TradeVille: Teraplast - de la pierdere la profit, în 2023

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 octombrie 2023

TradeVille: Teraplast - de la pierdere la profit, în 2023

Teraplast, cel mai mare procesator de polimeri din centrul şi sud-estul Europei, marchează un trimestru de succes în 2023, în contextul în care reuşeşte să acopere pierderile înregistrate în prima jumătate a anului şi raportează profit la nouă luni, scăzând, în acelaşi timp, estimările pentru întregul an, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

TeraPlast este o companie de producţie, care include societatea TeraPlast (producător de ţevi, granule şi profile din PVC) şi filialele: Teraglass Bistriţa - producător de ferestre şi uşi din PVC; TeraPlast Recycling - reciclator de PVC; TeraBio Pack - producător de ambalaje biodegradabile şi din polietilenă, înfiinţată în august 2020; Somplast - societate care deţine hale de producţie pe care le închiriază către TeraBioPack şi TeraPlast Recycling. TeraBio şi TeraPack sunt cele mai noi linii de afaceri ale grupului, au finalizat primul an de funcţionare şi sunt încă în stadiul de scalare a producţiei.

Printre top 3 acţionari ai companiei, după numărul de deţineri, se numără omul de afaceri Dorel Goia, care are cea mai mare participaţie, de aproximativ 47%, urmat de Fondul de Pensii administrat de NN (actual Goldman Sachs) cu 12%. Următoarea deţinere semnificativă este a Fondului de Pensii de la Allianz Ţiriac, cu aproximativ 6%, iar restul de 35% este împărţit între mai multe persoane juridice şi fizice şi foşti directori generali din istoria companiei.

În ultimul an s-a înregistrat o singură tranzacţie a insiderilor, aceştia cumpărând circa 1,33 milioane de acţiuni în valoare totală de puţin peste 245.700 lei.

Teraplast a ieşit din pierderi în trimestrul al treilea

În al treilea trimestru al anului 2023, Teraplast a raportat o accelerare a afacerilor, în contextul creşterilor lucrărilor de infrastructură şi a exporturilor, însă întâmpină limitări cu business-ul din unele subsidiare, cum sunt segmentele de uşi şi ambalaje flexibile.

Astfel, Grupul a raportat o cifră de afaceri de 517,4 milioane de lei, în scădere cu 8,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă mai mare cu aproape 200 de milioane de lei faţă de jumătatea anului curent. Cea mai mare pondere în structura de venituri a societăţii o are segmentul de instalaţii şi reciclare (387,5 milioane de lei; +28,8% faţă de primele nouă luni din 2022), urmată de segmentul de granule, inclusiv reciclate (59,8 milioane de lei; -44,7%) şi segmentul de confecţii tâmplărie (37,1 milioane de lei; +18,2%). Cel mai mic segment rămâne cel de ambalaje flexibile (33 milioane de lei; +206,4%).

TradeVille: Teraplast - de la pierdere la profit, în 2023

EBITDA la nivel de Grup a ajuns la 52,4 milioane de lei, în scădere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare contribuţie aducând-o segmentul de instalaţii şi reciclare (pondere de 98,95%). Pierderi a înregistrat doar segmentul de ambalaje flexibile, care a terminat primele nouă luni ale anului cu o EBITDA negativă de 5,2 milioane de lei.

Astfel, rezultatul operaţional a fost cu 30,6% mai mic faţă de anul anterior, în timp ce rezultatul net - care a trecut pe profit acum, comparativ cu prima jumătate a anului curent, a însumat 6,8 milioane de lei, rămânând totuşi în urma celui din anul 2022, care a fost de 16,4 milioane de lei. Profitul net a fost impactat semnificativ de pierderea financiară de 9,4 milioane de lei şi cheltuiala cu impozitul pe profit de 4 milioane de lei.

Estimările anuale, modificate în scădere

Managementul companiei consideră că finalul anului 2023 va aduce o stabilizare a trendului şi o accelerare a ritmului de creştere, cu evoluţii pozitive ale principalilor indicatori şi o îmbunătăţire a profitabilităţii subsidiarelor. Astfel, Teraplast estimează că va încheia anul cu o cifră de afaceri la nivel de grup în sumă de 673,8 milioane de lei, în scădere cu 20,5% faţă de estimările din BVC 2023, adoptat în acest an în AGA, iar noile estimări EBITDA indică o valoare de puţin peste 45 milioane de lei, mai mică cu 25,4% faţă de progonzele iniţiale.

La BVB, acţiunea societăţii se tranzacţionează de la începutul anului curent în scădere cu 10,5%, pe fondul unui volum tranzacţionat de 164,5 milioane de titluri, cu o valoare totală de 87,9 milioane de lei. Comparativ cu evoluţia pieţei, reprezentată de indicele principal BET (+20,4%), acţiunea TRP se situează mult mai jos.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, Teraplast a înregistrat o scădere de 8,4%, în timp ce indicele BET a crescut cu 29,7%. În al treilea trimestru al anului curent, cotaţia acţiunii a avut o evoluţie relativ stabilă, cu o scădere de 0,4%, în timp ce piaţa s-a caracterizat printr-o creştere accelerată de 14,9%.

Teraplast - afectată de scăderea preţurilor produselor, în 2023

Anul 2022 a fost unul record pentru companie, din punct de vedere al veniturilor, cu o cifră de afaceri care a ajuns la 711 milioane de lei la nivel de grup - în creştere cu 16% faţă de 2021, aceasta fiind semnificativ impactată de inflaţie şi creşterea preţurilor, pe fondul unor volume asemănătoare cu cele din 2021. Aceasta s-a reflectat şi în nivelul EBTDA înregistrat la nivelul anului trecut, care a fost în scădere cu 29%.

Astfel, scăderea preţurilor produselor din 2023 a afectat puternic rezultatele Grupului, societatea raportând pentru primele şase luni ale anului 2023 rezultate semnificativ mai slabe faţă de anul 2022, fiind în continuare puternic impactată de costurile operaţionale, dar compensând prin eficientizarea operaţiunilor şi o profitabilitate sporită a diviziei de Instalaţii şi Reciclare.

Teraplast a raportat o cifră de afaceri consolidată de 320,6 milioane de lei, în scădere cu 14,2% faţă de primul semestru din 2022. Evoluţia veniturilor a fost impactată de o scădere a preţurilor pe piaţă, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza ieftinirii materiilor prime.

TradeVille: Teraplast - de la pierdere la profit, în 2023

Indicatorul EBITDA a însumat 23,3 milioane de lei, în scădere cu 35%, cea mai mare parte fiind generată de segmentul de Instalaţii şi Reciclare. Scăderea a fost în principal cauzată de o cerere mai mică (-13,9% tone vândute faţă de primele şase luni din 2022), dar a fost compensată de un control mai strict al cheltuielilor şi o eficienţă sporită.

Astfel, rezultatul operaţional a totalizat un câştig de puţin peste 7 milioane de lei (-69,4%), în timp ce rezultatul net a însumat o pierdere de aproape un milion de lei - o situaţie mai bună faţă de primele trei luni ale anului, când pierderea era de 2,6 milioane de lei.

Planuri de dezvoltare organică

Teraplast are planuri mari de viitor, în ceea ce ţine de dezvoltarea organică a societăţii.

Astfel, în trimestrul al treilea din 2023, societatea a semnat un contract de finanţare prin PNRR, în valoare de 5,5 milioane de lei, pentru o nouă centrală fotovoltaică, ce ar trebui să devină operaţională până la jumătatea anului viitor, iar până la sfârşitul anului 2023 va intra în producţie activitatea fabricii de folii stretch.

Proiectul pentru centrala fotovoltaică are o valoare totală de 22,6 milioane de lei, iar fondurile nerambursabile vor acoperi aproximativ o pătrime din proiect. Noua centrală va avea o putere de 3,8 MW, fiind constituită din 8.000 de panouri solare şi echipată cu o instalaţie integrată de stocare de 920 KWh.

Printre proiectele de dezvoltare pe termen lung, compania a anunţat intenţia de a implementa proceduri de digitalizare în fluxurile sale de procese, mai exact plănuind să digitalizeze 80% dintre procesele sale logistice în decurs de un an.

De asemenea, are în vedere implementarea unor softuri de logistică, finalizarea unei platforme de comerţ B2B şi continuarea dezvoltării unor aplicaţii în vederea eficientizării muncii echipelor din depozite.

Ultimul dividend acordat de Teraplast a fost în 2022, acesta rezultând din repartizarea profitului aferent anului 2021, atunci când societatea a obţinut profituri nerecurente din vânzarea a două business-uri în afara României.

TradeVille: Teraplast - de la pierdere la profit, în 2023

În 2018 şi 2019 societatea nu a acordat un dividend.

Răscumpărări de acţiuni de 1,05 milioane de lei în 2023

De la începutul anului şi până acum, Teraplast a răscumpărat un număr de puţin peste 1,8 milioane de acţiuni, în valoare totală de 1,05 milioane de lei. În total, în cadrul programului de rascumpărări de acţiuni, societatea a cumpărat în suma totală de 1,5 milioane de lei.

TradeVille: Teraplast - de la pierdere la profit, în 2023

Răscumpărările au fost făcute în baza Deciziei CA din 25 iulie 2022, când s-a hotărât răscumpărarea unui număr maxim de 2,76 milioane de acţiuni, în limita unui buget de 5,52 milioane de lei.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Teraplast

Oportunităţi

- Nivel de infrastructură redus în ţară: în România, există încă oportuniăţi semnificative pe piaţă datorate lipsei de conectivitate a populaţiei la reţeaua naţională de apă şi canalizare.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, aproape 30% din populaţia ţării nu este încă racordată la aceste servicii, iar această situaţie reprezintă o problemă cu care Uniunea Europeană insistă constant.

- Oportunităţi în exterior: Teraplast şi-a anunţat intenţia de a participa la procesul de reconstrucţie a Ucrainei, odată ce războiul va fi încheiat, menţionând că Ucraina este în atenţia companiei din perspectiva dezvoltării pe termen mediu a grupului.

Riscuri

- Costuri cu materialele: războiul a dus la o volatilitate foarte mare pe piaţa materialelor de construcţii, problemă cu care s-a confruntat şi compania Teraplast.

- Administraţia publică: compania este puternic impactată de deciziile luate în cadrul proiectelor de infrastructură, lucru care poate afecta rezultatele sale financiare, dacă instituţiile publice din România nu pot organiza aceste proiecte.

TradeVille: Teraplast - de la pierdere la profit, în 2023

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: BVB, Bloomberg, raport societate, comunicat societate, BVC 2023, Infront, analiză Tradeville.

-----------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. e ba tobogan actiunea.

    1. Corect. Ma pregatesc sa intru la cumparare.

      Și eu....

    Gargara cu apa rece, platita de Goia, marele ,,combinator" !!!

    Greu sa mai pacaleasca investitorii adevarati, dupa dividendele ridicole acordate...! 

    1. Exact....greu cu păcăleala.Acum au succes la volum doar la scăderi însemnate

      Pffff....cate cadavre vii pe bursă.....

      TRP,HUNT,CHRD,NRF ,FRB,MCAB,CAB,MET 

      SMTL?

    danusia

    TRP,gheață la mal.

    Singurul lucru bun e ptr Birta&Stănean care vănd junk uri la 0,4950 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb