Transelectrica - investiţie de 92 milioane lei pentru consolidarea şi securitatea infrastructurii energetice în Dobrogea

F.D.
Piaţa de Capital / 5 aprilie

Transelectrica - investiţie de 92 milioane lei pentru consolidarea şi securitatea infrastructurii energetice în Dobrogea

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a încheiat cu succes o investiţie de aproximativ 92 de milioane de lei pentru consolidarea securităţii energetice în regiunea Dobrogea, dezvoltarea reţelei electrice de transport şi a sistemului energetic naţional, prin construirea a două noi racorduri dublu circuit 400 kV, cu o lungime totală de 55 de kilometri, în Staţia Electrică de Transformare 400 kV Medgidia Sud, care devine astfel cel de-al treilea nod energetic important pentru evacuarea energiei din Dobrogea, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Această lucrare a făcut posibilă punerea în funcţiune a patru linii electrice aeriene de 400 kV, respectiv: LEA de interconexiune 400 kV Medgidia Sud - Varna (Bulgaria), LEA 400 kV de interconexiune Medgidia Sud - Dobrudja (Bulgaria), LEA 400 kV Medgidia Sud - Stupina şi LEA 400 kV Medgidia Sud - Rahman, transformând astfel Staţia Medgidia Sud într-una de interconexiune cu sistemul electroenergetic bulgar. Aceste patru linii au rezultat din secţionarea fostelor linii de interconexiune cu Bulgaria: LEA 400 kV Stupina - Varna şi respectiv LEA 400 kV Rahman - Dobrudja.

Lucrările de execuţie au fost realizate de către Asocierea ELECTROMONTAJ SA (lider de asociere), ELM ELECTROMONTAJ CLUJ SA şi EMFOR MONTAJ SA în calitate de subcontractant, iar implementarea proiectului în sistemele informatice a fost realizată cu suportul specialiştilor Teletrans SA, filiala a Transelectrica, care a asigurat modelarea şi integrarea noilor linii în sistemul EMS - SCADA, precum şi comunicaţiile şi schimburile de date cu Operatorul de Transport şi Sistem din Bulgaria.

Realizarea acestui proiect investiţional are un impact semnificativ pentru zona Dobrogea şi o importanţă deosebită pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă (CNE Cernavodă), făcând ca staţia 400 kV Medgidia Sud să devină un nod energetic deosebit de important în această regiune. Ca urmare a implementării acestei investiţii se va eficientiza distribuţia fluxurilor de putere pe liniile din zona Dobrogea şi pe conexiunile cu restul sistemului, inclusiv cu Bulgaria, Republica Moldova şi Serbia.

Astfel, un beneficiu semnificativ al acestei lucrări este reducerea pierderilor de putere activă pe liniile electrice aeriene de 400 kV cu aproximativ 10 MW, în condiţiile unei producţii ridicate de energie electrică în centralele electrice eoliene.

Totodată, va creşte capacitatea transfrontalieră pe graniţa cu Bulgaria la export, cu valori cuprinse între 200 MW şi 300 MW şi la import cu aproximativ 100 MW.

Toate aceste progrese vor contribui la consolidarea stabilităţii tranzitorii a zonei şi a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, precum şi la reducerea restricţiilor de producţie a energiei în zona Dobrogea.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cogealacu va mananca.

    Ne-am strofocat sa punem turbine, panouri, am umplut Dobrogea cu mori de vant am taxat iobagii pe factura cu certificate verzi fara numar ca sa ce..? Sa vindem energia la pret negativ in afara .. in timp ce in Romania se moare de foame si e saracie energetica de fiecare casa consuma in medie 70Kwh pe luna.

    1. exportam subventie, noi si China, din motive diferite, produse diferite

      exportam energie la pret ridicol, verde, cand nu avem consum si importam la pret record ls orele de varf 

      nu e de ajuns si bagam si schema CFD de 3 mld E ca sa asiguram Europa ca vom avea energie pe degeaba de exportat 

      subventionam grupuri si fonduri gigant pe seama contribuabilului

      Daca ramanem fara o medalie de salvator al Europei ar fi cea mai mare nedreptate.Rad toti cu lacrimi de noi.  

      Mi-am mutat părinții la Hidroelectrica (cât o mai fi tarif 0.7 lei /kwh), dar în Spania plătesc ziua 0 euro/kwh și 0.35 euro/kwh noaptea...curentul la noi e rezonabil dar gazele sunt parca ar fi din aur, parca produceam, nu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb