Transferurile impresionante cu acţiunile SNP continuă

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 noiembrie 2019

Transferurile impresionante cu acţiunile SNP continuă

Gabriel Aldea, Tradeville: "Putem să asociem dimensiunea foarte mare a tranzacţiilor cu informaţia potrivit căreia Exxon doreşte să vândă 50% din proiectul Neptun Deep"

Simion Tihon, Prime Transaction: "Este posibil ca cei care au cumpărat să fi avut în vedere dinamica cotaţiei petrolului din trimestrul al patrulea, preţul barilului de petrol fiind peste media ultimelor luni"

Randament total al acţiunilor OMV Petrom de aproape 55%, în acest an

Titlurile OMV Petrom (SNP) au angrenat din nou rulaje impresionante faţă de cele obişnuite la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în şedinţa de ieri, până la ora 17:00, fiind tranzacţionate doar prin piaţa "regular" 59,28 milioane de acţiuni SNP, cu mult peste media ultimelor şase luni, de circa 8,8 milioane de titluri, grosul acţiunilor fiind schimbate printr­-un singur tranfer, de aproape 48,16 milioane de titluri.

În plus, a fost înregistrată şi o tranzacţie "deal" cu 50 milioane de titluri SNP, în valoare de 22 milioane de lei, ceea ce, împreună cu cele circa 26 milioane de lei cât reprezentau schimburile înregistrate prin piaţa "regular" cu acţiunile companiei, însumau 48 milioane de lei, aproape jumătate din valoarea totală a tranzacţiilor înregistrată la BVB cu o oră înainte de închiderea sesiunii bursiere.

Este un scenariu care s-a derulat oarecum şi în şedinţa din 20 noiembrie când a fost schimbat 0,3% din capitalul social al producătorului de petrol şi gaze.

Atunci, din cele 170,56 milioane de titluri SNP ce au fost transferate prin piaţa "regular", circa 145,8 milioane de acţiuni au fost schimbate într-o singură tranzacţie.

Gabriel Aldea, Head of Brokers la Tradeville, ne-a transmis: "Ţinând cont de faptul că aceste schimburi cu acţiuni OMV Petrom, mult peste media de tranzacţionare obişnuită, au avut loc în decurs de câteva zile, putem considera că există o legătură între ele, în sensul că am putea vorbi de unul şi acelaşi cumpărător sau de unul şi acelaşi vânzător, însă nu putem fi siguri de acest aspect".

Şeful brokerilor de la Tradeville a adăugat că, în orice caz, trebuie precizat că schimburile s-au realizat în liniile preţurilor pieţei, fără să existe o volatilitate mare faţă de cotaţiile SNP din ultima perioadă.

"Dacă ne gândim la ceea ce a declanşat aceste schimburi, putem să asociem dimensiunea foarte mare a tranzacţiilor cu informaţia care a apărut în aceste zile, potrivit căreia Exxon doreşte să vândă 50% din proiectul Neptun Deep, ca urmare a strategiei companiei de a lichidiza mai multe active, printre care şi cele din România", a spus Gabriel Aldea.

Conform brokerului, pe partea de vânzare, această informaţie este posibil să fi determinat anumiţi investitori să dorească să facă exit din OMV Petrom, ca urmare a ieşirii din proiectul Neptun Deep a companiei americane.

"Pe de altă parte, ar fi putut să anime şi interesul cumpărătorilor, ca urmare a posibilei intrări în proiect a Romgaz, ceea ce alimentează speculaţiile legate de reactivarea proiectului în anii următori, prin implicarea unei companii având Statul Român drept acţionar majoritar", a spus Gabriel Aldea.

Potrivit reprezentantului Tradeville, un alt posibil eveniment care ar fi avut potenţialul de a genera dorinţa de exit de la SNP este şi decizia instanţelor de judecată din ţara noastră care obligă Statul Român să vândă către salariaţi un pachet de 8% din OMV Petrom , la preţul plătit de OMV cu ocazia privatizării companiei.

În 2004, OMV a plătit pentru o acţiune SNP 0,0525 euro/titlu, cu mult sub preţul curent de circa 0,091 euro/titlu (0,437 lei).

La rândul său, Simion Tihon, broker în cadrul societăţii Prime Transaction, ne-a declarat, în legătură cu tranzacţiile mari cu acţiuni SNP din ultimele zile:

"Cel mai probabil este vorba de investitori instituţionali care au decis, pe de o parte un exit sau o reducere a expunerii, iar pe de altă parte o majorare a expunerii avute la compania românească cu cea mai mare capitalizare din piaţa locală. Momentul ales poate fi dat de evoluţia bună a preţului acţiunilor în acest an, iar pe de altă parte, cei care au cumpărat este posibil să fi avut în vedere dinamica cotaţiei petrolului din trimestrul al patrulea, preţul barilului de petrol fiind peste media ultimelor luni".

Potrivit brokerului de la Prime Transaction, este posibil ca investitorii să fi luat în calcul şi creşterea vizibilităţii pieţei locale în urma anunţului FTSE privind upgrade-ul în categoria pieţelor emergente.

OMV Petrom a raportat, pentru primele nouă luni ale anului curent, un profit net la nivel consolidat de 2,76 miliarde de lei, cu circa 3,5% peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce nivelul vânzărilor la nivel de grup s-a ridicat la 18,189 miliarde de lei, cu 12,9% peste cele prinse în situaţiile financiare după primele nouă luni ale anului 2018.

De la începutul lui 2019 şi până la începutul acestei săptămâni, preţul acţiunii SNP la Bursa de Valori Bucureşti a urcat cu 45,82% şi luând în calcul dividendul brut distribuit de grupul petrolier în acest an, de 0,027 lei/acţiune, randamentul total al cotaţiei emitentului în intervalul 31 decembrie 2018 - 25 noiembrie 2019 este de 54,85%.

Grupul austriac OMV deţine 51% din emitent, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din OMV Petrom.

Valoarea de piaţă a grupului petrolier la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 24,75 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb