Trecutul altora îi creează probleme lui Dan Şova

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 12 iunie 2015

Trecutul altora îi creează probleme lui Dan Şova

Fostul ministru Dan Şova pare să aibă mari neplăceri din cauza unor declaraţii referitoare la anumite evenimente istorice sau legate de trecutul îndepărtat al unor persoane publice. În urmă cu trei ani o declaraţie făcută la TV, legată de Holocaustul din ţara noastră, a produs un val de luări de poziţie şi admonestări publice, după acest episod politicianul fiind nevoit să-şi ceară de mai multe ori scuze. Declaraţiile lui Dan Şova referitoare la tatăl europarlamentarului Monica Macovei, Vasile R. Gherghescu, despre care a spus că ar fi fost "general de securitate" şi "şeful Securităţii Giurgiu", i-au adus un proces, încheiat săptămâna aceasta.

Monica Macovei a câştigat definitiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul de calomnie intentat senatorului PSD Dan Şova. În urmă cu doi ani, Tribunalul Bucureşti a admis în parte acţiunea depusă de europarlamentar şi l-a obligat pe Dan Şova să plătească câte 5.000 lei către Monica Macovei şi mama acesteia, Silvia Gherghescu, precum şi la publicarea pe cheltuiala sa a hotărârii judecătoreşti în două ziare centrale. Decizia a fost menţinută de Curtea de Apel şi ÎCCJ, iar această din urmă instanţă a mai stabilit ca Şova să-i plătească Monicăi Macovei şi 4.000 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Monica Macovei l-a dat în judecată pe Dan Şova pentru calomnie în septembrie 2012 şi le-a cerut judecătorilor să îl oblige pe senator la plata unor daune morale de 700.000 lei. Ea susţinea că senatorul PSD a afirmat în mai multe emisiuni că tatăl ei, Vasile R. Gherghescu, ar fi fost "general de securitate" şi "şeful Securităţii Giurgiu". Conform Argerpres, europarlamentarul i-a solicitat lui Dan Şova să facă publice dovezile pe care şi-a bazat aceste acuzaţii, iar pe 10 septembrie 2012, i-a trimis o scrisoare, înregistrată la Guvern, prin care îi cerea dovezi în scris, însă fostul ministru nu a prezentat nicio probă. În plângerea depusă la tribunal, Monica Macovei preciza că singura legătură profesională a tatălui ei cu oraşul Giurgiu a fost faptul că, în perioada 1945-1950 a avut funcţia de pedagog în această localitate.

Într-o declaraţie de presă, Monica Macovei a anunţat finalizarea acestui proces: "Şova a minţit. Am câştigat definitiv procesul cu Şova. Recursul lui a fost respins ca nefondat. Minciunile lui Dan Şova despre tatăl meu au fost sancţionate de judecători. Dan Şova a minţit când a spus că tatăl meu ar fi fost "general de securitate' şi "şeful Securităţii Giurgiu'. Minciuna lui este cu atât mai gravă pentru că a fost făcută în spaţiul public. Dan Şova rămâne astfel un om mincinos, care împroaşcă cu noroi fără scrupule şi fără ruşine".

În 2012, Dan Şova a afirmat într-o emisiune TV că datele istorice arată că pe teritoriul ţării noastre nu ar fi avut de suferit nici un evreu în trecut. Pus la zid din toate părţile, inclusiv de către conducerea partidului, politicianul a ţinut să-şi recunoască greşeala în public: "Afirmaţiile pe care le-am făcut, în cadrul unei emisiuni tv, despre Holocaustul din România sunt absolut greşite. Am înţeles imediat acest lucru, mi-am asumat public greşeala şi am retractat, fără rezerve, cele declarate. Sunt un om de carte şi un politician responsabil şi doresc să subliniez, încă o dată, că a fost vorba despre o eroare, nu despre convingeri. O eroare regretabilă, cauzată de necunoaşterea temeinică a tragicelor evenimente prin care a trecut poporul evreu în timpul celui de al doilea război mondial. Imediat după acel regretabil moment, m-am retras din prim-planul vieţii politice româneşti pentru a studia şi a-mi completa informaţiile cu privire la acea perioadă tragică în istoria poporului evreu. Am fost la Washington, la Muzeul Holocaustului, unde am avut acces la foarte multe documente care probează şi atestă Holocaustul din România".

Probabil că acum, Monica Macovei aşteaptă ca Dan Şova să anunţe că a studiat şi şi-a completat informaţiile despre şefii Securităţii judeţului Giurgiu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Baiat tanar ,fara coloana vertebrala.Mai are de platit..din campania electorala dela presedentie ...cu afirmatiile de "trafic de organe" ....acuzat fiind presedintele Iohanis. Insa probabil,presedintele nu se +coboara" la nivelul unui om cu un astfel de caracter -josnic. D-le Sova n-ai alta sansa decat o " corectie" dupa gratii.si sincer o sa-ti prinda bine. Esti baiat tanar....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb