Traseismul a primit "roşu" de la deputaţi, dar aşteaptă "verde" de la senatori

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 18 septembrie 2014

Traseismul a primit "roşu" de la deputaţi, dar aşteaptă "verde" de la senatori

Puterea a suferit o înfrângere de parcurs, ieri, la Camera Deputaţilor, după ce Ordonanţa de urgenţă 55/2014, care permite migraţia politică a aleşilor locali, nu a trecut la vot. Ajunsă la votul final, ordonanţa nu a întrunit numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptată.

Imediat după ce a fost comunicat rezultatul votului, premierul Victor Ponta a făcut un anunţ menit să-i liniştească pe primarii şi consilierii care au trecut deja de la un partid la altul: "Aleşii care au trecut deja nu-şi pierd mandatul. Eu cred că nu-şi pierde nimeni absolut niciun mandat, nici cei care au trecut la PNL-PDL, pe care îi vedeţi că au trecut. Nu înţeleg, de fapt, de ce în Parlament spun că sunt contra şi în teritoriu folosesc această lege. E un gen de ipocrizie care nu cred că ţine decât la cei foarte neinformaţi. Au fost 195 de voturi «pentru», 110 «împotrivă», mai trebuiau încă 8. Colegii de la UDMR au spus foarte clar că nu votează şi au lipsit din deputaţi. Se va discuta la Senat". Premierul a încercat să îşi mascheze supărarea vizavi de deputaţii care au lipsit de la votul din plen, deşi era evident că era deranjat de situaţia în care a fost pusă actuala coaliţie aflată la guvernare: "Absentează din toate părţile parlamentarii. Nu am dreptul ca prim-ministru să cenzurez activitatea lor. Şi nu sunt supărat niciodată pe nimeni, încerc doar să facem lucruri importante". Premierul Victor Ponta, care este şi deputat, a participat la vot. Vicepremierul Liviu Dragnea, iniţiatorul ordonanţei, susţine de asemenea că politicienii locali care şi-au părăsit deja partidele nu riscă nimic: "La această oră, Ordonanţa este în vigoare. Cei care au trecut, inclusiv cei care au trecut la PNL, că tot au făcut ei plângere penală, rămân fără probleme. Nu-şi pierde nimeni mandatul. Ce mi se pare foarte grav - ameninţările pe care le practică în special liberalii. Sunt ameninţaţi că li se vor face plângeri penale la DNA. Mi se pare o infracţiune să şantajezi aleşii locali să semneze o adeziune sau să rămână la acelaşi partid. Sunt judeţe unde aleşi locali din alte partide au trecut la PNL. Sunt curios dacă domnul Iohannis le face şi colegilor de la PNL plângeri penale".

Pentru votul de la Senat mobilizarea va fi una totală, o recunoaşte chiar Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele acestei camere: "Respingerea în Camera Deputaţilor a OUG privind migrarea primarilor o văd prost, nu am cum să o văd altfel. E o problemă pe care nu mă pot face că nu o văd, a fost respinsă OUG, nu pentru că a fost un vot minoritar pentru propunerea legislativă, ci pentru că majoritatea nu este capabilă să îşi adune rândurile. Este un absenteism pe care îl condamn, acesta fiind motivul pentru care a fost respinsă ordonanţa. În momente de genul acesta, unii parlamentari nu ştiu exact unde le e locul. O să îmi revină mie rolul de a da ultimul răspuns. Sper să avem mobilizarea necesară când vom avea votul în plen la Senat. Va intra în procedură de urgenţă, poate dura o săptămână sau două". Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a mulţumit parlamentarilor care nu au fost timoraţi de prezenţa primului ministru: "Practic, premierul Victor Ponta dă o ordonanţă pentru a crea un avantaj candidatului PSD Victor Ponta. Ordonanţa de urgenţă 55 este expresia fricii lui Victor Ponta. Şi de ceea ce îi este frică lui Victor Ponta, nu va scăpa!". Ordonanţa a fost criticată şi de către deputatul independent Remus Cernea, care a spus că aceasta este "încă o lovitură aplicată sistemului electoral din România". Pe de altă parte, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu crede că "aleşii locali nu sunt sclavi pe moşia cuiva ca să poată fi mutaţi de colo până colo", ci ei trebuie "să poată opta".

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată cu acest act normativ, Senatul fiind forul decizional. OUG 55/2014 este în vigoare din 2 septembrie, când a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta permite aleşilor locali ca, într-un termen de 45 de zile, să îşi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb