Traian Băsescu îndeamnă la solidaritate pentru combaterea corupţiei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Politică / 28 septembrie 2005

"Cer românilor ca, începînd de mîine, să nu mai plătească şpagă", spune şeful statului

Preşedintele Traian Băsescu a lansat, ieri, un apel către toţi cetăţenii, cerîndu-le acestora să nu mai ofere şpagă şi arătînd că este nevoie de un efort colectiv pentru înlăturarea percepţiei potrivit căreia ţara noastră este coruptă. "Cer românilor ca, începînd de mîine, să nu mai dea şpagă, să pretindă funcţionarului public, vameşului, medicului, oricui, inclusiv în relaţiile dintre firmele private, să respecte legea", a spus Traian Băsescu, în discursul susţinut în cadrul conferinţei multiplicatorilor de informaţie europeană. Şeful statului a îndemnat la solidaritate naţională pentru eradicarea corupţiei, dar şi pentru redobîndirea demnităţii şi mîndriei naţionale, în vederea integrării în Uniunea Europeană. "Mentalitatea europeanului nu e să fie parteneral instituţiilor corupte, ci partener al legilor", a afirmat Traian Băsescu, subliniind că actul medical, serviciile vameşului şi cele ale funcţionarului public trebuie prestate cu respectarea legii.

Preşedintele aşteaptă un Raport de ţară respectabil

Traian Băsescu a afirmat, în conferinţa de ieri, că autorităţile române aşteaptă, luna viitoare, un Raport de ţară respectabil de la Comisia Europeană, care să constate progrese în foarte multe domenii. "În mod cert, vom beneficia de un raport obiectiv, pe măsura eforturilor", a declarat şeful statului, adăugînd: "Acesta va cuprinde progresele făcute inclusiv în domeniul concurenţei, acolo unde eram < îngropaţi > pînă anul trecut. Raportul va stipula, probabil, că mai sînt multe lucruri de făcut." Preşedintele a menţionat că România este în grafic în privinţa îndeplinirii angajamentelor asumate pentru integrarea în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.

"Din aprilie - cînd am semnat Tratatul de aderare, şi pînă acum, ne-am încardat în grafic şi aşa vom rămîne pînă la 1 ianuarie 2007", a precizat şeful statului, subliniind că nu există alternativă la acest termen: "Respingem ca idee alternativa aderării în 2008, dar sîntem conştienţi că trebuie să ne îndeplinim toate angajamentele". Potrivit afirmaţiilor lui Traian Băsescu, integrarea a încetat să mai fie o problemă de politică externă, transformîndu-se într-una de politică internă, astfel că misiunea observatorilor români în Parlamentul European este să explice europarlamentarilor unde a ajuns ţara noastră pe calea reformelor.

Preşedintele Băsescu a atins şi problema costurilor integrării în Uniunea Europeană, care "apasă pe 22 de milioane de români". Domnia sa a explicat că explozia preţurilor la energie şi servicii publice a fost cauzată de necesitatea ajustării acestora la piaţa comună europeană, întrucît "nu este de conceput o Românie ce intră în UE cu preţuri subvenţionate". Şeful statului a amintit că paşii în acestă direcţie nu au fost făcuţi la timp, mai ales în ultimii doi ani, îndeosebi în anul electoral 2004.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb