TradeVille: Sectorul IT din România a stagnat. Care sunt motivele?

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie 2024

TradeVille: Sectorul IT din România a stagnat. Care sunt motivele?

2B Intelligent Soft sfidează provocările

Anul 2024 a adus atât oportunităţi, cât şi provocări pentru sectorul IT din România, influenţat de incertitudinile macroeconomice şi situaţia electorală internă. O serie de măsuri fiscale care au intrat în vigoare la începutul anului pun presiune asupra angajaţilor din IT, forţând companiile să adopte soluţii precum majorarea salariilor sau acordarea de acţiuni prin programe Stock Option Plan, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Astfel, în prima jumătate a anului 2024, sectorul IT din România a stagnat, menţinând o pondere de 7,8% din PIB, fără a contribui la creşterea acestuia. Stagnarea este cauzată de factorii externi şi de modificările fiscale din 2023, care au eliminat facilităţile fiscale pentru IT-işti. În plus, scăderea producţiei industriale şi restructurările în companiile tech globale au afectat piaţa. De asemenea, România a înregistrat o scădere a competitivităţii faţă de alte ţări din regiune, din cauza creşterii costurilor salariale.

Valul de concedieri, care a început în SUA la marile companii din sectorul tehnologiei, şi-a făcut simţite efectele şi în România, unde companiile au început să-şi reducă activităţile încă de anul trecut. Arobs Transilvania Software, o companie IT din România, a redus norma de muncă şi salariile managerilor în departamentele afectate de scăderea cifrei de afaceri şi a renunţat la unii angajaţi, pe fondul pieţei în declin. CEO-ul companiei, Voicu Oprean, a declarat că perioada următoare va rămâne dificilă pentru companiile din domeniu, dar există şi oportunităţi, în special în securitatea cibernetică şi inteligenţa artificială. Oprean a subliniat că firmele româneşti trebuie să îşi păstreze poziţia pe piaţă, în ciuda provocărilor, şi a menţionat că Arobs îşi va continua planurile de achiziţii de companii în regiune.

2B Intelligent Software - rezultat net în creştere cu 106%

2B Intelligent Software SA a raportat un rezultat net de 12,1 milioane de lei pentru primele şase luni din 2024, marcând o creştere de 106% comparativ cu anul trecut. Compania a realizat aproximativ 58% din veniturile din exploatare planificate şi 79% din profitul net bugetat pentru întregul an.

2B Intelligent Software este o companie care furnizează servicii de dezvoltare software şi servicii IT, Infrastructură şi Cloud, fiind, de asemenea, implicată în diferite tipuri de proiecte. Compania deţine experienţă în dezvoltarea de proiecte complexe în diferite sectoare de activitate precum Inginerie Industrială, FMCG, Media, Agricultură, Publicitate şi Asigurări. În cadrul produselor şi serviciilor sale, compania se bucură de o serie de avantaje faţă de competitorii săi datorită produselor sale standardizate, fiind, totodată, singurul dezvoltator român al unor soluţii de tip FSM (Field Service Management). Compania livrează servicii prin intermediul a două linii de business: Dezvoltare Software şi Infrastructură IT&Cloud.

Conform datelor BVB, în cadrul acţionariatului companiei se regăsesc co-fondatorul Bento, Vlad-Emil Bodea, fost inginer software, cu o vastă experienţă în dezvoltarea platformelor de comunicaţii, cu o participaţie de 25,79% din capitalul social, şi Radu Scarlat, partener după doi ani de la înfiinţarea companiei, cu o participaţie de 25,79%. Restul acţiunilor sunt deţinute atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice. Compania are în prezent o capitalizare de piaţă de 182,8 milioane de lei.

Conform deciziei Consiliului de Administraţie, începând din 20 octombrie 2023, Radu Scarlat ocupă funcţia de CEO pentru o perioadă de patru ani şi funcţia de Preşedinte al Consiliului de Administraţie.

2B Intelligent Software a încheiat primul semestru al anului 2024 cu venituri din exploatare în creştere cu 93% în ritm anual, ajungând la 44,9 milioane de lei. Divizia de Dezvoltate Software a contribuit cu 31% la veniturile din exploatare, iar divizia de Infrastructură IT&Cloud - cu 68%. Din totalul veniturilor din exploatare, 93% au fost generate de cifra de afaceri, care a atins 41,6 milioane de lei (+160%).

La nivelul costurilor de exploatare, acestea au crescut cu 88%, ajungând la 30,5 milioane de lei, cea mai mare pondere fiind marcată de categoria "Alte cheltuieli din exploatare", care s-au majorat cu 236%, pe fondul dimensiunii mari a proiectelor mari aflate în derulare.

Rezultatul brut s-a majorat cu 108%, până la 14,4 milioane de lei.

În cadrul raportului, domnul Vlad Bodea, cofondator şi membru al Consiliului de Administraţie, a declarat că "într-un context marcat de provocări în industria tehnologiei, rezultatele din prima jumătate a anului sunt în linie cu aşteptările noastre, ceea ce ne oferă încrederea că, datorită proiectelor aflate în derulare şi a celor aflate în pipeline, vom încheia anul 2024 conform bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de acţionari".

Conform bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2024, compania estimează venituri din exploatare de 78 milioane de lei (+34% vs bugetat 2023) şi un profit net de 15,3 milioane de lei (+17% vs bugetat 2023), notează TradeVille.

Preţul acţiunii BENTO, în urcare

De la începutul anului şi până în prezent, preţul acţiunilor BENTO a marcat o creştere de 25%, în timp ce, în ultimele 12 luni, avansul a fost de 107%. Prin comparaţie cu indicele BETAeRO, din care face parte, acţiunile BENTO au depăşit de 13x performanţa acestuia (+8% în ritm anual).

Din luna martie, preţul se situează într-un canal lateral, cu un nivel de suport în jurul valorii de 11,7 lei, şi un nivel de rezistenţă în jurul valorii de 15 lei.

Conform indicatorului MACD, a cărui linie se găseşte peste cea de semnal, cât şi a şi celor două medii mobile exponenţiale de 8 şi 21 de zile, care se intersectează cu media mobilă simplă de 50 de zile, am putea asista la începutul unui trend ascendent.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în BENTO

Oportunităţi

- Potenţial de creştere: BENTO a fost evaluată de analiştii de la Prime Transaction la o valoare intrinsecă de 15,5521 lei/acţiune. Având în vedere preţul actual de tranzacţionare, de 13,75 lei, estimarea analiştilor sugerează o creştere potenţială de 13% a preţului pe bursă în următoarele 12 luni.

- Contracte: Compania a semnat două contracte importante în 2024: unul de 968.031 euro pentru furnizarea de infrastructură IT către o firmă de digitalizare energetică, şi altul de 1,5 milioane de euro pentru implementarea şi personalizarea modulelor platformei Bento pentru o companie multinaţională din sectorul gazelor şi electricităţii.

- Proiectul MoonShotX: BENTO a fost selectată pentru programul MoonshotX, o iniţiativă strategică a Raiffeisen Bank România, în parteneriat cu InnovX, care sprijină creşterea şi expansiunea internaţională a companiilor din România şi Europa Centrală şi de Est. Acest program va susţine extinderea şi dezvoltarea pe plan regional.

- Diversificare: Compania continuă să fie implicată în proiecte cu firme din diverse industrii, precum utilităţi, telecomunicaţii, fotovoltaice, distribuţie, media, producţie alimentară, FMCG, etc. De asemenea, a accesat şi industrii noi, precum real estate şi transporturi. În cadrul acestor proiecte, compania a implementat şi furnizat soluţii şi servicii Bento adaptate specificului fiecărui sector.

Riscuri

- Reglementări: Politicile fiscale, instabilitatea politică şi consecinţele politicii monetare pot avea un rol decisiv în performanţa viitoare a companiilor IT.

- Ritmul rapid al schimbărilor tehnologice: Inovaţiile rapide în AI şi alte tehnologii emergente pun presiune pe companii să investească constant în actualizări şi dezvoltare pentru a rămâne competitive.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, BVB, TradingView

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. mici actiuni de cartelizare intre jucatorii din IT pentru plafonarea/stagnarea cresterii costurilor salariale , dublate apoi de actiuni violente de scadere punctuala a costurilor salariale (ca sa sperie masa de angajati - efect psihologic).

    acest fapt (extrem de neinspirat... dar asta e... e mentalitatea aia romaneasca de patronu' lu' peste prajit care vrea sa isi mareasca diferenta intre venituri brute in crestere si costuri limitate sau in scadere... dar e vorba si de discutiile din piata initiate de statul roman privind fiscalitatea asociata fortei de munca din IT) ...asadar, acest fapt a condus la retragerea pe bara stanga a unui mic segment de specialisti IT (in general cei seniori, nu juniori - vorbim de cam 5 - 7 poate 8 %) care evalueaza inceperea unor proiecte pe cont propriu avand in vedere banii economisiti/ sau care pot fi adunati si investiti intr-o idee/ intr-o companie.  

    Asadar, acum(*1-6 luni) este momentul evaluarii situatiei, a pietelor, etc... si urmeaza un nou val pivotant de forta IT a Romaniei prin noi investitii si noi proiecte.  

    Despre asta e vorba.  

    Formal, in piata, e (sau pare a fi) o stagnare.  

    De fapt, ...cum sa va zic? ... e ca atunci cand rulezi cu masina (cutie manuala de viteze) in viteza a 2a si apasand ambreiajul (zumzetul motorului scade usor, viteza stagneaza/ scade lin poate) si incepi miscarea prin care bagi masina in viteza a 3a. Despre asta e vorba. Suntem exact in perioada cand domeniul IT in Romania trece din viteza a 2a in a 3a. Sunt mai multe cauze dar totul se datoreaza si ghiorlaniei patronatului roman care vrea MULT pe putin cost salarial.  

    Ban.Cher.Vali 

    A zis ieri Scarlat la ziua investitorului ca trebuie temperate asteptarile.Ca bugetul se face,dar in niciun caz sa nu se mai viseze dublari de acum incolo.

    A zis si la trimestru si s-a vazut,pentru cine a stiut sa asculte-in T2 au scazut 20% atat veniturile cat si profitul (de la 7 la 5,per total semestru 12). 

    A zis ca nu are de dat explicatii de ce au vandut prin plasament si ca nu-i pare absilut deloc rau ca a vandut la pret mai mic decat in piata acum(logic,la ce cantitate au vandut). 

    Mai departe probabil trimestru/trimestru(nu fata de similarul din anul precedent ci in lant)vor fi scaderi sau stagnari.Asta nu a zis-o el insa asa reiese ca printre altele au amintit de marile contracte finaluzate si din coltul gurii au prezentat si noile contracte-adica foarte mare diferenta de marime. 

    Cat timp nu anunta contracte mari ca anul trecut,trendul afacerii va fi usor descendent. 

    O sa se vada si disparitia fondurilor europene unde au zis ca a mers foarte bine(se intelegea ca la profitabilitate).Au spus ca au terminat contractele de munca perioada determinata pentru proiecte ca trebuie tinute in frau salariile la noua incarcare.Si ca reduc masiv investitiile ca din surse proprii nu au cum,fara fonduri. 

    De asemenea mi-a placut ca nu vad vrun avantaj la trecerea pe principala,ba mai mult nu au marimea necesara sa atraga inst.. 

    Si cert nu au de gand sa faca achizitii,nu au nicio discutie.

    Foarte transant,chiar daca probabil nu e ce doreau actionarii sa auda. 

    1. e normal sa fie incomodati de evaluarea foarte mare desi tot atrag atentia ca se domoleste activitatea

      ei stiu cum vor fi rezultatele pe mai departe si mai stiu ca in capul lor o sa se sparga entuziasmul nesabuit al unora

      nu le e confortabil sa apara ulterior ca neperformanti si nu din vina lor 

    Piata este impartita si problemele sunt pe anumite zone, pe alte zone lucrurile merg bine. Unele firmele de outsourcing au probleme pentru ca bugetele clientilor se realoca sprea AI, firmele de outsorucing neavand inca competente in aceasta zona. Firmele care au legatura cu sectorul automotive au si ele probleme. Firmele de produs merg bine.

    sectoru a stagnat in multe parti,a crescut pe segmente limitate

    intrebarea e care e rolul brokerilor de mai sus si de la alte case in mentinerea unui nivel artificial overvalued a celor mai multe din sectorul IT in conditiile in care asa cum se spune in titlu nu mai sunt Growth 

    adica sa ne spuna care mai au un decent PER 15,deloc mi csi el dar sa zicem ca e decent 

    daca ele(si multe altele fin alte sectoare,in special pe AERO dar si principala) nu mai cresc inseamna ca pot fi evaluate clasic,prin indicatori,nu mai poti spune ca are PER 50 ca dubleaza anual profitul,ca el de fapt scade in majoritatea cazurilor 

    nu mai evaluezi 5-10x CA atunci cand CA 'stagneaza'

    unde citim despre asta prin analizele astea? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb