Tranzacţiile cu derivate la BVB: Într-un an cât într-o zi bună la Sibex

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 august 2009

Tranzacţiile cu derivate la BVB: Într-un an cât într-o zi bună la Sibex

Deşi tranzacţiile cu derivate pe acţiuni şi valute se bucură de un real succes pe pieţele externe, valorile privind tranzacţionarea lor la Bursa de Valori Bucureşti se menţin în continuare la cote de avarie.

Astfel, la aproape doi ani de la lansarea cu surle şi trâmbiţe a contractelor derivate, BVB nu a reuşit nici până acum să devină un concurent puternic pe piaţa futures a Bursei de la Sibiu (SIBEX), principalul jucător pe acest segment din ţara noastră.

Tranzacţiile futures derulate înregistrate la Bursa de la Bucureşti de la începutul acestui an şi până vineri au însumat numai 22,36 milioane de lei, în total fiind transferate 5,263 de contracte.

În schimb, Bursa de la Sibiu s-a bucurat de o atenţie sporită din partea investitorilor, numărul contractelor futures încheiate în primele şapte luni din acest an fiind la 1,44 milioane. De asemenea, într-o zi obişnuită la SIBEX sunt tranzacţionate circa 10.000 de contracte, în valoare de peste 12 milioane de lei.

Alin Brendea, vicepreşedintele casei de brokeraj "Prime Transactions", consideră că singura şansă reală de creştere a BVB pe segmentul derivatelor este aducerea unui market - maker care să asigure lichiditatea necesară, care la rândul ei va atrage de la sine investitorii.

"În prezent asistăm la puţine tranzacţii pentru că Bursa de la Bucureşti este încă la început pe segment, comparativ cu Bursa de la Sibiu, care are o vechime importantă şi ca atare, investitori fideli", a mai adăugat domnul Brendea.

Pe pieţele externe, derivatele sunt la mare căutare printre investitori, cele mai active pieţe de capital din Europa în acest sens fiind EUROEX, Liffe NYSE Euronext şi OMX.

Bursa de Valori din Varşovia (WSE - Warsow Stock Exchange), cea mai dezvoltată din regiune, a înregistrat, în primele şase luni ale acestui an, un volum impresionant de contracte la termen, plasându-se pe locul patru în topul celor mai active pieţe de capital de pe continent, investitorii încheind peste 6 milioane de contracte futures.

Primele tranzacţii cu contracte futures la Bursa de Valori Bucureşti s-au derulat la finele anului 2007, pe indicele BET, iar în 2008 au fost introduse contractele futures având ca suport cele mai lichide 10 acţiuni de la cotă - Erste Bank, SIF-uri, Petrom, Transelectrica, Transgaz şi Banca Transilvania - precum şi cele pe raportul euro/leu şi dolar/leu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cred ca ceva este gresit in articol si anume:

    - Bursa Sibiu - 1,44 milioane < fata de 22,36 Bursa Bucuresti.

    Articolul parca spunea ca bursa de la Sibiu este mai vrednica decat cea de la Bucuresti lucru care nu rezulta din cifre. 

    1. MA NUMESC MIRON SILVICA DIN ORADEA JUD BIHOR ,MAR INTERESA DACA ACTIUNILE DE LA F.P.P.2 MOLDOVA DE POT VINDE SI DACA DA LA CE PRET ,SI DACA NU CUMVA AR FI BINE SA LE MAI LAS UN TIMP ?

      Domnule Cititor,

      Daca cititi cu atentie articolul, veti vedea ca cifra de 22,36 milioane de lei se refera la lichiditatea atrasa de tranzactiile futures la BVB, nu la numarul contractelor. In schimb, la Sibiu au fost tranzactionate 1,44 milioane de contracte, dar valoarea lor este mult mai mare!  

      Sper ca v-am lamurit. 

      Doamna Silvica,

      Actiunile FPP2 Moldova se numesc in prezent SIF2 Moldova si sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, la pretul de 0,98 lei/actiune. Din pacate, nu am calitatea necesara sa va spun daca este mai bine sa le tineti sau le vindeti, decizia va apartine dumneavoastra, insa, daca doriti sfatul unui specialist, apelati la un broker acreditat in acest domeniu.

      Sper ca v-am fost de folos 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb