Traian Băsescu: Respingem autoritatea unică de supraveghere a sistemului bancar

Andreea Arcereanu, Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 octombrie 2008

Traian Băsescu: Respingem autoritatea unică de supraveghere a sistemului bancar

România va respinge energic orice încercare de creare a unei autorităţi unice de supraveghere a sistemului bancar la nivel european, a declarat ieri preşedintele României, Traian Băsescu, pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", înaintea deplasării la Bruxelles la lucrările Consiliului European. "Atât Constituţia, cât şi legislaţia României fac din Banca Naţională a României instituţia, structura responsabilă de gestionarea sistemului bancar naţional. Deci nu avem nevoie de un tutore din acest punct de vedere", a adăugat preşedintele.

Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, ne-a spus: "Noi nu comentăm declaraţiile domnului preşedinte. Aşteptăm documentele cu privire la deciziile ce vor fi adoptate la nivel european şi pe care, conform legislaţiei europene, le va aplica şi ţara noastră".

Potrivit preşedintelui, discuţiile din cadrul Consiliului vor viza şi transparenţa la nivelul instituţiilor financiar-bancare, adică găsirea unor formule de interzicere a produselor bancare, toxice în mod deosebit cele care au generat criza financiară atât în SUA, cât şi în zona euro. "Punctul nostru de vedere este că se pot injecta bani publici în sistemul bancar şi costurile acestei crize sunt enorme pentru statele care au probleme în sistemul bancar, dar asta nu înseamnă în mod obligatoriu că sunt create condiţiile de creştere economică", a precizat pe aeroport preşedintele României, menţionând că în cadrul Consiliului va atrage atenţia asupra necesităţii unei analize a ceea ce înseamnă trecerea la stat a unui mare număr de bănci.

"Practic, discutăm despre o naţionalizare a băncilor, într-un sistem comercial şi legal, deci nu este o acuză, dar noi avem experienţa sistemelor bancare gestionate de stat, iar performanţele lor sunt extrem de scăzute", a explicat reprezentatul ţării noastre.

În cadrul lucrărilor de toamnă a Consiliului European câteva dintre subictele prioritare de discuţie sunt Tratatul de la Lisabona, situaţia economică şi financiară şi securitatea energetică, potrivit preşedintelui.

"În principiu, punctul nostru de vedere, care va fi exprimat cu această ocazie şi sperăm să se reflecte şi în concluziile Consiliului, legat de situaţia economică şi financiară are câteva elemente, şi anume: primul este legat de faptul că statele membre trebuie să pună accent pe reforme structurale pentru a asigura în continuare creşterea economică la nivelul Uniunii Europene" a menţionat Traian Băsescu.

Unul din interesele noastre: Impulsionarea proiectului Nabucco

Unul din interesele României în privinţa siguranţei energetice este impulsionarea proiectului Nabucco a declarat preşedintele explicând că "este timpul ca, la nivelul statelor membre, să se semneze acordurile cu privire la realizarea acestui proiect".

Ţara noastră va insista şi asupra necesităţii ca Europa să vorbească pe o singură voce în politica energetică Europa, a adăugat preşedintele. "O fragmentare a poziţiei Uniunii Europene prin realizarea de acorduri bilaterale excesive de fapt slăbesc capacitatea Uniunii de a negocia cu principalii furnizori cantităţile şi preţurile de aprovizionare", a adăugat reprezentatul ţării noastre.

În privinţa Tratatului de la Lisabona problema urgentă rămâne situaţia creată prin referendumul din Irlanda, a mai spus preşedintele. Punctul de vedere al ţării noastre este că nu poate fi redus numărul comisarilor europeni, a conchis preşedintele menţionând că detalii mult mai multe vor fi pe baza documentului adoptat, în conferinţa de presă de la Bruxelles.

Lucrările Consiliului European se desfăşoară în perioada 15 - 16 octombrie iar reperezentaţii ţării noastre sunt Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Desigur ca vom cotiza la un fond de garantare european iar cand vom avea nevoie de ajutor ni se vor pune in fata recomanari si ratinguri ca sa nu mai vorbim de functionarul de stat care va aproba un ajutor de stat pentru vreo banca cu probleme.. (si nici macar nu am trecut la euro ,mare bucurie pentru companiile de servicii interne care isi calculeaza facturile in functie de curs iar ca utilizator care nu sunt de top 500 chiar ma intreb de unde pana unde acest lucru cand eu primesc leafa in lei )

    Flacai1 Odata ce am semnat tratatul de aderare si, apoi am fost acceptati sa ne integram, am fost constienti ca vom transfera catre institutiile UE anumite prerogative ale suveranitatii. Daca vom fi acceptati ca membrii ai uniunii monetare atunci BNR va avea o functie limitata la supravegherea nationala a activitatii bancilor. Nu va mai uitati in gura lui Bogdan Baltazar care habar nu are de ce vorbeste. In ziarul Adevarul de astazi acest individ afirma niste aberatii in legatura cu cauzele crizei din 1929-1933. Teorii marxisto- bolsevice sunt avansate de BB care se vede este in afara domeniului financiar. Romani feriti-va de asfel de canalisti financiari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb