Transelectrica propune dividende de 194,25 milioane de lei

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 martie 2016

Transelectrica propune dividende de 194,25 milioane de lei

Acţionarii "Transelectrica" (TEL) au fost convocaţi, pe 28 aprilie, la Adunarea generală de bilanţ, conducerea companiei propunându-le un dividend brut de 2,65 lei/acţiune, conform convocatorului transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Astfel, valoarea totală a dividendelor ce urmează să fie alocate acţionarilor este de 194,25 milioane de lei, în urma închiderii situaţiilor financiare la 31 decembrie 2015, potrivit unui raport al companiei.

Transelectrica a obţinut anul trecut un profit net de 366,6 milioane de lei, cu 2,5% mai mare faţă de cel din 2014, de 358 milioane de lei.

Suma de 6,6 milioane de lei reprezintă participarea salariaţilor la profit.

De asemenea, acţionarii vor mai discuta, în şedinţa din 28 aprilie, situaţia financiară a companiei pentru exerciţiul financiar al anului 2015.

Anul trecut, veniturile realizate de Transelectrica au crescut cu 5,9%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, la 2,984 miliarde de lei, raportat la 2,817 miliarde de lei, în 2014.

Cantitatea de energie electrică tarifată de Transelectrica pentru serviciile prestate pe piaţa de energie electrică a urcat cu 2,2% faţă de cantitatea tarifată în anul 2014 (52,47 TWh, în creştere de la 51,34 TWh în 2014).

Segmentul activităţilor cu profit permis a înregistrat o scădere a veniturilor în 2015 de 3,3%, la 1,399 miliarde de lei, determinată în principal de scăderea tarifelor medii aplicabile pentru serviciile prestate pe piaţa de energie electrică începând cu luna iulie.

Intensificarea competiţiei pe piaţa alocării capacităţilor de interconexiune transfrontalieră a avut ca rezultat creşterea semnificativă a veniturilor obţinute din alocarea capacităţii de interconexiune, cu 30,5% faţă de perioada similară a anului precedent.

Profitul operaţional (EBITDA) a scăzut anul trecut cu circa 0,2% faţă de perioada similară a lui 2014, la 772 milioane de lei, de la 774 milioane de lei, această evoluţie fiind determinată în principal de influenţa segmentului activităţilor cu profit permis.

Un fost director general al Hidroelectrica, numit preşedinte în Consiliul de Supraveghere Transelectrica

Dragoş Corneliu Zachia-Zlatea, fost director general al Hidroelectrica, a fost numit în funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere Transelectrica, potrivit unui comunicat al companiei.

Conform raportului, domnul Zachia-Zlatea a ocupat, din data de 9 noiembrie 2015, funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere Transelectrica.

Domnia sa este manager Departament Tehnic şi de Producţie în cadrul Societăţii de Servicii Hidroenergetice Hidroserv şi are în coordonare activitatea tehnică şi de producţie, inclusiv managementul proiectelor de anvergură, de retehnologizare a centralelor şi staţiilor electrice, mai arată comunicatul.

"Dragoş Corneliu Zachia-Zlatea a ocupat în domeniul energetic numeroase funcţii de conducere în cadrul Hidroelectrica, inclusiv cea de director general şi membru Directorat. În calitate de membru în primul Directorat Hidroelectrica, după implementarea sistemului dualist, domnul Zachia-Zlatea a fost implicat în realizarea Planului de management şi a politicilor de dezvoltare ale societăţii", informează documentul Transelectrica.

Domnul Dragoş Corneliu Zachia-Zlatea a absolvit în anul 1982 Facultatea de Energetică a Universităţii Politehnice Bucureşti, specialitatea hidroenergetică.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Lipseste din Ordinea de zi inclusa in Convocatorul AGA punctul referitor la fixarea remuneraţiei cuvenite pentru exerciţiul în curs membrilor consiliului de administraţie şi cenzorilor, conform prevederilor legii 31 , art. 111. Cerem ASF sa dispuna societatii completarea Ordinii de zi si republicarea Convocatorului.

    Aceeasi problema la SNN , SNG , TGN.

    1. Ciudat este faptul ca profitul a crescut in 2015 ,iar dividendul a scazut semnificativ (de la peste 2,8 la2,65 per actiune Cine le invarte atat de urat?

      Daca Transelectrica vrea sa-si rasplateasca angajatii, sa rascumpere actiuni si sa le dea acestora ,nu din profitul investitorilor(nu se stie cand te intreaba D.N.A-ul de sanatate)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb