creştere de doar 10,4%, de două ori mai mică faţă de rezultatul operaţional. Profitul a fost afectat de valoarea impozitului, care s-a majorat cu 40,3% faţă de 2022. În această valoare este inclusă şi contribuţia de solidaritate introdusă la finalul anului 2022 pentru perioada 2022-2023. Cheltuiala cu această contribuţie a fost de 1,7 miliarde de lei, în creştere cu 684,6 milioane de lei faţă de anul anterior.

Micşorarea semnificativă a cheltuililor de exploatare a dus la o mărire a marjelor de profit ale Romgaz. Marja profitului net a ajuns la 31,2%, de la 19% în 2022, marja profitului operaţional a fost de 54,4%, faţă de 29,8% în 2022, iar marja EBITDA a totalizat 59,7%, faţă de 33,9% anul trecut.

Investiţiile programate pentru 2024 - 4,7 miliarde de lei

Pentru anul 2024, Romgaz a estimat o perioadă de relativă stabilitate din perspectiva situaţiilor financiare. Compania se aşteaptă să obţină venituri operaţionale individuale de 8,3 miliarde de lei - în scădere cu 9,5% faţă de 2023, în timp ce rezultatul net este estimat să se ridice la 2,6 miliarde de lei - în creştere cu 2,4%.

Marja profitului net este aşteptată să crească la peste 30%, o îmbunătăţire semnificativă faţă de 2022, dar rămâne sub cea din 2023.

Nivelul dividendului brut se aşteaptă să fie situat la 3,19 lei/acţiune, care, raportat la media preţurilor de închidere de la începutul anului şi până acum, are un randament de 6,3%.

Investiţiile programate pentru anul 2024 se ridică la 4,7 miliarde de lei, cu o concentrare mare pe dezvoltarea proiectului Neptun Deep. Pentru finanţarea investiţiilor societatea are în plan şi o emisiune de obligaţiuni în valoare totală de 2,5 miliarde de lei, programată pentru a două jumătate a anului 2024. În prezent, compania caută un consultant pentru finanţare şi va semna, în perioada următoare, un contract cu o agenţie de rating de credit.

Printre cele mai mari provocări ale companiei în acest an se numără menţinerea declinului de producţie de gaze sub 2,5%, notează TradeVille

De asemenea, este posibil ca anul 2024 să aducă noi schimbări în reglementarea energiei. Conform surselor economica.net, guvernul ar pregăti un act cu modificări importante pe această parte. Printre punctele care s-ar discuta se numără scăderea preţului reglementat pentru achiziţia centralizată de energie electrică, scăderea preţului pentru achiziţia de gaze, a plafonului pentru energia electrică şi anularea obligativităţii de a vinde prin MACEE.

Romgaz la BVB, în urcare

Anul 2024 a început bine pentru compania de gaze naturale. Cotaţia Romgaz (SNG) a înregistrat, de la începutul anului, o creştere de 1%, dar se află sub piaţa locală, reprezentată de indicele BET, care a avut un randament de +3,3%. Faţă de februarie 2023, compania are un avans de 25,5% la BVB, în timp ce piaţa principală a crescut cu 29,2%. Faţă de celelalte companii de energie de la BVB, Romgaz a rămas în spate, fiind printre ultimele companii la capitolul dinamică a preţului în 2024. Pe primele locuri la momentul actual se situează PRSN (+57%), PTR (+9,1%) şi SNP (+6,1%).

Riscuri şi oportunităţi ale investiţiei în Romgaz

Oportunităţi

- Dimensiune: Romgaz este unul dintre cei mai mari producători locali de gaze, cu posibilitate de mărire semnificativă a producţiei în viitor prin proiectul Neptun Deep. Compania este de importanţă strategică pentru România, având o cotă mare de piaţă şi o bază bine pusă la punct de clienţi.

- Dividende: Romgaz are o politică de dividende stabilă, distribuind minimum 50% din profitul net în fiecare an.

- Recomandări pozitive: Compania a primit cinci recomandări de preţ din partea analiştilor financiari, dintre care patru sunt pozitive şi una de "hold" ("păstrează").

- Oportunitate de creştere: Preţul de consens dat de analişti este de 57,12 lei/acţiune, acesta situându-se cu 9,4% mai sus faţă de nivelul actual al acţiunii.

Riscuri

- Macro: România nu are o stabilitate în ceea ce priveşte politicile fiscale faţă de sectorul de energie, iar reglementările introduse în anul 2022 pot să pună în continuare presiune pe situaţiile financiare ale companiei. Războiul din Ucraina şi situaţia macroeconomică incertă poate aduce din nou destabilizări ale pieţei de energie.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, BVC 2024, economica.net, Infornt, BVB.

-------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Nimic despre majorarea de capital?...că acolo se bagă grosul banilor!

    1. Randamentul dividendului sub snp hifro snn cote tlv...

      Urmeaza sa se imprumute masiv prin emiterea de obligatiuni negarantate - companie controlata de stat... dam dividende fara numar si lasam compania fara resurse de dezvoltare

      si dupa majorarea de capital, dividendul o sa fie de 0,32 lei in loc de 3,19 lei cat sunt menţionate de TradeVille.

    evident ca nimic despre majorarea de capital cu randament foarte bun ... (nu s a dat ordin la tradeville sa se scrie acum) mai trebuie niste baieti sa cumpere jos ca apoi sa ridice raiffeisen cand trebuie. Analize pe comanda, intr o piata pe comanda...evident asf se face ca nu intelege si nu stie

    1. A luat unul azi de dimineata vreo 200k actiuni la 49.55 lei/actiune, pretul minim de azi, intre timp a crescut cca. 2%

      1. tranzactia de astazi dimineata a avut loc cu un volum de 200.000 RON actiuni dupa cum urmeaza:

      146 actiuni la 50.20, ora 10:56:07 

      199.854 actiuni la 50.00, ora 10:56:07 

      2. despre intermediarul tranzactiei: in urma actualizarii clasamentului pe site-ul bvb la 11:45 (fata de 10:15), BRK a sarit de pe pozitia 3 pe pozitia 1. 

      corectie: 200.000 actiuni

    Daca se aproba asa cum s-a vehiculat pe surse, in 2024 profitul o sa fie mult mai mic la SNG.

    1. exact. e jucata la greu acum actiunea! pro-rata, SNP ar trebui sa fie un 70 bani minim ))

      La 70 de bani snp randamentul la dividend ar fi 5%. Asta cand ai tiluri de stat cu 7,%

      la inflatie de 7% ce randament real ai?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb