• (Interviu cu Mircea Botta, Secretar General al Bursei de Valori Bucureşti)
Reporter: Adunarea Generală a Acţionarilor BVB din 29 mai va discuta rectificarea bugetului pe acest an al Bursei. Puteţi să ne spuneţi în ce anume constă rectificarea bugetară?
Mircea Botta: Rectificarea bugetară ce va fi supusă AGA din 29 mai este o revenire la realitate. Continuă, practic, din punct de vedere al cheltuielilor, execuţia din 2008, fostul buget aprobat în AGA din decembrie fiind unul cu totul nerealist.
Reporter: De ce este necesară această rectificare?
Mircea Botta: Rectificarea nu face decât să prezinte acţionarilor BVB situaţia corectă, existentă în acest moment. Cred că CA va trebui să vină cu o nouă rectificare în perioada următoare, în momentul în care consider că BVB trebuie să-şi fixeze clar strategia pentru anii următori, nu numai pentru anul în curs.
BVB, şi implicit tot grupul de firme, trebuie să aibă în vedere dinamica evoluţiei pieţelor internaţionale, trebuie să-şi fixeze locul în care doreşte să se poziţioneze, instrumentele necesare şi, bineînţeles, ulterior, să adopte o nouă organigramă capabilă să atingă aceste obiective.
Reporter: De ce au apărut disensiuni în cadrul Consiliului Bursei între reprezentanţii Depozitarului Central şi cei ai BVB?
Mircea Botta: Nu cred că le pot numi disensiuni. Într-adevăr, Grupul BVB suferă, în acest moment, prin lipsa unei politici unitare de dezvoltare... Cred că aceasta trebuie realizată la nivelul conducerii BVB. Persoanele alese trebuie, însă, să înţeleagă că astfel de strategii nu se fac într-o noapte, cu tot felul de comisii inventate, cu administratori şi executivi amestecaţi, în care nimeni nu mai ştie ce face şi de ce! Sau poate o fi şi asta o strategie, dar cel puţin nu intră în modul meu de a aborda o afacere...
Reporter: După plecarea lui Giulio Di Cerbo, proiectul înfiinţării unei MTF la BVB a rămas în aer. Mai are BVB acest proiect în plan? Consideraţi că ar fi prioritare alte proiecte? Care?
Mircea Botta: Proiectul înfiinţării unui MTF ar fi trebuit să fie una dintre priorităţile BVB. Din păcate, am solicitat un raport privind stadiul derulării acestui proiect ca, de altfel, a tuturor proiectelor pe care BVB le are, dar se pare că suntem în stadiul unui copil căruia îi este frică de o extracţie la stomatolog şi preferă să-şi lege dintele de clanţa unei uşi. Cred că traversăm un moment ce necesită schimbări majore în toată politica de dezvoltare a BVB, moment în care toţi ar trebui să-şi lase impresiile personale şi orgoliile acasă, pentru că, am mai spus-o, Grupul de firme BVB dispune azi încă de multe persoane capabile şi de forţa necesară pentru a-l poziţiona acolo unde de fapt ne dorim cu toţii!
Reporter: Cum comentaţi declaraţiile conducerii BVB (Anca Dumitru şi Stere Farmache) referitoare la implicarea Bursei în ridicarea pragului la SIF-uri?
Mircea Botta: Simplu. În calitate de Secretar General am intenţionat să trimit un comunicat de presă imediat după respectivele evenimente, comunicat agreat de marea parte a membrilor CA, prin care să precizez că respectivele păreri sunt personale şi nu au fost luate urmare a unei decizii a CA. BVB a fost şi trebuie să rămână, ca instituţie, una echidistantă... Persoanele ce reprezintă toate societaţile din cadrul Grupului trebuie să aibă în vedere că orice ieşire publică poate da naştere unor suspiciuni, chiar dacă afirmaţiile în sine sunt corecte şi în interesul pieţei. Schimbarea de atitudine a BVB trebuie să înceapă cu persoanele din conducerea ei... aceştia trebuie să înţeleagă că încrederea în aceste instituţii începe cu încrederea în cei care o conduc, în unitatea lor de exprimare, chiar dacă poziţiile lor personale sunt uneori divergente, cum este şi normal să fie.