Actualizare 19:33 Surse: Şefii ISU Bucureşti, audiaţi la DNA
Şefii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti sunt audiaţi astăzi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ne-au confirmat surse judiciare.
Potrivit surselor, este vorba de Mihai Guţă (inspector-şef), Orlando Şchiopu (prim-adjunct) şi Giani Aldoiu (adjunct), care au fost suspendaţi astăzi de la conducerea ISU Bucureşti.
(S.A.)
-------------
Actualizare 16:47 Raed Arafat: "Nu demisionez, eu nu cred că am greşit"
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat astăzi, pentru Mediafax, că nu are de ce să demisioneze, pentru că nu consideră că a greşit, iar o astfel de decizie acum ar însemna că fuge de răspundere, precizând că dacă şefii lui consideră că a greşit, îl pot demite.
Raed Arafat a precizat că el este în aparatul public, şi nu implicat politic, de aceea, dacă superiorii săi consideră că a greşit, îl pot demite.
"Chiar dacă funcţia de secretar de stat este una politică, eu fac parte din tehnic. În cazul meu, sunt două situaţii: dacă şefii consideră că am greşit, mă pot demite sau dacă eu consider că am greşit, îmi pot cere demisia. Nu consider că am greşit", a spus Raed Arafat.
Secretarul de stat a ţinut să precizeze că, în acest context, dacă şi-ar da demisia, ar însemna că fuge de răspundere.
"A-mi da demisia, mai ales că nu consider că am greşit, ar însemna că fug de răspundere, or eu nu fug de răspundere. Aşteptăm finalizarea anchetelor", a mai declarat secretarul de stat Raed Arafat.
(S.A.)
-------------
Actualizare 16:38 Costul tratamentului în străinătate al persoanelor rănite în incendiul din Colectiv, decontat integral
Tratamentul medical acordat în spitalele din străinătate în perioada 2015-2016 persoanelor rănite în incendiul din Clubul Colectiv va fi decontat integral din bugetul Ministerului Sănătăţii şi din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Guvernul a adoptat astăzi o Ordonanţă de Urgenţă care extinde cadrul legal actual în sensul că va permite decontarea tratamentului medical acordat în spitalele din străinătate şi pentru pacienţii răniţi în Clubul Colectiv al căror tratament nu putea fi decontat în baza Formularului 112 (fie sunt trataţi în spitale din state care nu aparţin UE sau Spaţiului Economic European, fie nu au asigurări de sănătate).
Astfel, toate persoanele rănite în incendiul din 30 octombrie din Clubul Colectiv, care îşi continuă tratamentul început în România în unităţi medicale din străinătate, vor beneficia de plata tratamentului fie din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (prin Formularul 112), fie de la bugetul Ministerului Sănătăţii.
Conform sursei citate, lista persoanelor rănite, inclusiv detalii legate de identificarea lor, se va întocmi de către Ministerul Sănătăţii. Plata tratamentelor medicale se efectuează direct în contul unităţii sanitare din străinătate.
"De asemenea, în baza actului normativ adoptat astăzi se va plăti, de la bugetul Ministerului Sănătăţii, contribuţia personală a pacienţilor stabilită conform legislaţiei naţionale a statelor în care se acordă tratament medical de către unităţile medicale din străinătate, precum şi transportul medical specializat. Plata se va face la solicitarea persoanei rănite, a unui membru al familiei acestuia sau oricărei alte rude sau persoane care îşi asumă responsabilitatea conform unei declaraţii pe proprie răspundere", arată comunicatul citat.
Metodologia de decontare, modelul cererii şi al declaraţiilor pe proprie răspundere se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, în termen de 30 de zile de la dată intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
În prezent sunt internate pentru tratament în clinici din străinătate 29 de persoane rănite în incendiul din Clubul Colectiv.
(A.L.)
---------------
Actualizare 12:52 Cioloş: Adoptăm OUG care permite rambursarea cheltuielilor cu deplasarea în străinătate a răniţilor
Guvernul va adopta, astăzi, în şedinţă ordonanţa de urgenţă care permite rambursarea cheltuielilor pentru deplasarea în spitalele din străinătate a răniţilor în incendiul de la Colectiv, a anunţat premierul Dacian Cioloş, transmit surse din presă.
"Astăzi o să adoptăm ordonanţa de urgenţă care o să ne permită să rambursăm cheltuielile cu deplasarea în străinătate, atât în spitale din Uniunea Europeană, cât şi în afara Uniunii Europene, pentru cei accidentaţi care au trebuit să fie deplasaţi acolo - pentru ei şi pentru însoţitori - şi o să vă rog ( pe ministrul Sănătăţii - n.r.) împreună cu doamna ministru al Muncii să vă asiguraţi că şi celelalte persoane care sunt în ţară şi care au dreptul la un sprijin financiar au avut sau au acces la aceste fonduri, la această susţinere financiară", a afirmat premierul, la începutul şedinţei de guvern.
În replică, ministrul Muncii, Claudia Ana Costea, a anunţat că ministerul a însărcinat doi angajaţi care se ocupă de cazurile din Colectiv.
"Ministerul Muncii a pus la dispoziţie doi salariaţi ai Agenţiei de Plăţi şi Inspecţia Muncii care se deplasează cu toată formularistica fie la spital, fie la domiciliile însoţitorilor. S-au acordat şi celor care au fost transportaţi în străinătate şi celor care se află spitalizaţi. Toate datele există pe site-ul Ministerului Muncii. Ministerul, în momentul în care primeşte solicitarea, procedează imediat la acordarea acestor ajutoare", a afirmat Costea.
În context, premierul le-a cerut titularilor de la Sănătate şi Muncă să clarifice situaţia uneia dintre pacientele cu care a discutat miercuri dimineaţă şi care l-a întrebat cum poate avea acces la banii respectivi.
(A.L.)
------------
Actualizare 12:25 Tobă: Toată situaţia privind implicarea conducerii ISU Bucureşti să fie înaintată la DNA
Ministrul de interne Petre Tobă a declarat, miercuri, că i-a cerut secretarului de stat Raed Arafat ca toată situaţia referitoare la implicarea conducerii ISU Bucureşti în cazul incendiului de la Clubul Colectiv să fie înaintată de urgenţă DNA pentru a fi valorificată la dosarul penal al cauzei.
La începutul şedinţei de guvern, Petre Tobă a declarat: "Domnul prim ministru vă informez că într-adevăr aseară domnul secretar de stat Raed Arafat a luat la cunoştinţă faptul că, încă de la sfârşitul lunii septembrie, o societate comercială care organiza manifestări în clubul respectiv a informat Inspectoratul general pentru situaţii de urgenţă şi conducerea ISU Bucureşti. În momentul în care am avut această informaţie, i-am cerut domnului secretar de stat ca toată situaţia de fapt să fie înaintată de urgenţă la Direcţia Anticorupţie pentru a fi valorificată la dosarul penal al cauzei şi întreaga conducere de la ISU Bucureşti Ilfov a fost pusă la dispoziţie până la definitivarea situaţiei, urmând ca în cursul zilei de astăzi să împuternicim pe altcineva să asigure continuitatea comenzii la structura respectivă", a precizat Tobă, la începutul şedinţei de Guvern.
El a spus că a decis şi o evaluare a sistemului pentru a verifica măsurile care trebuie luate la ISU Bucureşti-Ilfov, inclusiv transparenţa în privinţa sponsorizărilor.
Petre Tobă a adăugat: "Vă informez că, totodată, am dat drumul la o evaluare de sistem pentru a verifica măsurile pe care trebuie să le luăm acolo, inclusiv cu transparenţa. Primul pas a fost, v-am informat, cu tot ce a fost transparenţa a tot ce înseamnă sponsorizări".
--------
Actualizare 12:05
Premierul Dacian Cioloş i-a cerut, miercuri, ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, să demită conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti şi a afirmat că şefii instituţiei "nu mai au ce căuta în conducerea ISU sau în ISU ca atare".
La începutul şedinţei săptămânale de guvern, Dacian Cioloş a declarat: "Vă rog să confirmaţi că cei de la conducerea ISU Bucureşti au fost demişi şi că nu mai au ce căuta în conducerea ISU sau în ISU ca atare pentru că e păcat ca din cauza unor astfel de comportamente săpăm la credibilitatea unei instituţii care se află în prima linie a serviciului public. Am înţeles că a fost suspendată conducerea, vreau să mă asigur că este demisă şi că niciodată cei care au fost la conducerea ISU Bucureşti nu se mai pot întoarce. Ştiu că sunt nişte reguli la militari, dar vreau să mă asigur că cei care au fost la conducerea ISU nu mai au ce căuta în sistem".
------
Actualizare 9:52 Conducerea ISU Bucureşti, suspendată
Conducerea ISU Bucureşti a fost suspendată în această dimineaţă, transmit televiziunile de ştiri. Această decizie vine pe fondul demarării unei anchete în cadrul ISU Bucureşti, privind incendiul din Clubul Colectiv.
Site-ul Tolo.ro a publicat miercuri o investigaţie realizată de jurnaliştii Mirela Neag, Răzvan Lutac şi Cătălin Tolontan, care arată că pompierii ştiau de existenţa clubului Colectiv cu mai bine de o lună înainte de incendiul din 30 octombrie, deşi au negat cu vehemenţă că ar fi ştiut de existenţa acestui local.
Ziarul a descoperit un document pe care pompierii l-au primit pe 23 septembrie 2015 din calculatorul firmei de evenimente Emagic.
"Veniţi la clubul Colectiv ca organizăm festivalul PLUM! Estimam 2.000 de oameni pe seară", scrie tolo.ro
Faxul a pornit pe 23 septembrie 2015, la 23:32:13, către numărul 021.242.09.90 al dispeceratului IGSU, potrivit sursei citate.
În fax-ul trimis de cei de la Emagic către pompieri scria: "Organizăm un festival în datele de 25 si 26 septembrie a.c. în clubul Colectiv şi la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, Bucureşti".
"La festivalul PLUM estimăm în fiecare dintre cele două zile un număr de 2.000 de persoane pe seară" fax de la firma Emagic catre IGSU, 23 septembrie 2015.
In noaptea de miercuri, 23 septembrie, transmisia lor către IGSU s-a facut pe sistem Orange de mail-fax şi a ajuns în 210 secunde la destinaţie. Pe spatele faxului există confirmarea automată de primire de la numărul de fax al Inspectoratului General de Situaţii de Urgenţă.
La festivalul de muzică electronică PLUM care a avut loc la clubul Colectiv nu a venit nimeni de la IGSU.
Pe 31 octombrie 2015, Raed Arafat susţinea: "La nivelul ISU, nu există nici un document, nici o solicitare pentru autorizarea activităţii din locaţia respectivă", scrie Tolo.ro.
(I.D.)
------
• Cioloş vizitează răniţii internaţi la Spitalul de Arşi
Premierul Dacian Cioloş vizitează, în această dimineaţă, răniţii în urma incendiului de la clubul Colectiv internaţi la Spitalul de Arşi.
Prim-ministrul a ajuns în jurul orei 9:00 la unitatea medicală, potrivit unor surse din presă.
La Spitalul de Arşi se află 11 dintre cele 39 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv internate în spitalele din Capitală.
Premierul Dacian Cioloş a spus, sâmbătă, că i-a cerut ministrului Sănătăţii să monitorizeze situaţia pacienţilor care au suferit în urma accidentului de la clubul Colectiv şi să-l informeze periodic.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2015, 11:12)
Se confirma regula: De la cap se'mpute totul.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2015, 13:48)
Raed Arafat trebuia sa fie primul demis, daca el n-a avut bunul simt sa -si dea demisia inaintea lui Piedone!