TradeVille: Sectorul IT din România a stagnat. Care sunt motivele?

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie

TradeVille: Sectorul IT din România a stagnat. Care sunt motivele?

2B Intelligent Soft sfidează provocările

Anul 2024 a adus atât oportunităţi, cât şi provocări pentru sectorul IT din România, influenţat de incertitudinile macroeconomice şi situaţia electorală internă. O serie de măsuri fiscale care au intrat în vigoare la începutul anului pun presiune asupra angajaţilor din IT, forţând companiile să adopte soluţii precum majorarea salariilor sau acordarea de acţiuni prin programe Stock Option Plan, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Astfel, în prima jumătate a anului 2024, sectorul IT din România a stagnat, menţinând o pondere de 7,8% din PIB, fără a contribui la creşterea acestuia. Stagnarea este cauzată de factorii externi şi de modificările fiscale din 2023, care au eliminat facilităţile fiscale pentru IT-işti. În plus, scăderea producţiei industriale şi restructurările în companiile tech globale au afectat piaţa. De asemenea, România a înregistrat o scădere a competitivităţii faţă de alte ţări din regiune, din cauza creşterii costurilor salariale.

Valul de concedieri, care a început în SUA la marile companii din sectorul tehnologiei, şi-a făcut simţite efectele şi în România, unde companiile au început să-şi reducă activităţile încă de anul trecut. Arobs Transilvania Software, o companie IT din România, a redus norma de muncă şi salariile managerilor în departamentele afectate de scăderea cifrei de afaceri şi a renunţat la unii angajaţi, pe fondul pieţei în declin. CEO-ul companiei, Voicu Oprean, a declarat că perioada următoare va rămâne dificilă pentru companiile din domeniu, dar există şi oportunităţi, în special în securitatea cibernetică şi inteligenţa artificială. Oprean a subliniat că firmele româneşti trebuie să îşi păstreze poziţia pe piaţă, în ciuda provocărilor, şi a menţionat că Arobs îşi va continua planurile de achiziţii de companii în regiune.

2B Intelligent Software - rezultat net în creştere cu 106%

2B Intelligent Software SA a raportat un rezultat net de 12,1 milioane de lei pentru primele şase luni din 2024, marcând o creştere de 106% comparativ cu anul trecut. Compania a realizat aproximativ 58% din veniturile din exploatare planificate şi 79% din profitul net bugetat pentru întregul an.

2B Intelligent Software este o companie care furnizează servicii de dezvoltare software şi servicii IT, Infrastructură şi Cloud, fiind, de asemenea, implicată în diferite tipuri de proiecte. Compania deţine experienţă în dezvoltarea de proiecte complexe în diferite sectoare de activitate precum Inginerie Industrială, FMCG, Media, Agricultură, Publicitate şi Asigurări. În cadrul produselor şi serviciilor sale, compania se bucură de o serie de avantaje faţă de competitorii săi datorită produselor sale standardizate, fiind, totodată, singurul dezvoltator român al unor soluţii de tip FSM (Field Service Management). Compania livrează servicii prin intermediul a două linii de business: Dezvoltare Software şi Infrastructură IT&Cloud.

Conform datelor BVB, în cadrul acţionariatului companiei se regăsesc co-fondatorul Bento, Vlad-Emil Bodea, fost inginer software, cu o vastă experienţă în dezvoltarea platformelor de comunicaţii, cu o participaţie de 25,79% din capitalul social, şi Radu Scarlat, partener după doi ani de la înfiinţarea companiei, cu o participaţie de 25,79%. Restul acţiunilor sunt deţinute atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice. Compania are în prezent o capitalizare de piaţă de 182,8 milioane de lei.

Conform deciziei Consiliului de Administraţie, începând din 20 octombrie 2023, Radu Scarlat ocupă funcţia de CEO pentru o perioadă de patru ani şi funcţia de Preşedinte al Consiliului de Administraţie.

2B Intelligent Software a încheiat primul semestru al anului 2024 cu venituri din exploatare în creştere cu 93% în ritm anual, ajungând la 44,9 milioane de lei. Divizia de Dezvoltate Software a contribuit cu 31% la veniturile din exploatare, iar divizia de Infrastructură IT&Cloud - cu 68%. Din totalul veniturilor din exploatare, 93% au fost generate de cifra de afaceri, care a atins 41,6 milioane de lei (+160%).

La nivelul costurilor de exploatare, acestea au crescut cu 88%, ajungând la 30,5 milioane de lei, cea mai mare pondere fiind marcată de categoria "Alte cheltuieli din exploatare", care s-au majorat cu 236%, pe fondul dimensiunii mari a proiectelor mari aflate în derulare.

Rezultatul brut s-a majorat cu 108%, până la 14,4 milioane de lei.

În cadrul raportului, domnul Vlad Bodea, cofondator şi membru al Consiliului de Administraţie, a declarat că "într-un context marcat de provocări în industria tehnologiei, rezultatele din prima jumătate a anului sunt în linie cu aşteptările noastre, ceea ce ne oferă încrederea că, datorită proiectelor aflate în derulare şi a celor aflate în pipeline, vom încheia anul 2024 conform bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de acţionari".

Conform bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2024, compania estimează venituri din exploatare de 78 milioane de lei (+34% vs bugetat 2023) şi un profit net de 15,3 milioane de lei (+17% vs bugetat 2023), notează TradeVille.

Preţul acţiunii BENTO, în urcare

De la începutul anului şi până în prezent, preţul acţiunilor BENTO a marcat o creştere de 25%, în timp ce, în ultimele 12 luni, avansul a fost de 107%. Prin comparaţie cu indicele BETAeRO, din care face parte, acţiunile BENTO au depăşit de 13x performanţa acestuia (+8% în ritm anual).

Din luna martie, preţul se situează într-un canal lateral, cu un nivel de suport în jurul valorii de 11,7 lei, şi un nivel de rezistenţă în jurul valorii de 15 lei.

Conform indicatorului MACD, a cărui linie se găseşte peste cea de semnal, cât şi a şi celor două medii mobile exponenţiale de 8 şi 21 de zile, care se intersectează cu media mobilă simplă de 50 de zile, am putea asista la începutul unui trend ascendent.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în BENTO

Oportunităţi

- Potenţial de creştere: BENTO a fost evaluată de analiştii de la Prime Transaction la o valoare intrinsecă de 15,5521 lei/acţiune. Având în vedere preţul actual de tranzacţionare, de 13,75 lei, estimarea analiştilor sugerează o creştere potenţială de 13% a preţului pe bursă în următoarele 12 luni.

- Contracte: Compania a semnat două contracte importante în 2024: unul de 968.031 euro pentru furnizarea de infrastructură IT către o firmă de digitalizare energetică, şi altul de 1,5 milioane de euro pentru implementarea şi personalizarea modulelor platformei Bento pentru o companie multinaţională din sectorul gazelor şi electricităţii.

- Proiectul MoonShotX: BENTO a fost selectată pentru programul MoonshotX, o iniţiativă strategică a Raiffeisen Bank România, în parteneriat cu InnovX, care sprijină creşterea şi expansiunea internaţională a companiilor din România şi Europa Centrală şi de Est. Acest program va susţine extinderea şi dezvoltarea pe plan regional.

- Diversificare: Compania continuă să fie implicată în proiecte cu firme din diverse industrii, precum utilităţi, telecomunicaţii, fotovoltaice, distribuţie, media, producţie alimentară, FMCG, etc. De asemenea, a accesat şi industrii noi, precum real estate şi transporturi. În cadrul acestor proiecte, compania a implementat şi furnizat soluţii şi servicii Bento adaptate specificului fiecărui sector.

Riscuri

- Reglementări: Politicile fiscale, instabilitatea politică şi consecinţele politicii monetare pot avea un rol decisiv în performanţa viitoare a companiilor IT.

- Ritmul rapid al schimbărilor tehnologice: Inovaţiile rapide în AI şi alte tehnologii emergente pun presiune pe companii să investească constant în actualizări şi dezvoltare pentru a rămâne competitive.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, BVB, TradingView

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb