Cea mai mare dobîndă practicată în sistemul nostru bancar la depozitele constituite în euro, pe termen de o lună, este de 3%. Această dobîndă este oferită de "Romanian International Bank", "Banca Transilvania" şi "RoBank".
Robert Rekkers, directorul general al "Băncii Transilvania" (BT), ne-a declarat că politica instituţiei pe care o conduce constă în practicarea unor dobînzi ferme pe întreaga durată a depozitului, nivelul acestora încadrîndu-se în limitele pieţei, iar de multe ori anticipînd trendul general. În prima jumătate a anului în curs, numărul clienţilor a crescut cu peste 25%, în valori absolute aceasta însemnînd aproape 500.000 de clienţi. Domnul Rekkers a mai precizat că, în perioada aprilie-mai, în timp ce piaţa bancară înregistra o stagnare a volumului depozitelor în valută ale persoanelor fizice, la "Banca Transilvania" a fost înregistrată o creştere cu 8,6% a soldului acestora.
Reprezentanţii "Romanian International Bank" (RIB) ne-au declarat că practică dobînzi mai mari decît media bancară, cu scopul atragerii unui număr cît mai mare de clienţi. RIB este o bancă mică, cota sa de piaţă fiind sub 1%.
Sursele citate au precizat că efectele acestor strategii s-au făcut deja simţite, RIB înregistrînd, în ultimul timp, o creştere a numărului de clienţi persoane fizice. Acordarea unui nivel mai ridicat al dobînzii la depozitele pe termen de o lună constituite în euro nu reprezintă o problemă pentru RIB, întrucît banca înregistrează venituri semnificative din operaţiuni de dealing, ceea ce-i permite să acopere dobînzile mari plătite clienţilor, au declarat aceleaşi surse.
Practicarea unei dobînzi mai mari decît media bancară la depozitele pe termen de o lună constituite în euro a avut o influenţă pozitivă şi asupra numărului clienţilor "RoBank". Surse din interiorul "RoBank" au precizat că strategia băncii în privinţa dobînzilor a condus la o creştere a cotei de piaţă pe segmentul depozitelor pe termen scurt. Aceleaşi surse afirmă că dobînzile pe termen scurt practicate de bancă se încadrează în tendinţele pieţei şi reflectă solicitările clienţilor. Depozitele pe termen scurt (1-3 luni) au ponderea cea mai ridicată în portofoliul băncii, atît pentru depozitele în lei, cît şi pentru cele în valută. În condiţiile practicării unor dobînzi mai ridicate decît media bancară la depozitele în euro constituite pe termen de o lună, indicatorii financiari ai "RoBank" înregistrează o evoluţie favorabilă, fapt datorat valorificării surselor atrase în plasamente care oferă randamente ridicate şi au un risc controlat, au precizat sursele citate.