Acţionarii Transelectrica (TEL) au fost convocaţi, în data de 29 aprilie, cu propunerea distribuirii sumei de 20,5 milioane lei ca dividende, conform raportului companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Profitul contabil al companiei rămas după deducerea impozitului este de 213,6 milioane lei, ceea ce înseamnă că dividendele propuse de conducerea Transelectrica reprezintă circa 10% din rezultatul anului trecut.
Valoarea dividendului pe acţiune este de 0,28 lei care, raportat la preţul acţiunii transportatorului de energie electrică de ieri din jurul prânzului, de 28,7 lei, echivalează cu un randament brut de aproape 1%. Data plăţii propusă este 27 iunie.
Compania are în conturi curente la bănci şi în depozite cu maturităţi iniţiale de până la 90 zile suma de 519,3 milioane lei, dar aproape 436,7 milioane lei este numerar restricţionat, sume aflate în tranzit în conturile Transelectrica.
"Compania desfăşoară activităţile aferente schemei de sprijin de tip bonus pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă, în calitate de administrator al schemei de sprijin sau ca urmare a unor activităţi şi obligaţii ce decurg din legislaţia secundară, după caz. Pe cale de consecinţă, compania nu poate schimba destinaţia acestor fonduri ci are obligaţia de a le gestiona (intrări - ieşiri); sunt sume provenite din schema de sprijin pentru activitatea de cogenerare de înaltă eficienţă, sume aferente activităţii de alocare a capacitaţilor de interconexiune utilizate pentru investiţii în mărire de capacitate, tarife de racordare, fonduri europene, garanţii constituite pentru pieţele de energie etc. Mai mult, în cazul în care profitul companiei este mai mare decât nivelul reglementat (condiţii obligatorii descrise în cadrul de reglementare), acesta este recuperat de ANRE prin reduceri ulterioare ale tarifului", se arată în raportul Transelectrica.
De asemenea, din numerarul disponibil în cuantum de 82,7 milioane lei, compania are obligaţii de plată curente pentru asigurarea capitalului de lucru privind activitatea operaţională (prestarea serviciului de transport al energiei electrice, prestarea serviciului de sistem, administrarea pieţei de echilibrare, cheltuieli curente reprezentând salarii, utilităţi, chirii, mentenanţă şi plata investiţiilor în curs), potrivit documentului.
Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine 58,69% din transportatorul naţional de energie electrică, a cărui evaluare bursieră se ridică la circa două miliarde de lei.
1. Foarte putin si nu este de vina putin !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 29.03.2024, 08:30)
Ditamai compania, prin venele careia circula energie de miliarde de euro, este capusata din toate directiile si da un dividend minuscul comparativ cu dividendele incasate de smecherii din energie !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2024, 09:31)
daca nu facea TEL investitii ,producatorii inchideau,pe rand,din grupuri
la toate simpozioanele auzim baliverne despre sectorul nostru energetic rezilient,independent,,scheme de ajutoare,CFD inutile in regenerabile care oricum se faceau
in definitiv,daca TEL actiona ca producatorii cu investitiile,aveam azi blackout dupa blackout
cata'viziune' a politrucilor,veriga esentiala ca sa nu se stinga lumina are voie la profit cu lingurita,in timp ce pentru fonduri globale si mari corporatii asiguram pret prin CFD la 90 E/MwH!
Daca TEL o sa faca investitii tot ca alde H2O,se stinge lumina!Ca nici de produs nu mai poti,nici sa importi macar.
Operatorul retelei principale al unei tari care se vrea independenta energetic,campioana la PIB ,lider regional are capitalizare 400 M Euro.Asta spune multe despre ce se palavrageste si ce se intampla de fapt cu viziunea dezvoltarii economice la noi.