Radu Puiu, analist financiar XTB România, a întocmit un raport care scoate în evidenţă faptul că modificarea orei generează dezechilibre în productivitatea muncii, pe pieţele financiare şi a consumului de energie, conform unui comunicat emis redacţiei, din care relatăm următoarele.
Introducerea orei de vară datează din perioada Primului Război Mondial, având scopul de a economisi energie, prin maximizarea utilizării luminii naturale. Însă, în contextul actual, acest obiectiv a devenit mult mai puţin relevant, având în vedere schimbările semnificative din tehnologie şi structură economică. De exemplu, becurile eficiente şi alte tehnologii de iluminat au redus semnificativ consumul de energie electrică, ceea ce face ca economisirea de energie să fie mai puţin eficientă.
În plus, tranziţia la ora de vară poate chiar duce la un consum mai mare de energie, deoarece oamenii, trezindu-se mai devreme şi expunându-se la temperaturi mai scăzute, pot utiliza mai multă energie pentru încălzire sau aer condiţionat.
Un alt factor important este schimbarea structurii pieţei muncii. În trecut, lucrătorii din agricultură beneficiau în mod direct de schimbarea orei, deoarece aceştia lucrau în principal pe bază de lumină naturală. Astăzi, cu o pondere mult mai mică a forţei de muncă în sectorul agricol, această modificare a orei are un impact mai redus asupra majorităţii angajaţilor, menţionează sursa.
În ceea ce priveşte sănătatea şi siguranţa, Radu Puiu menţionează că schimbarea orei ar putea aduce şi unele beneficii. De exemplu, zilele mai lungi îi pot încuraja pe oameni să petreacă mai mult timp în aer liber, contribuind astfel la îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi mentale şi la stimularea economiei, prin creşterea cheltuielilor în sectorul turistic. Totuşi, există şi studii care sugerează că, în primele zile de adaptare, productivitatea la locul de muncă scade.
În sfârşit, modificarea orei poate crea probleme şi pe pieţele financiare şi în logistica globală. De exemplu, diferenţele de moment în care se face schimbarea orei între Europa şi SUA pot duce la costuri suplimentare şi complicaţii pentru sincronizarea operaţiunilor comerciale şi financiare.
Concluzia analistului XTB este că, în ciuda avantajelor potenţiale, principalul motiv pentru modificarea orei - economisirea de energie - este aproape inexistent în prezent. În locul acestei practici, ar putea fi o soluţie mai eficientă stabilirea unei ore fixe, de preferinţă ora de vară, pentru a evita confuzia şi costurile asociate tranziţiei.