TRANZACŢIE COLOSALĂ, PE FINAL DE AN BCR a vândut credite neperformante de 1,2 miliarde euro

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 decembrie 2015

BCR a vândut credite neperformante de 1,2 miliarde euro

Avocaţii clienţilor cer discounturi similare, cu care Banca Naţională nu este de acord, întrucât ar crea "hazard moral"

Surse: Cumpărătorii creditelor BCR sunt Deutsche Bank, compania cehă APS şi IFC

Banca Comercială Română (BCR) a vândut, zilele trecute, un portofoliu de credite neperformante corporate în valoare de 1,2 miliarde euro, după cum ne-au spus reprezentanţii băncii. Potrivit acestora, "tranzacţia este un reper major în strategia BCR de a accelera soluţionarea portofoliului de împrumuturi neperformante (NPL)".

Reprezentanţi din piaţa de colectare a creanţelor susţin că, de obicei, astfel de tranzacţii se fac cu discounturi între 80-90%, însă surse apropiate tranzacţiei ne-au precizat că acest contract conţine un mecanism de calcul al preţului, în funcţie de diverşi parametri, care va fi determinat peste câteva luni, când va fi închisă procedura.

Avocaţii clienţilor bancari au cerut public, în mai multe rânduri, ca băncile să ofere disconturi similare debitorilor, însă reprezentanţii Băncii Naţionale a României au spus că nu sunt de acord cu această propunere, întrucât ar crea hazard moral.

Reprezentanţii BCR au subliniat: "Tranzacţia îmbunătăţeşte semnificativ lichiditatea băncii şi va permite cu atât mai mult Băncii Comerciale Române să mobilizeze capital către rolul său economic prioritar: a extinde intermedierea financiară din România, a iniţia noi tranzacţii de finanţare şi a sprijini creşterea sănătoasă a economiei". Banca se aşteaptă ca această vânzare să aibă ca efect faptul că rata împrumuturilor neperformante (NPL ratio) să scadă cu aproximativ 5 puncte procentuale.

Se pare că pachetul de neperformante a fost cumpărat de un consorţiu format din Deutsche Bank, APS şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, asistaţi de avocaţii Ţuca Zbârcea & Asociaţii. BCR a colaborat Schoenherr.

În luna septembrie, Banca Comercială Română a renunţat la vânzarea unor credite neperformante în valoare de circa 2,7 miliarde euro, ca urmare a ofertelor prea scăzute, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Conform presei, anul trecut, BCR a vândut credite neperformante în valoare de 2 miliarde lei, obţinând o reducere totală a volumului de credite neperformante cu 24%, faţă de anul 2013.

Potrivit Mîrşanu.ro, istoricul tandemului Deutsche Bank - APS pe piaţa locală a creditelor neperformante este unul dintre cele mai bogate. După ce Deutsche Bank, HIG Capital, AnaCap şi APS a cumpărat un portofoliu neperformant de 495 milioane euro de la Volksbank România, Deutsche Bank şi APS au cumpărat în formulă de consorţiu, de la BCR, un portofoliu de credite neperformante de circa 1 miliard de lei (în jur de 220 milioane euro), în vara anului 2014, iar, spre finalul anului trecut, şi-au adjudecat un alt portofoliu neperformant tot de la BCR, cu o valoare nominală în jurul a 400 milioane euro.

Potrivit sursei citate, BCR este angajată într-un program de reducere accelerată a nivelului de credite neperformante pornit în mandatul lui Tomas Spurny, care, de la 1 octombrie, a fost înlocuit în poziţia de director general executiv al BCR de Sergiu Manea, fost vicepreşedinte al băncii responsabil de aria de finanţare corporativă şi de activităţi de bancă de investiţii.

Banca a raportat, pentru primele nouă luni ale anului în curs, un profit net de 904,3 milioane lei (203,6 milioane euro).

Ponderea creditelor neperformante a scăzut, la finele lunii septembrie, la 22,2% faţă de 26,5% cu un an în urmă, iar rata de acoperire a creditelor neperformante a ajuns la 79,1%.

Opinia Cititorului ( 30 )

  1. Cum de nu se inchide aceasta banca?

    Pentru hiene se poate 90% pentru noi nu de ce? 

    1. Pentru ca esti un ticalos care vrei sa dai teapa.

      Nu mestere, nu cumva vrei sa platim noi clientii dobanzi de 12 % la euro cum practica WCR sa faci TU burtica mare ??? Nu vrei tu sa platim noi clientii comisioane de risc, acordare, administrare sa pleci TU in vacantaq in Dubai, Praga ???? Nu vrei TU sa platim noi clientii TOT riscul ca TU sa-ti iei prime grase ???

      Gata romanasilor transformati in austrieci peste noapte, este momentul sa munciti pentru targhet, nu faci fata afara la prasit, in vita reala, unde se munceste pentru painea de pe masa. 

      S-a spart BUBA din banci, curge PUROIUL.... daca continuati fata de romani cu tot aceleasi impresii, ilegalitati, TERORISM CONTRACTUAL , ve-ti avea acelasi HAZARD MORAL pe care l-ati semanat. 

      Maestrul Piperea va bagat mortul in casa, nu se termina cum ati vrea, legea se va intoarce impotriva voastra iar noi impotriva lui Iohannis, ca doar Raifessein a stat in chirie la herr president. 

      Lasati gargara de 2 lei, inafara de lobby la niste vanduti si corupti nu stiti sa faceti NIMIC, decat TERORISM CONTRACTUAL, de aia si imensitatea creditelor neperformante. 

      Jeguri de banci, jeguri de angajati, jeg de management !!!

       

    Haideti postacii bancilor unde santeti?

    De ce sa faca reduceri celor care nu mai pot plati ratele.....e mai simplu asa pe 10%, tot lor, si bietii oameni datori pe viata nu? 

    1. Tu trebuie sa ajungi la gunoi, pe drumuri, fara nimic.

      Atat ai putut scrie ref la subiect? mai no name......Somn usor

      .... 

      Ne bucuram ca englezesti, analfabetule. Nu exista santeti in limba romana.

      Doar atat ?

      Pe limba ta: "decat atat".

      Sarbatori fericite!

    vor sa scape de credite neperformante ca sa poata da noi credite? sa vedem cine o sa mai ia credite, dupa ce a vazut cum sunt tratati actualii clienti

    1. Intreaba-l pe Bestea. 

      Este motivul vanzarii creditelor pentru a indeplini Capital Requierement Regulation, parte a Basel III. Oricum dansii trebuie sa modifice raportul financiar deoarrece au o inadvertenta in structura actionariatului care le-a scapat atat domnului Wimmer cat si E&Y.Deoarece sunt interesat sa preiau prerogativele domnului Treichl nu pot oferi detalii suplimentare, Asupra lipsei raportului Corporate Governance 2014 am informat echipa Media de la BCR si ERSTE. Existenta acestuia nu ar fi putut face posibila existenta acestei inadvertente care atesta dezinteresul consiliului de supraveghere si al firmei de Audit pe parcursul timpului acordat lecturarii raportului financiar...

      Dacă legea dării în plată va funcționa pentru creditele viitoare (așa cum este și normal, nu retroactiv), băncile se vor asigura de 10 ori de bonitatea clientului. Socialismul ăsta de doi bani ("case pe credit pentru tot poporul") este dizgrațios. Să recunoaștem că nu toți își permit case proprietate personală și gata. La fel, gata și cu schimbarea dobânzii după bunul plac. Deci, gata cu capitalismul de baltă din domeniul bancar. Disciplină și predictibilitate.

      da metodele voastre,ale bancilor,de a schimba regulile in timpul jocului nu sunt ,, disgratioase,,?intreb si eu.....

      ,,predictibilitate,,cuvant folosit de ciolos repetitiv aseara in interviul de la a3.A-ti inceput sa-l folositi si voi mai nou?

      intelegi gresit principiul retroactivitatii. legea darii in plata se refera la ceva care faci in viitor, nu in trecut.

      Înțelegi greșit noțiunea de contract între două părți. Se pot ataca anumite clauze din contract, ceea ce s-a și făcut. Dar nu se poate pune o clauză nouă, favorabilă unei părți, prin decizia unilaterală a statului.

      Contractul încheiat la o dată din trecut este bun așa cum este. Fără legea dării în plată. 

      asta spui tu? e vorba de PREZENT si viitor.degeaba incercati voi astia de la banci sa manipulati omul! treaba e ca mesterul Piperea si Zamfir v-au bagat mortul in casa!

      Din fericire pentru noi, poporul, clauzele abuzive sunt o minoritate printre creditele acordate.

      Daca nu pricepi nimic, mai bine stai deoparte. Lasă specialiștii să vorbească. Ai auzit de "hazard moral"?

      ,, hazard moral,,risc sistemic,, altceva mai stiti?

      nu poporul, mai bine zis ,,bancherii,,

      si tu esti in realitate ultima jigodie.

      Ci este băsism rânced.

       

      Hazardul moral este crearea unui context în care comportamentul nesăbuit al unei minorități este răsplătit. Fie prin renunțarea la creanță în favoarea debitorului cu 80% pierdere, fie prin adăugarea unor clauze în favoarea părții debitoare, prin puterea statului, într-un contract bilateral făcut potrivit reglementărilor în vigoare la data semnării. 

      Dacă sunt clauze abuzive, ele să se elimine în sala de tribunal. Altfel, să lăsăm contractele să se desfășoare. 

      ca domnul Treichl nu Este Presedinte sau ca domnul Comandant e prea puternic in comparatie cu adversarii...

      lasa ma sa am si eu clauze abuzive in favoarea mea in contract!voi cei de la banci nu aveti destule in favoarea vostra?

      Doua rele nu fac un lucru bun.

    Scrie clar: "un portofoliu de credite neperformante corporate".. Firme aflate in insolventa, probabil... Unele persoane isi manipuleaza clientii, care citesc doar comentariile "mentorilor_lideri de opinie", se pare

    1. daca tot esti tare'n contre, explica pe intelesul "prostilor" cu este cu "credite neperformante corporate". daca crezi ca esti "tare"!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb