Transelectrica raportează un profit record de 597 milioane lei în 2024, în creştere cu 180%

M.B.
Piaţa de Capital / 28 februarie

Transelectrica raportează un profit record de 597 milioane lei în 2024, în creştere cu 180%

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a încheiat anul 2024 cu un profit net de 597 milioane lei, în creştere cu 180% faţă de anul precedent, potrivit datelor preliminare transmise vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB), transmite Agerpres.

Potrivit raportului companiei, rezultatul brut a fost influenţat de impozitul pe profit, în valoare de patru milioane lei, conducând la un profit net final mult peste nivelul de 214 milioane lei înregistrat în 2023.

În 2024, Transelectrica a transportat o cantitate totală de energie electrică tarifată de 51,82 TWh, înregistrând o creştere de 2,8% faţă de anul anterior. Segmentul activităţilor cu profit permis a adus un rezultat pozitiv de 535 milioane lei, comparativ cu 374 milioane lei în 2023. Creşterea veniturilor operaţionale, cu 12% mai mari decât în anul precedent, a contribuit semnificativ la această evoluţie financiară.

Veniturile operaţionale s-au ridicat la 2,341 miliarde lei la 31 decembrie 2024, comparativ cu 2,090 miliarde lei în 2023. Această creştere a fost determinată de majorarea tarifelor reglementate, de veniturile obţinute din tranzacţii CPT (consum propriu tehnologic) şi din ajutoare de avarie, precum şi de încasările rezultate din câştigarea unui litigiu cu ANAF, sentinţa fiind favorabilă companiei, potrivit aceleiaşi surse.

În schimb, veniturile din interconexiune au scăzut cu 61 milioane lei, ajungând la 282 milioane lei în 2024, pe fondul unei utilizări mai reduse a capacităţii de interconectare de către traderii din piaţa de energie electrică.

Cheltuielile operaţionale, inclusiv amortizarea, au crescut cu 5%, ajungând la 1,806 miliarde lei în 2024. Principalii factori care au generat această majorare au fost costurile legate de operarea sistemului, mentenanţa şi reparaţiile reţelei electrice de transport (RET), cheltuielile cu personalul şi serviciile externalizate.

În ceea ce priveşte investiţiile, Transelectrica a alocat 665,70 milioane lei în 2024, în creştere cu 41% faţă de anul precedent, când valoarea acestora s-a ridicat la 471,95 milioane lei.

În 2024, Transelectrica a achiziţionat energie electrică pentru consumul propriu tehnologic (CPT) prin Mecanismul de Achiziţie Centralizată de Energie Electrică (MACEE), conform OUG nr.153/2022. Pentru 75% din necesarul prognozat, energia s-a cumpărat la un preţ reglementat de 450 lei/MWh.

Începând cu aprilie 2024, prin OUG nr. 32/2024, mecanismul a fost modificat, iar preţul reglementat a fost redus la 400 lei/MWh. De asemenea, s-a permis participarea unor producători mai mici de 10 MW, iar perioada de aplicare a mecanismului a fost scurtată până la 31 decembrie 2024. În lunile următoare, cantitatea alocată pentru CPT prin MACEE a fost aproape zero, energia fiind achiziţionată din contracte bilaterale şi de pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU).

Transelectrica, în calitate de Operator de Transport şi de Sistem (OTS), joacă un rol esenţial în siguranţa energetică a României, asigurând infrastructura necesară pentru funcţionarea pieţei de energie electrică. Compania deţine un monopol natural pe piaţa de transport al energiei şi este listată la Bursa de Valori Bucureşti, fiind parte a programului "O piaţă puternică - Dezvoltarea pieţei de capital".

Principalul acţionar al Transelectrica este Statul Român, care deţine 58,7% din acţiuni prin Secretariatul General al Guvernului.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ce bine ca ne-au crescut taxele!

    1. taxele nu au crescut unde trebuiesc crescute !

      cum draq RRC:ul are un business anual de 5md. USD și an-după-an tot timpul pe pierdere (80mil. USD). 

      să te fure Ruzzia fără să-ți dai seama ! 

    TEL e pe drumul cel bun!

    1. nu are nici un merit compania, ea doar calculeaza tarifele stabilite politic de anre

      las ca vine taxa pe stalp si o linisteste :))

      lasa ca e inclusa in pret;)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mar. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6187
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2332
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9795
Gram de aur (XAU)Gram de aur456.5018

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb