TRAIAN BĂSESCU: Relaţiile româno-ruse vor cunoaşte o dezvoltare dinamică

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 7 aprilie 2008

Din 2005, valoarea schimburilor comerciale între România şi Rusia, a fost de cinci miliarde de euro

Pentru anul curent aşteptăm investiţii de câteva sute de milioane dolari din partea companiilor ruseşti.

Preşedintele Traian Băsescu speră ca relaţiile bilaterale româno-ruse vor cunoaşte, în următorul interval de timp, o dezvoltare dinamică, scrie cotidianul rus "Izvestia".

Traian Băsescu a explicat: "România are certitudinea că Rusia este un actor foarte important al scenei internaţionale. Pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre este nevoie şi de Rusia şi de România şi de Turcia şi de Ucraina. Haideţi să abandonăm chestiunile care ne despart şi să privim către viitor. Există probleme esenţiale: traficul de droguri, armament şi persoane. Şi trebuie să le rezolvăm împreună. Sunt sigur: relaţiile româno-ruse vor cunoaşte o dezvoltare dinamică".

La rândul său, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a declarat, la Bucureşti, că relaţiile economice dintre Rusia şi România au crescut semnificativ în ultimii ani. Putin a precizat că valoarea schimburilor comerciale româ­no-ruse a fost, din 2005 până în prezent, de cinci miliarde de euro.

Astfel, schimburile comerciale ale României cu Federaţia Rusă vor înregistra, în 2008, o creştere de circa 12 procente faţă de anul precedent, până la peste 5,2 miliarde dolari, este de părere consilierul comercial al Federaţiei Ruse la Bucureşti, Igor Sidorov.

Potrivit oficialului rus, în 2007 comerţul bilateral a fost estimat la circa 4,7 miliarde dolari, în creştere cu aproximativ zece procente faţă de 2006.

"Cred că pe întreg anul 2007 comerţul a înregistrat o creştere de circa zece procente (4,7 miliarde dolari), iar pentru 2008 estimez o creştere de 10-12 procente", a conchis Sidorov.

În primele 11 luni ale anului 2007, schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat la circa 4,471 miliarde dolari, dintre care importurile româneşti s-au cifrat la 3,935 miliarde dolari, iar exporturile la 535 milioane dolari, cu un sold negativ de circa 3,399 miliarde dolari.

Importurile de gaze naturale reprezintă circa 90 la sută din totalul importurile româneşti din Federaţia Rusă, în condiţiile în care peste 40 la sută din gaze naturale consumate în România se importă.

Până în prezent, companiile ruseşti au investit în România circa două miliarde de dolari, iar pentru 2008 sunt preconizate investiţii de câteva sute de milioane dolari de către companiile ruseşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb