Tranzitul cerealelor ucrainene, susţinut de autorităţile de la Bucureşti

I.GHE.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iulie 2023

Tranzitul cerealelor ucrainene, susţinut de autorităţile de la Bucureşti

Ţara noastră are un rol substanţial în tranzitul cerealelor şi a produselor agricole din Ucraina, în condiţiile în care prin România au trecut deja 20 milioane tone de cereale, a declarat Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, pentru Digi24.

"România a jucat deja un rol cheie în tranzitul cerealelor din Ucraina către ţările care au nevoie. Subliniem faptul că aproape 20 de milioane de tone au tranzitat deja şi dacă ne comparăm cu celelalte 33 de milioane de tone ale Acordului din Marea Neagră, facilitat de ONU şi Turcia, din care Rusia tocmai a ieşit, se vede foarte clar rolul esenţial pe care îl joacă România în acest proces de a ajuta în continuare Ucraina. Vom continua şi vor spori aceste eforturi să ajutăm Ucraina să-şi ducă grânele acolo unde este nevoie. Ceea ce face Rusia la Marea Neagră pune în pericol întreaga securitate alimentară globală", a afirmat Luminiţa Odobescu.

Ministrul de Externe a precizat că autorităţile de la Bucureşti vor continua să înlesnească transportul cerealelor ucrainene şi vor adopta în acest sens mai multe măsuri.

"Vom îmbunătăţii infrastructura rutieră şi feroviară, infrastructura de transport fluvial. Au fost deschise noi puncte de frontieră. Suntem în discuţii cu Comisia Europeană în cazul acestor coridoare ale solidarităţii. Există o platformă de coordonare pentru a facilita tranzitul de produse alimentare din Ucraina, toate cele cinci state vecine, la care contribuie inclusiv Ucraina şi Moldova, tocmai pentru a găsi soluţii pe de o parte să blocăm orice blocaj de ordin logistic şi pe de altă parte să creştem capacitatea de tranzit în această perioadă extrem de dificilă", a arătat Luminiţa Odobescu.

Referitor la măsurile luate de ministerul pe care îl conduce după atacul cu drone exercitat de Federaţia Rusă asupra portului dunărean Reni (Ucraina), Luminiţa Odobescu a precizat: "Sunt mai multe măsuri legate de coordonare. Vreau să subliniez că miercuri au fost două reuniuni importante la Bruxelles, una a Consiliului Nord- Atlantic şi alta a Consiliului NATO-Ucraina. (...) Alianţa a constatat că ameninţările recente ale Rusiei privind Marea Neagră prezintă un risc de escaladare şi pot să afecteze libertatea de circulaţie. Acest aspect a fost condamnat ferm de către România în aceste reuniuni. NATO şi aliaţii au decis să consolideze măsurile de supraveghere şi de recunoaştere, inclusiv cele privind patrularea maritimă în Marea Neagră. În paralel, avem reuniuni de coordonare cu Comisia Europeană şi cu partenerii americani pentru a consolida şi creşte volumul lunar de transport prin ţara noastră".

Amintim că NATO a declarat miercuri că intensifică supravegherea în regiunea Mării Negre, condamnând ieşirea Rusiei din acordul care asigura trecerea în siguranţă a navelor care transportă cereale ucrainene. Anunţul a fost făcut după o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, organismul înfiinţat la începutul acestei luni pentru a coordona cooperarea dintre alianţa militară occidentală şi Kiev.

"NATO şi aliaţii intensifică supravegherea şi recunoaşterea în regiunea Mării Negre, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă şi drone. Aliaţii şi Ucraina au condamnat cu fermitate decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră şi încercările sale deliberate de a opri exporturile agricole ale Ucrainei, de care depind sute de milioane de oameni din întreaga lume", se arată în comunicatul de presă emis de NATO.

Acordul care a permis în ultimul an exportul în condiţii de siguranţă al grânelor ucrainene pe Marea Neagră a expirat la 17 iulie, iar Rusia a refuzat să-l mai prelungească, într-o mişcare despre care ONU a spus că "va lovi în plin oamenii aflaţi în nevoie de pretutindeni". Moscova a sugerat că ar lua în considerare reluarea acordului dacă îi vor fi îndeplinite cererile care vizează ameliorarea propriilor exporturilor de cereale şi îngrăşăminte.

În tot acest context, Uniunea Europeană caută soluţii pentru preluarea întregii cantităţi de cereale pe care Ucraina doreşte să o exporte. Reprezentanţii statelor membre UE dezbat în această perioadă mai multe rute alternative prin care cerealele ucrainene să ajungă în porturile din statele europene aflate în centrul şi vestul continentului.

Cu toate acestea, cele cinci state vecine Ucrainei - Polonia, România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia - doresc ca de la 1 septembrie să fie prelungite restricţiile impuse în primăvară şi prelungite în 5 iunie cu privire la transportul cerealelor şi produselor agro-alimentare din Ucraina, solicitare căreia i se opun atât autorităţile de la Kiev, cât şi cele din Germania, Austria şi Franţa.

Polonia a ameninţat că, dacă factorii de decizie de la Bruxelles nu vor ţine cont de voinţa celor cinci state membre UE vecine Ucrainei, atunci va lua singură măsurile necesare, chiar dacă acest lucru va duce la blocarea exportului unei cantităţi importante de cereale din Ucraina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb