Traian Băsescu - dovedit ca "securist" şi de Înalta Curte

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 24 martie 2022

Traian Băsescu - dovedit ca "securist" şi de Înalta Curte

Conform legislaţiei în vigoare, în urma deciziei ÎCCJ, Băsescu va pierde toate drepturile oferite foştilor şefi ai statului, printre care şi o indemnizaţie lunară de 75% din valoarea salariului actualului preşedinte Klaus Iohannis Traian Băsescu: "Mă voi adresa CEDO"

Actualul europarlamentar Traian Băsescu, fost preşedinte al României în perioada 2004- 2014, a fost colaborator al Securităţii în timpul regimului comunist, a decis definitiv, ieri, Înalta Curte de Casaţei şi Justiţie (ÎCCJ). Prin decizia pronunţată ÎCCJ a menţinut sentinţa instanţei de fond şi a respins apelul formulat de Traian Băsescu faţă de hotărârea pronunţată iniţial de Curtea de Apel Bucureşti. Imediat după aflarea sentinţei, Traian Băsescu a scris pe pagina oficială de Facebook: "Am luat notă de decizia ÎCCJ pe care nu o voi comenta public, aşa cum am procedat de-a lungul întregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO".

Decizia Înaltei Curţi a fost pronunţată după ce documentele depuse în instanţă de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) au arătat că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod "Petrov".

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care denunţa colegi de facultate şi de serviciu pentru presupuse "activităţi potrivnice regimului totalitar comunist", precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, în 20 septembrie 2019, acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Motivarea sentinţei a fost publicată abia la nouă luni după pronunţare, în iunie 2020, când dosarul a intrat pe rolul ÎCCJ -Secţia Contencios Administrativ, după ce Traian Băsescu a înaintat recurs împotriva hotărârii pronunţată de Curtea de Apel.

În contextul în care ÎCCJ a decis definitiv că fostul preşedinte al ţării a fost colaborator al Securităţii, consecinţele pentru Traian Băsescu pe plan personal vor ţine mai mult de recunoaşterea pe care statul român o acordă foştilor preşedinţi.

Conform unei legi aprobată anul trecut de Parlament şi promulgată în 8 octombrie 2021 de preşedintele Klaus Iohannis, Traian Băsescu nu va mai beneficia de drepturile acordate foştilor şefi de stat conform legii 406/2001.

Actul normativ aprobat anul trecut stipulează: "Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia".

Or în cazul Traian Băsescu avem deja o decizie definitivă a ÎCCJ prin care se constată că a colaborat cu fosta Securitate.

De aceea, fostul preşedinte nu va mai beneficia de următoarele drepturi, pe care le avea, de la terminarea mandatului de şef al statului până la deces:

- folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

- o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui României în exerciţiu;

- pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Rămâne de văzut dacă demersul anunţat de Traian Băsescu la Curtea Europeană a Drepturilor Omului îi va da dreptate sau nu. Până atunci, decizia ÎCCJ fiind definitivă, nu mai poate beneficia de drepturile enumerate mai sus.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Am avut un presedinte bun si pe ala il besteliti. Cel mai iubit dintre presedinti ajunge din nou la mana neosecuristilor care au creat referendumul din 2012. Asa se intampla cu toti care se pun impotriva celor ce li sunt deranjate afacerile necurate.

    1. E la minetea cocosului ca Base a fost colaborator.Cine crede invers, sa demonstreze ca un stat totalitar da pe mana unui independent ditaimai nave sau reprezentante la nevel european.Hai sa fim seriosi,mai ales cei ce au trait in acele vremuri si se prefac ca nu cunosc situatia.Nici marinar nu puteai fi fara o temeinica verificare din partea securitatii.

      Vrei sa spui ca Basescu nu a facut afaceri necurate?

      nu e chiar asa.

      Problema cu Base e ca s-au implicat serviciile in sustinerea lui si in sabotarea altora. 

      Tii minte "ingerizarea" lui iohanis si "demonizarea" lui Ponta? Sa fim sinceri si seriosi, Ponta are talent in politica, o face in mod natural, pe cand cuierul de iohanis e doar un .... tonomat.  

      Alegerile europarlamentare in care dracii din STS s-au implicat iti spune ceva?  

      Cum au zis unii, daca erae sa fie pe bune si libere, trebuiau numarate voturile manual, intr-o sala de sport, de vreo 50-100 de maturatori de pe strada (care nu au smecherii in cap) si puse vreo 100 de camere care sa faca stream pe youtube pana se termina numaratul. Sa vedem toti cum e cu voturile.  

      Base stie c-a furat startul la alegeri si ca l-au sustinut serviciile. Asta inseamna ca a taiat orice sansa unui politician civil, poate cu mult mai mare talent in politica decat el.

      Ai perfecta dreptate, in 2011 am spus la Bruxelles ca romanii trebuie sa inteleaga ce presedinte au, ne a salvat sa binden Inca 10 procente la austrieci, i a obligat pe cei de la petrom sa Nu Mai prezinte eronat situatiile financiare si DIN 2013 petrom Si a imbunatatit capitalul propriu cu 3 MILIARDE de Euro precum si sustinerea tranzitului gazului Extras DIN marea neagra prin conducta trnsgaz si Nu south Stream. Am discutat de nenumrare Ori la bruxelles si la cotroceni la final de Mandat. Niciodata Nu m am laudat ca am Fi prieteni, era o unda de profiterol. Acum cand il musca toti mormolocii de cur pot sa declar ca e prietenul meu.

      Faptul ca Basescu a pus-o pe Udrea(si nu numai pe ea)unde nu-i era locul ,spune totul despre el.Nu stiu ce a facut bine dar rau a facut cu varf si indesat.Astept momentul sa ajunga si el unde ii este locul fiindca nici el nu este fara de prihana!Sper ca asta este doar inceputul.

    aia care l-au " verificat " de 30 de ani , ce spun ?

    1. Acopereau cât puteau și ei mormanele sustrase de famiglie de la diverși cetățeni naivi, care chiar își imaginau că un securist poate fi sincer când vede ”mormanul” de bani care nu a fost niciodată confiscat. Oare de ce???

    Când educația e mult sub nivelul evului mediu, ce mai contează că presedintele țării a fost un securist turnător? Mulți concetățeni ”de bine” și-ar fi dorit și ei să fie, dar nu erau suficienți de buni pentru a absolvi un institut, probabil. Cum să ai o țară ca afară, când mintea românului mustește de delațiune și securism? În loc să fie interesat de ce ar putea face să prospere, românul verde visează să-și toarne sârguincios vecinii, colegii și pe cine mai vrea el să distrugă. Dar visul suprem e să n-o facă bărbătește, ci să-l toarne, eventual mințind vârtos, pentru că experiența asta în minciună îi va fi foarte utilă mai târziu, nu?. Poporului român nu-i mai rămâne decât să scrie pancarte cu ”Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați!”

    1. suficient de buni

      Băsescu și Institutul de Marină. Ta-su mare mahăr în Marina Militară.

      Oare cum a intrat Băsescu la Institut ? Știe cineva............... ? 

      Cum a ajuns să-și toarne colegii la Securitatea Militară ? Mă mir că nu a fost și

      șef de promoție ca turnător.  

    nu il pling deloc , ba chiar as vrea sa fiu in locul lui . a strans gramezi mari , ba chiar cred ca s-a dat aceasta sentinta pentru ca nu are efecte mai deloc

    1. Ce crezi tu e irelevant, eshti doar un admirator impotent al hotziei.

    base a fost securist, zic securistii de azi de la putere. pana acum.cnsas i-a dat o gramada de decizii de necolaborare. aici e razbunare clara ca lumina zilei. la manole, unde cnsas zice a ca a fost colaborator securist, vine justitia si il scoate fara pata.

    Băsescu un boschetar turnător. Să i se anuleze toate

    drepturile ca fost Președinte. Are curajul să declare 

    cu ce s-a ocupat la Anvers ?. Îl cunoaște pe Silvian 

    Ionescu ? Dar pe KGB-istul Albert Ignatenko și  

    traficul de arme ? Dacă are un dram de bun simț 

    ar fi bine să-și dea demisia din Parlamentul U.E.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb