Transilvania Investments Alliance a încheiat anul 2022 raportând cele mai mari venituri din dividende din cel puţin ultimii zece ani, acestea provenind, în principal, de la băncile româneşti, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville. Cu toate acestea, profitul net preliminar a scăzut, iar perspectivele arată mai puţin îmbucurător, după ce băncile au fost sfătuite de către Consiliul Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială (CNSM) şi BNR să fie mai prudente cu repartizarea dividendelor, în 2023.
• Cele mai mari 10 deţineri ale societăţii
Cele mai mari 10 deţineri ale societăţii de investiţii (ca pondere în activele totale), potrivit datelor furnizate la 30 septembrie 2022, erau:
• Situaţii financiare preliminare 2022
Transilvania Investments Alliance a încheiat anul 2022 raportând cele mai mari venituri din dividende din ultimii cel puţin 10 ani, acestea reprezentând cea mai importantă sursă de venituri pentru societatea de investiţii. Creşterea semnificativă a veniturilor din dividende s-a datorat distribuirii de dividende speciale de către bănci, după demersuri administrative ale autorităţilor de reglementare şi supraveghere.
Veniturile nete totale au scăzut faţă de anul 2021. Pierderea netă din evaluarea activelor financiare prin contul de profit şi pierdere - care afectează considerabil profitabilitatea emitentului - a fost de 30,9 milioane RON. În anul 2021, când piaţa de capital a avut o evoluţie pozitivă, câştigul net aferent acestui element a fost de 87,6 milioane RON, conducând la obţinerea unui profit net mai mare decât cel raportat în anul 2022.
• Perspective
Din 2018 până în prezent, cu excepţia anilor 2020 şi 2021, marcaţi de pandemia COVID-19, veniturile din dividendele repartizate de BRD-Groupe Societe Generale reprezentau cel puţin 50% din veniturile din dividende anuale ale societăţii de investiţii. În anii respectivi, când băncile au sistat sau au redus drastic valoarea dividendelor distribuite, Transilvania Investments Alliance a raportat cele mai mici venituri din dividende din 2016.
Pe 8 februarie 2023, BRD, a anunţat că nu va propune repartizarea unui dividend la AGA anuală, motivând că urmează recomandările prudenţiale ale CNSM şi BNR, formulate în perspectiva incertitudinilor economice.
La începutul acestui an, emitentul a anunţat ca T.H.R. Marea Neagră S.A., la care deţine participaţia majoritară, scoate la vânzare 6 hoteluri amplasate pe litoral. După vânzarea acestor hoteluri, societatea de investiţii a anunţat că se va ocupa de dezvoltarea a peste 6.900 de unităţi de cazare din România, amplasate la munte şi la mare. T.H.R. Marea Neagră a raportat pierdere netă în primele nouă luni ale anului 2022.
• Recompensarea acţionarilor
Ultimul dividend plătit de către Transilvania Investments s-a înregistrat în anul 2020, în baza rezultatelor exerciţiului financiar 2019. Potrivit politicii de dividende a emitentului, în situaţiile în care acesta consideră oportună distribuirea de dividende, rata de distribuire avută în vedere este de aproximativ 30% din profitul net realizat şi repartizat, dar nu mai mult de un nivel ce ar genera un randament mai mare de 5% prin raportare la preţul mediu de tranzacţionare aferent exerciţiului financiar pentru care se calculează dividendul.
Preţul acţiunii rămâne mult sub VUAN
La 31 ianuarie 2023, VUAN al TRANSI a crescut cu peste 3% faţă de VUAN raportat la finalul anului 2022. Totuşi, discount-ul a rămas la unul dintre cele mai mari niveluri raportate de companiile similare listate la BVB.
În anul 2022, discount-ul s-a situat între -48% şi -57%, în timp ce VUAN-ul a scăzut cu aproape 15%, 0,6320 RON, la sfârşitul anului anterior (date preliminare), de la 0,6413 RON, la 31 decembrie 2021.
Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt bvb.ro, analiză rapoarte anuale societate (aferente perioadei 2005-2022, transilvaniainvestments.ro, bankingnews.ro, analiza TradeVille.
..........................................................
Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual. Lista potenţialelor conflicte de interese.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2023, 08:49)
Transi, ca si celelalte sifuri, sunt total anacronice, nu aduc niciun fel de valoare bursei sau actionarilor. Ar trebui ca toate participatiile lor sa fie vandute, banii returnati actionarilor si ele desfiintate.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de gigel în data de 21.02.2023, 09:25)
aduc valoare doar managerilor de fonduri, asa ca uita de dividende
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2023, 14:32)
Corect!
La care se pot adauga numerosii sinecuristi, rude, pile, clienti politici, fosti ofiteri servicii, mai si manp
2. nu-i tot una.
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2023, 14:50)
Ar trebui sa fie recunoscatoare cu actionarii lor in primul rand cu acordarea de dividende pentru ca de asta au fost create fondurile proprietatii private 1,2,3,4 si 5.
Sa administreze bine si o parte din profiturile stranse de la companiile din portofoliu sa fie dirijate catre actionarii sifurilor prin dividend.
Uitam de unde au plecat la drum?
2.1. Hmmm... (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2023, 17:50)
Dividende la SIF 3 ? De unde ? Ca dl doctor Fercala a vandut cam tot ce se putea vinde ...