Tranşa mică din oferta AdePlast, subscrisă aproape integral

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 octombrie 2013

Tranşa mică din oferta AdePlast, subscrisă aproape integral

Dividendele depind de respectarea clauzelor din contractele de împrumut cu UniCredit

Unii brokeri avertizează investitorii în privinţa gradului de îndatorare a companiei

Matei Filipidescu, BCR: "Listarea nu are de-a face cu datoriile companiei"

Investitorii mici au subscris, până ieri, peste 99% din tranşa care le este dedicată din oferta publică iniţială AdePlast, potrivit intermediarilor IPO-ului.

Brokerii şi Bursa de Valori Bucureşti au organizat, ieri, un alt eveniment de promovare a ofertei.

AdePlast a scos la vânzare 16,5 milioane de acţiuni, reprezentând 33,3% din capitalul social majorat al companiei în urma ofertei publice de vânzare, pentru care ar putea obţine o sumă cuprinsă între 57,8 milioane lei (13 milioane euro) şi 66,7 milioane lei (15 milioane euro).

Matei Filipidescu, şeful departamentului de Corporate Finance & Investment Banking al BCR, unul dintre intermediarii ofertei, a amintit că cifra de afaceri a AdePlast (ADE), a crescut în fiecare an de la înfiinţare, exceptând anul 2009, în care aceasta a scăzut cu mai puţin de 1%.

Domnia sa consideră această creştere ca fiind una sănătoasă: "Compania are un profit operaţional (nefiind luate în calcul amortizările) peste media din domeniu. AdePlast poate să furnizeze produsele sale peste tot în ţară, fără să treacă munţii. Productivitatea muncii este de două ori mai mare decât cea a domeniului".

AdePlast îşi propune să construiască o fabrică de vată bazaltică, cu banii din IPO.

Andrei Rădulescu: "Investitorii trebuie să fie foarte atenţi în procesul de luare a deciziilor"

Analistul SSIF Broker, Andrei Rădulescu, recomandă investitorilor ca, înainte să subscrie în oferta AdePlast să analizeze foarte bine compania şi să ia o decizie în cunoştinţă de cauză. Potrivit domniei sale, investitorii trebuie să fie foarte atenţi în procesul de luare a deciziilor, existând riscul căderii în "capcana listărilor". Analistul observă o dinamică a cifrei de afaceri care pare spectaculoasă, pe parcursul ultimelor trimestre: cifra de afaceri a crescut cu 30% an/an în 2012, la 182,4 milioane lei: "Între 2010 şi 2012 cifra de afaceri s-a majorat cu 44% (echivalentul a 55,6 milioane lei). Pare o dinamică foarte bună, mai ales dacă observăm ce s-a întâmplat la nivel de sector. Cu toate acestea, dinamica cifrei de afaceri în perioada 2010-2012 este inferioară celei a investiţiilor derulate de companie (+64%, echivalentul a 62,1 milioane lei, până la 158,3 milioane lei)". Conform analizei lui Andrei Rădulescu, amplele investiţii din ultimii ani ale AdePlast au fost finanţate prin datorii: împrumuturile pe termen lung s-au dublat în perioada 2010 - semestrul I 2013, la 95,1 milioane lei. "Totodată, compania se confruntă, în prezent, cu o serie de probleme de lichiditate: dinamica datoriilor pe termen scurt a crescut de 1,8 ori (la 121,6 milioane lei) de la sfârşitul lui 2012 până la finalul semestrului I", susţine Andrei Rădulescu. Analistul notează că indicatorul referitor la lichiditatea generală s-a deteriorat de la 1,2 în 2010 la 0,8 în semestrul I 2013. "De asemenea, lichiditatea imediată consemnează un prag de 0,6 în semestrul I din 2013, în scădere de la 0,9 în 2010", se mai arată în raportul analistului. Conform domniei sale, la finalul primului semestru ponderea datoriilor pe termen lung în structura de finanţare era de 52%.

Matei Filipidescu: "Nu nivelul datoriilor companiei a condus la acest proiect"

Matei Filipidescu nu consideră însă că AdePlast are o problemă cu datoriile şi a declarat că listarea nu are de-a face cu datoriile companiei : "Nu nivelul datoriilor companiei a condus la acest proiect".

Reacţia vine după ce mai multe voci din piaţă au reclamat că societatea ar dori bani de pe piaţa de capital pentru a-şi putea plăti datoriile către bănci, în special UniCredit Ţiriac, unde are credite de 37,5 milioane euro.

De altfel, după ce acţionarii AdePlast au decis listarea la Bursă, societatea a încheiat acte adiţionale la contractele de împrumut încheiate cu UniCredit Ţiriac Bank, care sunt condiţionate de listare.

Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest, intermediar al ofertei, ne-a explicat că respectivele clauze suplimentare au fost cerute chiar de AdePlast. Acestea stabilesc dreptul Emitentului (n.r. Adeplast) de a distribui integral sub formă de dividende, începând cu anul 2014, profitul anual net, doar dacă se îndeplinesc condiţiile impuse prin Contractul de Credit 82 cu modificările ulterioare, inclusiv indicatorii financiari prevăzuţi în contractele de credit încheiate de Emitent cu Unicredit.

Potrivit lui Răzvan Paşol, înainte de aceste acte adiţionale, clauzele de distribuţie a dividendelor erau mai restrictive. Domnia sa ne-a mai spus că banca a dorit ca Marcel Bărbuţ să rămână în continuare acţionar majoritar şi după listarea la bursă, ca o garanţie a performanţei viitoare a companiei.

AdePlast are încheiate 11 contracte de împrumut cu UniCredit Ţiriac şi unul cu Banca Transilvania, pentru finanţarea activităţii curente, investiţii sau pentru refinanţarea unor credite contractate anterior de la Raiffeisen Bank. Împrumuturile de la UniCredit Ţiriac Bank totalizează 37,5 milioane euro, la care se adaugă 650.000 de lei (scrisoare de garanţie bancară în favoarea Holcim România).

De la Banca Transilvania, AdePlast a împrumutat în acest an 8,5 milioane lei.

Potrivit datelor din prospectul din ofertă, la finalul anului trecut şi la 30 iunie 2031, lichiditatea curentă (active circulante/datorii pe termen scurt) cerută de contractele de împrumut încheiate cu UniCredit (respectiv să aibă o valoare mai mare ca 1) nu a fost îndeplinită, iar banca a transmis emitentului că nu va aplica penalizările menţionate în contracte.

Dividendele depind de respectarea clauzelor din contractele de împrumut cu UniCredit

AdePlast şi-a asumat, prin prospect, o politică de dividende, pe care o consideră atractivă. Compania poate distribui integral sub formă de dividende, începând cu anul 2014, profitul anual net, doar dacă îndeplineşte condiţiile impuse prin contractele de credit încheiate cu UTB (n.r. UniCredit Ţiriac Bank), inclusiv indicatorii financiari prevăzuţi în contractele de credit încheiate de Emitent cu UTB, se arată în prospectul ofertei.

Potrivit acestuia, plăţile dividendelor vor putea fi efectuate în numerar în limita a maximum 3 milioane euro/an şi dacă fluxul de numerar al emitentului va permite aceste plăţi. "Orice dividend a cărui plată excede 3 milioane de euro sau depăşeşte limita fluxului de numerar se poate plăti prin emitere de acţiuni către acţionarii existenţi", se mai arată în prospect.

În cadrul ofertei, AdePlast scoate la vânzare 16,5 milioane de acţiuni, reprezentând 33,3% din capitalul social majorat al companiei în urma ofertei publice de vânzare, dintre care 15% (2,47 milioane titluri) sunt dedicate tranşei mici, iar 85% (14,02 milioane titluri), investitorilor mari. Mici investitori pot subscrie o valoare de până în 500.000 de lei, în timp ce tranşa mare este celor care subscriu peste această sumă.

Preţul va fi stabilit la finalul ofertei, în funcţie de subscrierile de pe tranşa investitorilor instituţionali, aceştia putând plasa ordine la orice preţ cuprins în intervalul 3,52 - 4,06 lei/acţiune.

Micii investitori pot subscrie la preţul maxim din ofertă, de 4,06 lei/acţiune, beneficiind de un discount de 3% din preţul care va fi stabilit la finalul ofertei, dacă aceştia au subscris până ieri, inclusiv, iar începând de astăzi, reducerea este de 2%.

Oferta, care este intermediată de Intercapital Invest şi Banca Comercială Română, a început pe 2 octombrie şi se va termina pe 15 octombrie, aceasta încheindu-se cu succes, dacă minimum 70% din acţiuni sunt vândute.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. si cum raman doar "gastele" cu sume subscrise...prietenii stiu de ce.

    1. prefer sa fiu "gasca" dar sa particip la aceasta listare, decat "gagauz" care sta pe bara, scuipa seminte si se pricepe la toate

      barbut abia de asteapta...

      Eu propun ca cei care subscriu sa mai tina o parte din bani si ca sa-si mareasca profitul sa investeasca si in: Forex, Loto, Teleurobingo si Pacanele...oricum pe aceste ultime investitii randamentele sunt mai mari decat la adeplast..asta daca nu sunt amanetate la camatari, care nu-i lasa sa distribuie dividente...

    Domnilor, va intreb simplu: care este justificarea economica a unui ordin de cumparare a 123152 actiuni ade pe transainvestitorilor mici, dat la pretul maxim( 4,06). Suma investita este 499997 ron. Adica este numarul maxim de actiuni pe care-l putea cumpara un investitor pe transa mica( la pretul maxim) . Putem considera ca cine are 499997 ron sa invwsteasca, mai gaseste 4 ron pt a xumpara pe transa investitoeilor mari, maiieftin, eventual la pretul minim 3,52. Trebuie sa fii nebun sa cumperi la 4,06 si nu la 3,52. Oricum, e clar ca pretul final va fi dat de transa mare si acesta pret va fi mai mic de 4,06. Deci clar ca acestia vor pierde. Atunci, de ce sa cumperi 123152 actiuni pe transa mica la pretul maxim? Raspuns: pt ca de fapt nu cumperi ci doar arunci ordinul, pe care-l revoci in uktima zi pt a crea ideea de subscriere sau suprasubscriere in capul celor care chiar sunt investirori onesti. Se numeste manipulare. 50% DIN SUBSCIERILE LA TRANSA MICA SUNT MANIPULARI. SUNT ORDINE DATE PE MAXIM CARE URMEAZA SA FIE REVOCATE. ATENTIE ASF. ZIARELW CARE PROMOVEAZA NON STOP AR FI BINE SA VADA CA PE TRANSA MICA SUNT DIAR 220 DE ORDINE DIN CARE 10 sunt pe maxim sau aproape de maxim adica 50%!!!!!!!!

    1. nene ..obtine discount 3% si asta este egal cu dobanda la banca pe un an intreg. Banca la cate TU tii banii si iei dobanda "grasa" de 3 %, dar iti pui semne de intrebare ... bai ce priceputi sunteti ...

      Probabil brokerul care i-a preluat ordinul este un dobitoc si nu a citit macar din curiozitate regulile IPO.

      Da, dar la banca macar am banii si dobanda mica. La voi, escrocilor, banii mei se vor duce la unicredit sa va platesc voua datoriile, manipulatorilor. Nu va e rusine?

    Foarte bine ca se listeaza si Ade[plastul. Probabil ca cei care au analizat dosarul de listare ASF si BVB au cate un departament care se ocupa cu analiza companiilor care vin sa se listeze si nu apare orice falit in fata investitorilor. O sa merg maine la conferinta lui Pasol de la sediul BVB sa ma conving de argumente.

    Mai vorbim dupa conferinta .  

    1. are datorii de 37 mil de eur la banci pe care nu le poate plati si el chipurile face fabrica de vata sa se bata co rockwool cel mai mare din lume -profit 1,5 mld eur si cu saint gobain-cifra de afaceri cat pib-ul romaniei. A-nebunit lupul!!!!

      Ai dreptate, nu am zis ca investesc. Sunt afaceri pe care le poti porni si sa iei din cota de piata a celor mari. Daca esti bun cand devii vizibil iti vor face o oferta. Daca esti foarte bun iti vor face o mai buna.

      Daca te incapatanezi si nu esti mai bun decat ei o sa pierzi totul pentru ca de regula pestele mare il mananca pe cel mic. O exceptie a fost Petrom dar aici nu a fost un peste ci un peste sarpe boa care a inghitit petromul si inca mai digera la el. 

    Pe cand o investitie intr-o fabrica de loganuri, domnule barbut? Ca doar dumneavoastra va pricepeti la industrii din ce in ce mai diverse care genereaza produse din ce in ce mai ieftine?

    1. Domnul barbut..face produse care sunt echivalentul de dacie pe piata materialelor de constructii doar ca sunt dacia 500 LASTUN... ;-)

    De ce e asa de mare comisionul intermediarului 6,5%?

    1. Intermediarul o sa sustina ca sprijina piata cu acest IPO. De fapt ii ingropa pe toti inclusiv pe el. Nu are logica decat daca dupa acest IPO vine potopul sau sfarsitul lumii sau ? stie intermediarul ceva ce noi nu stim.

      ASF cat ia comision ?

      Tin minte ca la Flamingo a fost o petredere dupa IPO, la Adeplast unde se va tine petrecerea ca nu au anuntat inca. Sa nu fie ca la Rapid cand a venit Copos si au ratat cupa de au ramas butoaiele cu bere pline pe langa stadion. 

      Pt "plati"negricioase, bineinteles

      Stai linistit ca mananca chelnerii de la intercapital tot, la sfarsit. Iau si resturile la pachet ca nu mai pupa curand fraier ca barbut. Iti dai seama ca i-au promis marea cu sarea si l-au purtat pe la diversi investitori chipurile interesati, care nu i-au zis NU ci doar INTERESANT, INTERESANT... si care acum, bineinteles, se sucesc

    Domnule Barbut,

    Te anuntam pe aceasta cale ca, conform politicii tale de preturi, incepand din data cand vei deschide fabrica de vata si pana cand vei da faliment, oferta noastra ptpiata romaneasca este: 10 lei sub pretul adeplastului. Nu vom pierde probabil prea multi bani pt ca sigur te vei stinge rapid. 

    1. Oare cumva bcr are rolul cec-ului la fni, gireaza pt listare, poate a subscris maxim la transa minima sau poate si mai mult...mai conteazavcand asf vegheaza?

    Sunt un distribuitor amarat de produse adeplast. Am fost sunat personal de domnul barbut care m-a sfatuit ca in loc sa mi platesc facturile la adeplast sa cumpar actiuni la aceasta firma. Mi-a zis ca dupa ce se listeaza, face el ceva si ma scade cu datorie. Nu prea am vrut dar cand am vazut ca si concurentul meu de peste drum a facut la fel am luat si eu 500 de actiuni. Acum suntem doi actionari la adeplast pe aceeasi strada. Cred ca o sa retrag ordinul ca nu mi convine

    1. de un amic:

      Daca studiati cu atentie Campania de denigrare a AdePlast veti vedea copia executarii dlui Juravle de la Swiss Capital.Primul atac in ziarul condamnatului Mihai Iacob de la Curentul.Apoi intra in joc analiza SSIF Broker cel ce si-a furat actionarii si a recunoscut public prin incheiere de tranzactii cu clientii.Apoi ataca din nou curentul si la a doua o parte a presei reia cele spus de ei.Intra in joc si avocatul lui dl Filimon castigatorul meciului cu dl Juravle.Filmon da telefoane pe la toti investitorii mari denigrandu-l pe Marcel Barbut .De ce il ataca Filimon pe Barbut ??Pentru ca il are pe teparul Pop Daniel director la Mindo si Firos care produc adezivi si polistiren.Urmeaza un scandal de proportii si procese de rasunet.Acesti indivizi fac cel mai mare rau pietii de capital prin ce au facut.Sa speram ca investitorii vor vedea motivul real al denigrarii Adeplast  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb