Securitatea cibernetică a devenit principala preocupare în rândul companiilor pe măsură ce numărul atacurilor cibernetice a crescut vertiginos, în ultimii ani. Companiile încearcă să apeleze tot mai des la produse software având în vedere trendul ascendent al atacurilor. Prin urmare, companiile de securitate cibernetică se confruntă cu o cerere ridicată, diminuând astfel impactul condiţiilor economice asupra rezultatelor financiare, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Securitatea cibernetică reprezintă protecţia sistemelor conectate la internet, cum ar fi componentele hardware, software şi date, împotriva ameninţărilor din exterior. Această practică este utilizată de persoane şi companii pentru a se proteja împotriva accesului neautorizat la centrele de date şi la alte sisteme computerizate.
Pe fondul creşterii numărului de atacuri cibernetice din ultima perioadă, o strategie solidă pe acest segment poate asigura o bună protecţie împotriva atacurilor menite să distorsioneze sistemele şi datele unei organizaţii. De asemenea, securitatea cibernetică este esenţială în prevenirea atacurilor ce au drept scop întreruperea sau dezactivarea unui sistem sau dispozitiv.
• Beneficiile implementării şi menţinerii practicilor de securitate cibernetică
Printre principalele obiective ale securităţii cibernetice se numără:
- Protecţia businessurilor împotriva atacurilor cibernetice;
- Protecţia pentru date şi reţele;
- Îmbunătăţirea încrederii în reputaţia companiei;
- Prevenirea accesului neautorizat al utilizatorilor.
Având în vedere creşterea numărului de utilizatori, dispozitive şi programe în cadrul companiilor moderne, importanţa securităţii cibernetice este vitală, fiind o necesitate tot mai mare având în vedere volumul şi complexitatea atacurilor cibernetice.
• Cum au performat companiile de securitate cibernetică în România
FORT
Fort, companie de cybersecurity, parte a grupului Bittnet, a înregistrat în primele trei luni din 2023 o dinamică pozitivă a cifrei de afaceri (+29% vs T1 2022), în timp ce veniturile totale au marcat o creştere de 52% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Începând cu ianuarie 2023, compania a implementat procesele necesare expansiunii la nivel internaţional. Compania a demarat prospectarea activă a clienţilor şi identificarea de noi oportunităţi în vestul Europei, urmând că în semestrul al doilea să fie planificate acţiuni similare pentru SUA.
De asemenea, colaborarea companiei cu clienţii tradiţionali a urmat trendul ascendent al ultimilor ani, putând fi observate diversificări în rândul serviciilor oferite. În primele trei luni, FORT a semnat noi contracte de livrare servicii cu trei clienţi.
În ceea ce priveşte continuarea creşterii accelerate, compania a desfăşurat activităţi necesare în zona serviciilor de tip MSSP (Managed Security Services Provider), şi acest lucru a dus la o creştere a ponderii veniturilor recurente.
Safetech
Compania de securitate cibernetică şi tehnologie Safetech a încheiat primele trei luni din 2023 cu rezultate peste aşteptări. Cifra de afaceri s-a majorat cu 129% faţă de cea din trimestrul întâi 2022, în timp ce rezultatul operaţional s-a majorat semnificativ (+177% vs T1 2022).
Trimestrul pozitiv s-a datorat, în primul rând, unei cereri solide pentru serviciile şi soluţiile de securitate cibernetică şi, totodată, concentrarea companiei pe acest segment, care înregistrează o marjă de profit superioară.
Compania îşi menţine un ritm accelerat de creştere, fiind bine poziţionată pentru a îndeplini şi chiar depăşi obiectivele propuse în BVC pentru anul fiscal 2023, şi anume o cifră de afaceri la nivel individual de 44 milioane lei şi un profit net de 12,5 milioane lei.
• Cybersecurity la nivel internaţional
Palo Alto Networks, liderul din domeniul securităţii cibernetice, şi-a majorat veniturile în trimestrul al treilea al anului fiscal 2023 cu 24%, şi a obţinut un profit net pe acţiune diluat de 0,35 dolari. Compania şi-a majorat previziunile anuale în privinţa veniturilor, datorită unei creşteri a criminalităţii cibernetice tot mai mare care impactează pozitiv cererea pentru software de securitate cibernetică.
Începând cu trimestrul al doilea AF2022, compania a reuşit să menţină în fiecare trimestru o rată de creştere de peste 20% a veniturilor pe bază anuală, în ciuda turbulenţelor economice, demonstrând rezistenţa sectorului în astfel de perioade.
Pentru trimestrul al patrulea al anului fiscal 2023, compania se orientează pe majorarea preţurilor, pregătindu-se pentru o performanţă puternică pentru întreg anul.
CrowdStrike, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul securităţii cibernetice, a înregistrat un prim trimestru pozitiv din anul fiscal 2024, înregistrând venituri totale în creştere cu 42%, procent similar înregistrat şi de creşterea veniturilor anuale recurente (ARR).
Faţă de pierderea de 31 milioane dolari din T1 AF2023, compania a trecut pe profit, datorită unui nivel de creştere a vânzărilor solid, depăşind majorarea mai lentă a cheltuielilor.
• Evoluţia sectorului de securitate cibernetică
Pe fondul declanşării războiului din Ucraina, nevoia pentru securitate cibernetică a crescut considerabil, în special în zona de corporate. Conform datelor Statista, veniturile pe piaţa securităţii cibernetice la nivel global vor atinge 162 miliarde dolari în 2023.
În ceea ce priveşte evoluţia, se preconizează că veniturile de pe piaţa de cybersecurity vor înregistra o rată anuală de creştere compusă (CAGR) de 9,6% pentru perioada 2023-2028. Cel mai mare impact va fi generat de SUA, care estimează că va genera venituri de până la 68 miliarde dolari.
Sectorul de cybersecurity tinde să devină un domeniu de maxim interes pentru investitori la nivel mondial, cu un potenţial de dezvoltare major, dat fiind faptul că, până în 2025, se estimează că numărul de infracţiuni cibernetice va atinge valoarea de 10.500 miliarde dolari. În acest context, accelerarea investiţiilor de către companii în aria securităţii cibernetice este esenţială.
• Evoluţia acţiunii companiilor de securitate cibernetică
Pe plan internaţional, acţiunile companiilor din sectorul de tehnologie înregistrează o evoluţie pozitivă (+16.37% YTD). În ceea ce priveşte sectorul de securitate cibernetică, printre evoluţiile pozitive de la începutul anului până în prezent se evidenţiază Fortinet, cu o creştere a preţului acţiunii de +45.8% YTD.
Soliditatea sectorului s-a remarcat şi în rândul altor companii, Palo Alto şi CrowdStrike înregistrând cele mai semnificative evoluţii, cu mult peste creşterea sectorului din care fac parte.
Trendul ascendent se menţine şi în România, acolo unde Safetech marchează o apreciere de 8% a preţului acţiunii de la începutul anului până în prezent.
• Oportunităţi/Riscuri ale investiţiei în companii din sector
Oportunităţi
- Creşterea succesivă a numărului de atacuri cibernetice la nivel mondial impulsionează cererea pe zona corporate de adoptare a unor produse de securitate cibernetică;
- Rezistenţa sectorului la şocuri economice.
Riscuri
- Segment de nişă, poate exista un deficit al forţei de muncă specializate;
- Agravarea situaţiei macroeconomice atât la nivel global, cât şi la nivel regional;
- Concurenţă intensă pe piaţă.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt techtarget.com, raport companie, prelucrare Tradeville, csimarket, Reuters, SeekingAlpha, BVB.
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu reprezintă un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. Apple anunţă, în cadrul Conferinţei Mondiale a Dezvoltatorilor Apple (WWDC), mult aşteptata cască de realitate mixtă, Vision Pro, care deschide drumul către o nouă piaţă pentru Apple - piaţa de calcul spaţial, intrând în competiţie directă cu Meta Platforms, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual Lista potenţialelor conflicte de interese research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. SAFE e de viitor
(mesaj trimis de anonim în data de 09.06.2023, 17:28)
am cumparat si mai cumpara actiuni safe, in cativa ani dau lovitura
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.06.2023, 17:40)
da da, sa nu bubuie