Traian Băsescu: Obiectivul primordial al autorităţilor rămîne integrarea europeană în 2007

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 31 august 2005

Preşedintele Traian Băsescu a precizat ieri, la întîlnirea anuală cu ambasadorii şi consulii generali ai României, că obiectivul primordial al autorităţilor de la Bucureşti rămîne integrarea europeană la 1 ianuarie 2007, alternativa anului 2008 nefiind luată în considerare. "Nu avem o alternativă la 2007", a subliniat şeful statului, adăugînd: "Preşedintele şi Guvernul nu analizează alte variante. Varianta 2008 nu este luată în calcul. Nu există nici o structură a statului român care a elaborat şi varianta integrării în 2008".

Potrivit afirmaţiilor lui Traian Băsescu, obiectivul autorităţilor este să obţinem, în această toamnă, din partea oficialilor de la Bruxelles, un raport de ţară care să constate progresele înregistrate în domeniile sensibile. Totodată, preşedintele speră ca în luna aprilie a anului viitor oficialii europeni să evidenţieze că nu este necesară aplicarea clauzei de salvgardare, iar astfel să nu fie pusă problema amînării integrării noas-tre.

Dat fiind că aderarea la Uniunea Europeană rămîne o prioritate zero, şeful statului i-a rugat pe ambasadorii României din cele 25 de state membre ale UE să înţeleagă că au o misiune importantă, care priveşte evidenţierea progreselor ţării noas-tre, cu impact asupra procesului de ratificare a Tratatului de aderare. "Problema integrării nu trebuie lăsată strict pe relaţia cu Bruxelles-ul", a spus Traian Băsescu, subliniind că, în acest moment, România are nişte angajamente asumate şi nu mai există loc de negociere. Traian Băsescu le-a cerut totodată ambasadorilor să sprijine senatorii şi deputaţii români pentru contacte cu grupurile parlamentare din statele membre ale Uniunii.

Traian Băsescu a anunţat că, după publicarea raportului de ţară din acest an, atît domnia sa, cît şi premierul Călin Popes-cu-Tăriceanu vor declanşa o serie de turnee în statele UE, urmînd să facă lobby pentru ţara noastră.

Şeful statului le-a amintit ambasadorilor prezenţi la întîlnirea de ieri că România este extrem de interesată de coridorul IV pan-european. Astfel, domnia sa i-a sfătuit pe reprezentanţii noştri în străinătate să militeze în acest sens.

Consolidarea poziţiei în NATO, în atenţia autorităţilor

La evenimentul de ieri, Traian Băsescu a mai menţionat că o altă prioritate zero a ţării noas-tre este şi consolidarea poziţiei României în NATO, în acest sens spunînd că ţara noastră este "exportator de securitate", nu importator. Însă, pentru punerea în aplicare a strategiei pentru zona extinsă a Mării Negre, preşedintele a făcut referire la necesitatea încheierii unui parteneriat cu Federaţia Rusă. Pe de altă parte, România urmăreşte rezolvarea conflictului transnistrian, dar şi stabilitatea la frontiera de vest a ţării. Şeful statului a mai declarat că este extrem de importantă pentru ţara noastră consolidarea relaţiei cu partenerii din Orient, precum China, India, Japonia.

Traian Băsescu a ţinut să amintească că are o relaţie normală cu guvernul, pe care îl susţine. Preşedintele a precizat că este "primul preşedinte liber de obligaţii faţă de guvern", datorită faptului că mandatul său este de cinci ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb