TRANSPARENCY INTERNATIONAL: Corupţia adânceşte criza economică în România

A.V.
Ziarul BURSA #Politică / 10 decembrie 2010

Corupţia adânceşte criza economică în România

83% dintre români sunt nemulţumiţi de măsurile anticorupţie

Situaţia României se depreciază de la un an la altul, iar decalajele faţă de principalele state competitoare din regiune cresc din cauza neglijării complete a temei corupţiei, potrivit Transparency International Ro­mania (TI Romania).

"Ignorarea completă a fenomenului corupţiei, care s-a agravat, a ruinat toate politicile de ajustare economică şi dezvoltare susţinută iniţiate de executiv", conform proiectului anual "Ce faceţi cu banii noştri? - anatomii ale costului corupţiei 2010", prezentat ieri, de Victor Alistar, directorul executiv al TI România.

Documentul notează că "problema Guvernului de la Bucureşti pare să nu fie austeritatea, ci autismul manifestat printr-o lipsă cronică a dialogului social, a participării publice în procesul decizional. Conduita autoritară nu este de natură să creeze premisele unui consens la nivel naţional cu privire la priorităţile şi abordările strategice şi nici de natură să conducă la o conformare voluntară faţă de lege".

Conform Barometrului global al corupţiei, realizat anual de TI, incidenţa fenomenului corupţiei percepută din experienţe directe ale res­pondenţilor a crescut în ultimii ani. Potrivit acestuia, 87% dintre intervievaţi cred că nivelul corupţiei a crescut în ultimii trei ani. Totodată, peste 80% dintre cei chestionaţi cred că măsurile economice aplicate de administraţia de la Bucureşti sunt ineficiente, iar în ce priveşte măsurile anticorupţie, ponderea nemulţumiţilor este de 83%.

TI consideră că este necesară întărirea responsabilităţii publice a administraţiei de la Bucureşti şi demonstrarea voinţei politice pentru o implementare reală a măsurilor propuse de organizaţie: stabilirea de măsuri prioritare care să permită relansarea politicilor publice anticorupţie în toate domeniile, precum şi elaborarea unei Strategii Naţionale Anticorupţie care să stabilească direcţiile comune de acţiune în toate sectoarele; elaborarea unei strategii de reformă dedicată sistemului judiciar, care să aibă în vedere procesul de reformă început sub presiunea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană; creşterea gradului de trans­parenţă în planificarea şi utilizarea resurselor publice, astfel încât să se înlăture suspiciunile de politizare a criteriilor de distribuţie a resurselor; stoparea politizării excesive a administraţiei publice şi a numirii în funcţiile publice pe baze politice clientelare, care afectează corectitudinea şi integritatea exercitării funcţiei ulterior de către cei numiţi în acest mod.

Potrivit TI, dacă modul de organizare şi funcţionare a instituţiilor statului, modul de creionare a politicilor publice şi modul de alocare a resurselor în scădere nu sunt aşezate pe bază de intregritate publică, transparenţă şi responsabilitate, orice soluţii s-ar adopta vor sfârşi într-o gaură neagră, fără să rezolve problemele de fond, adâncind criza socială, economică şi instituţională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb