• "Cer românilor ca, începînd de mîine, să nu mai plătească şpagă", spune şeful statului
Preşedintele Traian Băsescu a lansat, ieri, un apel către toţi cetăţenii, cerîndu-le acestora să nu mai ofere şpagă şi arătînd că este nevoie de un efort colectiv pentru înlăturarea percepţiei potrivit căreia ţara noastră este coruptă. "Cer românilor ca, începînd de mîine, să nu mai dea şpagă, să pretindă funcţionarului public, vameşului, medicului, oricui, inclusiv în relaţiile dintre firmele private, să respecte legea", a spus Traian Băsescu, în discursul susţinut în cadrul conferinţei multiplicatorilor de informaţie europeană. Şeful statului a îndemnat la solidaritate naţională pentru eradicarea corupţiei, dar şi pentru redobîndirea demnităţii şi mîndriei naţionale, în vederea integrării în Uniunea Europeană. "Mentalitatea europeanului nu e să fie parteneral instituţiilor corupte, ci partener al legilor", a afirmat Traian Băsescu, subliniind că actul medical, serviciile vameşului şi cele ale funcţionarului public trebuie prestate cu respectarea legii.
• Preşedintele aşteaptă un Raport de ţară respectabil
Traian Băsescu a afirmat, în conferinţa de ieri, că autorităţile române aşteaptă, luna viitoare, un Raport de ţară respectabil de la Comisia Europeană, care să constate progrese în foarte multe domenii. "În mod cert, vom beneficia de un raport obiectiv, pe măsura eforturilor", a declarat şeful statului, adăugînd: "Acesta va cuprinde progresele făcute inclusiv în domeniul concurenţei, acolo unde eram < îngropaţi > pînă anul trecut. Raportul va stipula, probabil, că mai sînt multe lucruri de făcut." Preşedintele a menţionat că România este în grafic în privinţa îndeplinirii angajamentelor asumate pentru integrarea în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.
"Din aprilie - cînd am semnat Tratatul de aderare, şi pînă acum, ne-am încardat în grafic şi aşa vom rămîne pînă la 1 ianuarie 2007", a precizat şeful statului, subliniind că nu există alternativă la acest termen: "Respingem ca idee alternativa aderării în 2008, dar sîntem conştienţi că trebuie să ne îndeplinim toate angajamentele". Potrivit afirmaţiilor lui Traian Băsescu, integrarea a încetat să mai fie o problemă de politică externă, transformîndu-se într-una de politică internă, astfel că misiunea observatorilor români în Parlamentul European este să explice europarlamentarilor unde a ajuns ţara noastră pe calea reformelor.
Preşedintele Băsescu a atins şi problema costurilor integrării în Uniunea Europeană, care "apasă pe 22 de milioane de români". Domnia sa a explicat că explozia preţurilor la energie şi servicii publice a fost cauzată de necesitatea ajustării acestora la piaţa comună europeană, întrucît "nu este de conceput o Românie ce intră în UE cu preţuri subvenţionate". Şeful statului a amintit că paşii în acestă direcţie nu au fost făcuţi la timp, mai ales în ultimii doi ani, îndeosebi în anul electoral 2004.