TRAIAN BĂSESCU: "Trebuie să ne intereseze pe fiecare dintre noi dacă suntem ascultaţi nejustificat"

Andrei Stan
Politică / 6 martie 2016

"Trebuie să ne intereseze pe fiecare dintre noi dacă suntem ascultaţi nejustificat"

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat sâmbătă, la Brăila, referindu-se la decizia recentă a Curţii Constituţionale (CCR), care a declarat neconstituţional un articol din Codul de Procedură Penală ce reglementează supravegherea tehnică din timpul cercetării penale, că va susţine punctul de vedere al CCR, dacă motivaţia respingerii articolului se referă la evitarea abuzurilor din punct de vedere al intruziunii în viaţa fiecăruia dintre români, transmite Agerpres.

"Trebuie să ne intereseze pe fiecare dintre noi dacă suntem ascultaţi nejustificat. Eu am fost preşedintele din ordinul căruia s-au predat la CNSAS 2,5 milioane de dosare ale fostei securităţi şi ştiu câtă intruziune era în viaţa cetăţenilor înainte. Nu spun că se întâmplă acest lucru acum, dar este bine ca societatea să reacţioneze din vreme şi să nu se permită eventuale abuzuri din punct de vedere al intruziunii în viaţa fiecăruia dintre români şi mai ales atunci când acest lucru nu este justificat. Este un lucru asupra căruia am vrut să vă previn, că voi susţine punctul de vedere al Curţii Constituţionale, dacă el se va referi la acest aspect. Încă nu a apărut motivaţia, dar la câtă înverşunare văd împotriva Curţii Constituţionale, cred că va fi nevoie să ne exprimăm. Acest partid are obligaţia să fie un apărător al drepturilor omului", a declarat liderul Mişcării Populare.

Traian Băsescu a considerat ca fiind "extrem de pozitiv", din punct de vedere al CCR, faptul că aceasta pune în discuţie drepturile garantate de Constituţie, drepturile omului, drepturile la intimitate, la libertate, dreptul de a nu fi supravegheat.

"Părerea mea este că aceasta a fost zona pe care Curtea Constituţională doreşte să o protejeze şi cred că face foarte bine. Repet, Curtea Constituţională se referă strict la un articol din noul Cod de Procedură Penală, şi nicidecum la vechiul Cod de Procedură Penală, unde legislaţia nu a fost pusă sub semnul întrebării.(...) Eu am spus şi public că, în timpul celor 10 ani cât am fost la Cotroceni, într-adevăr instituţiile de forţă ale statului s-au consolidat şi au devenit extrem de puternice. Este timpul să privim la relaţia acestora cu cetăţeanul, iar nevoia de a proteja toate drepturile omului este o nevoie a unui stat democratic", a completat Băsescu.

Plenul Curţii Constituţionale a României a admis pe 16 februarie, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor din Codul de Procedură Penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de "organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei", ci şi de "alte organe specializate ale statului".

Curtea a constatat, totodată, că sintagma supusă controlului nu respectă condiţiile de calitate ale unei norme legale sub aspectul clarităţii, preciziei şi predictibilităţii, întrucât "nu permite subiecţilor de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viaţa privată a persoanelor".

Macovei, despre interceptări: "Sistemul costă 1 miliard de euro şi nu se poate face peste noapte, iar CCR ştie asta"

Monica Macovei a scris, pe Facebook, că judecătorii CCR sunt "înţelepţi" şi vor acorda un răgaz de un an pentru ca DNA să achiziţioneze echipamentele necesare interceptărilor, dar şi o perioadă în care să fie valabile cele deja efecutate în dosarele în lucru, astfel încât acestea să nu fie aruncate în aer.

"În acest moment, toate serverele de interceptare sunt la SRI, ele costă foarte mult, peste 1 miliard de euro, în plus, ai nevoie de interpreţi pentru, de pildă, diferite dialecte arabe, nu doar pentru engleză sau franceză. Mai sunt activităţile de filaj sau de înregistrare ambientală, care sunt probe în procese sau în anchete", a precizat fostul ministru al Justiţiei, pe reţeaua de socializare.

Aceasta a mai spus că nu este vorba doar despre DNA, ci de DIICOT, iar toate echipamentele trebuie cumpărate. "Din aceste motive, nu se poate face o mutare peste noapte, a doua zi după motivarea deciziei Curţii Constituţionale. Şi ştiu asta şi judecătorii Curţii Constituţionale şi, de aceea, cred că au înţelepciunea să dea un termen de cel puţin un an de zile pentru a se cumpăra aceste servere şi pentru angajarea şi pregătirea personalului", a mai explicat liderul M10.

Macovei susţine că există mai multe variante de rezolvare: (1) o instituţie independentă, care să asigure interceptările pentru toţi procurorii şi poliţiştii din ţară, (2) la parchete, cum este în Germania, dar trebuie concentrat într-un singur loc, pentru că va fi greu de dotat cu aparatură fiecare parchet în parte şi (3) sistemul american, unde FBI - serviciul de informaţii interne - are în competenţă şi criminalitatea federală şi foloseşte mijloace de supraveghere tehnică.

Fostul ministru al Justiţiei a mai afirmat că, dacă în cazul condamnaţilor definitiv situaţia este clară, adică nu se revine asupra deciziei şi nu se pot face procese de revizuire, problema apare în legătură cu dosarele aflate în lucru sau sunt în proces - dosarul Microsoft, dosarele lui Mădălin Voicu şi Păun, dosarele lui Elena Udrea sau Alina Bica, ori cele cu preşedinţii de consilii judeţene.

"Dacă nu se dă un termen până la care să se procure această aparatură de supraveghere tehnică şi o perioadă în care să fie valabile interceptările deja efectuate, atunci s-a terminat cu anchetele şi cu aceste dosare - sunt aruncate în aer. Este ceva de neimaginat şi sunt convinsă că judecătorii CCR sunt înţelepţi şi vor da o perioadă de circa un an de zile - trebuie discutat cu Ministerul Justiţiei de cât timp este nevoie - pentru procurarea şi punerea în funcţiune a aparaturii", a adăugat fostul ministru al Justiţiei.

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a declarat joi, potrivit Mediafax, că trebuie întărit Serviciul Tehnic al Direcţiei Anticorupţie prin care vor fi puse în aplicare autorizaţiile de interceptare, după ce va apărea motivarea CCR cu privire la neconstituţionalitatea interceptărilor făcute de servicii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. FIECARE SĂ - L ASCULTE PE FIECARE !!!

    VOTUL : CU CNP -ul pe smrtphon - la alegere TOVILOR !!!

    Nebunii au dreptul la cuvint. Si ce cuvinteaza ei? Normal ca se intrec in a secreta si a face cele mai timpite nebunii. Gaozarilor si gaozarelor care zic ca ne conduc, sau ne-au condus, sau au pretentia sa ne conduca, in frunte cu CCR, nu le-a ajuns perioda dictaturii comuniste si cauta sa duca pe culmi nebanuit de prapastioase spionarea omului de catre unii oameni. Urmarea a fost ca serviciile speciale de urmarire a cetateanului au capatat o dezvoltare si niste proportii care i-ar face sa paleasca de invidie si pe cei mai animalici comunisti, realizatorii sistemului tortionar de altadata. Toate acestea, bineintele, pentru binele cetateanului si, bineinteles, pe spinarea cetateanului. Si iata, se vorbeste de miliarde!

    Cetateanu-le indiferent, trezeste-te si analizeaza!, ca trasul pe roata practicat altadata va fi fost floare la ureche pe linga ce-ti pregatesc, invesmintat in idei inaltatoare, nebunii astia. Analiza trebuie sa fie simpla: Ce n-a fost bun din ce a fost? Cum se rezolva de catre oameni normali eventuala deficienta?

    Probabil ca exista niste inregistrari care il deranjeaza pentru ca Basescu fara un interes personal de familie sau de grup nu deschide gura. De fiecare data cand a sustinut un principiu , actiunea concreta si ticaloasa nu era departe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb