TradeVille: TVBETETF - Indicii BET au o nouă componenţă după listarea Hidroelectrrica

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iulie 2023

TradeVille: TVBETETF - Indicii BET au o nouă componenţă după listarea Hidroelectrrica

În contextul listării Hidroelectrica, dar şi al includerii acesteia în principalii indici bursieri încă din prima zi de tranzacţionare, indicii BVB vor avea o nouă componenţă începând de astăzi, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Indicii bursieri sunt instrumente care măsoară anumite secţiuni ale unei pieţe de capital. Mai exact, aceştia servesc ca metodă de urmărire a performanţei unui grup de active. Aceştia au un rol deosebit de important pentru pieţele financiare globale, întrucât ajută investitorii să evalueze, într-un mod rapid şi uşor, performanţa istorică a pieţelor.

De asemenea, indicii sunt utilizaţi ca puncte de referinţă pentru a măsura performanţa fondurilor mutuale şi a fondurilor tranzacţionate la bursă (ETF). În România există două ETF-uri care replică părţi ale pieţelor de acţiuni de pe BVB, şi anume FDI ETF BET PATRIA- TRADEVILLE (TVBETETF) - ETF care replică structura indicelui principal al pieţei, BET şi FDI ETF ENERGIE PATRIA-TRADEVILLE (PTENGETF) care replică structura indicelui segemntului de energie, BET-NG.

Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii existente în România. Aceasta activează în segmentul de producere şi furnizare a energiei electrice, pe care o generează prin intermediul celor 187 de hidrocentrale şi microcentrale pe care le administrează, o mică parte provenind şi din segmentul de energie eoliană, societatea având în întreţinere 36 de turbine eoliene de 3 MW fiecare.

Fiind o companie de importanţă strategică, societatea are o cotă de piaţă medie în producerea de energie electrică de 29% în ultimii patru ani.

H2O, în familia BET

La sfârşitul săptămânii trecute, Bursa de Valori de la Bucureşti a anunţat mai multe schimbări în principalii indici ai pieţei, printre cele mai importante numărându-se includerea noii companii care îşi face astăzi debutul la tranzacţionare - Hidroelectrica. BVB a anunţat că Hidroelectrica va fi inclusă în indicii BET, BET-TR şi BET-TRN în locul companiei Alro, care va fi eliminată. În cadrul indicelui BET, compania va ocupa poziţia numărul 4 după mărimea în indice, având o pondere de 14,41%. H2O este depăşită de Banca Transilvania (20%), Fondul Proprietatea (16,1%) şi OMV Petrom (15,4%).

TradeVille: TVBETETF - Indicii BET au o nouă componenţă după listarea Hidroelectrrica

Anterior zilei de 12 iulie, în top 5 companii din componenţa BET erau Banca Transilvania (21,6%), OMV Petrom (18,6%), Fondul Proprietatea (17,9%), Romgaz (8,9%) şi Groupe Societe Generale (6,9%).

Totuşi, nu doar BET este în vizorul investitorilor. În acest an s-a lansat un nou ETF pe piaţa din România, care dă acces investitorilor către sectorul local de energie, prin replicarea indicelui BET-NG. Astfel, în cadrul indicelui care urmăreşte segmentul local de energie, BET-NG, Hidroelectrica va ocupa o poziţie de top în companiile incluse, cu o pondere de 30%, alături de OMV Petrom (30%), Romgaz (16,3%) şi Nuclearelectrica (9,3%). Anterior, cele mai mari ponderi în indicele BET-NG erau deţinute de OMV Petrom (31,5%), Romgaz (27,8%), Nuclearelectrica (15,9%) şi Transgaz (10,1%).

Pe lângă alte modificări care intră în vigoare astăzi se numără înlocuirea Compa cu Hidroelectrica în indicii BET-XT, BET-XT-TR şi BET-XT-TRN, înclocuirea SIF Muntenia cu H2O în indicele BET-BK şi includerea H2O în indicele BET Plus.

H2O aduce mai aproape investitorii locali şi străini

Modificările indicilor de la BVB vin în contextul în care Hidroelectroca - una dintre cele mai mari companii din România şi lider în producţia de energie electrică, a încheiat cu succes IPO-ul în cadrul căruia Fondul Proprietatea şi-a vândut deţinerea de aproape 20%, evaluată în urma ofertei la circa 9,3 miliarde de lei, acesta fiind cel mai mare IPO din istoria BVB.

Venirea companiei la BVB va crea oportunitatea de a promova piaţa de capital din România către investitorii instituţionali şi individuali din ţară şi din străinătate, dar şi de a primi statutul de Piaţă Emergentă din partea MSCI - un important furnizor de indici. În anul 2020, România a fost promovată la statutul de Piaţă Emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell.

IPO-ul Hidroelectrica s-a încheiat în data de 4 iulie 2023, cu o suprasubscrisere de 3,1 pe tranşa investitorilor de retail, preţul final din ofertă fiind stabilit la 104 lei/acţiune. Astfel, compania va veni la bursă cu un P/E de 10,4, având o valoare de piaţă de 46,6 miliarde de lei.

Oportunităţi şi riscuri ale unei investiţii în Hidroelectrica

Oportunităţi

- Poziţia de lider pe piaţă - Hidroelectrica este cel mai mare furnizor de servicii de sistem din România, care sunt necesare pentru operarea reţelelor de transport şi de distribuţie;

- Costurile mici de producţie oferă un avantaj unic. În anul 2022, Hidroelectrica a înregistrat o marjă a profitului net de peste 47%;

- Capacitatea mare de producţie, mult peste media din sectorul de generare a energiei verzi. Societatea are o putere netă de operare de aproape 6.400 MW;

- Durata mare de viaţă a facilităţilor de producţie, care este estimată în medie la 100 de ani, însă poate fi extinsă prin modernizări şi retehnologizări;

- Oportunităţi de dezvoltare imense pe viitor, generate de creşterea importanţei energiei verzi în Europa şi de preţurile nesustenabile ale energiei fosile;

- Nivel înalt al randamentului la dividend. În 2023, societatea a acordat un dividend cu un randament de circa 8%, iar pentru următorii ani ar dori să distribuie dividende cu randamente situate între 10% şi 12%.

Riscuri

- Dependenţa mare de condiţiile meteo, care au devenit în ultimii ani imprevizibile. În anul 2022, care a fost unul grav marcat de secetă şi debite mici ale apelor, Hidroelectrica a avut o producţie a electricităţii cu 20% mai mică faţă de 2021;

- Durata mare şi costurile extrem de ridicate ale noilor investiţii, costul mediu de construcţie al unei hidrocentrale fiind de 1,9 milioane de euro per MW - mai mare decât în cazul instalaţiilor fotovoltaice, eoliene onshore sau termocentrale;

- Politizarea excesivă a managementului şi instabilitatea statului român în ceea ce priveşte mediul fiscal şi politic;

- Suprataxarea şi plafonarea preţurilor, care poate afecta semnificativ marjele de profit;

- Riscul de decapitalizare a companiei prin acordarea unor dividende excesive. În ultimii cinci ani, rata de distribuţie medie a dividendelor a fost de 132,6%.

TradeVille: TVBETETF - Indicii BET au o nouă componenţă după listarea Hidroelectrrica

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Investopedia, rapoarte Hidroelectrica, analiză Tradeville, www.in.gov, esfccompany.com, comunicat BVB.

-------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb