Trei foşti şefi ISU Giurgiu au fost trimişi în judecată

E.D.
Anticorupţie / 1 iulie 2014

Trei foşti şefi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Vlaşca" Giurgiu a fost trimişi în judecată, în stare de libertate, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi alte infracţiuni, transmite un comunicat al DNA remis astăzi redacţiei.

Potrivit acestuia, colonelul Marian Ghimpeţeanu, maiorul Daniel-Valeriu Panait şi locotenent-colonelul Luminiţa Elena Mirela Lixandru sunt acuzaţi de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, instigarea la infracţiunea de sustragere sau distrugere de înscrisuri, fals în înscrisuri sub semnătură privată, sustragere sau distrugere de înscrisuri şi complicitate la această acţiune.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 2007-2010, Marian Ghimpeţeanu (la data faptelor inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Vlaşca" Giurgiu), Luminiţa Elena Mirela Lixandru (la data faptelor adjunctă a inspectorului şef din cadrul ISU "Vlaşca" Giurgiu) şi Daniel-Valeriu Panait (fost şef Serviciu prevenirea incendiilor din cadrul aceleiaşi instituţii) au desfăşurat activităţi infracţionale în formă continuată, ce au constat în încălcarea repetată şi cu ştiinţă a atribuţiilor de serviciu, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unor avantaje materiale, aducând, în mod corelativ, prin faptele lor, prejudicii de ordin material unor persoane fizice sau juridice.

Mijloacele infracţionale prin care cei în cauză şi-au desfăşurat activitatea infracţională, au fost identificate într-o serie de înscrisuri oficiale, dar şi înscrisuri sub semnătură privată falsificate de inculpaţi, documente introduse de inculpaţi în circuitul legal, cu precizarea că domeniile de activitate specifică în care s-a desfăşurat activitatea infracţională a celor trei inculpaţi, au fost domeniul controlului şi al prevenirii incendiilor la agenţii economici din raza de competenţă (prin favorizarea unor agenţi economici), dar şi domeniul sponsorizărilor făcute de terţi către I.S.U. "Vlaşca" al judeţului Giurgiu.

Astfel, inculpaţii, profitând de funcţiile pe care le îndeplineau, respectiv acelea de inspector şef, adjunct al inspectorului şef şi şef Serviciu Prevenire Incendii, prin încălcarea sarcinilor de serviciu ce le reveneau în materia respectării legislaţiei privind sponsorizarea, dar şi a legislaţiei privind controlul în scopul prevenirii incendiilor, au pretins şi primit pentru dotarea I.S.U. "Vlaşca" al judeţului Giurgiu, dar şi în folosul lor personal, de la mai multe societăţi comerciale şi persoane fizice, diferite sume de bani cu care au achitat o serie de bunuri de mobilier sau materiale de construcţii utilizate pentru amenajarea inspectoratului sau a propriilor locuinţe.

Pentru a încerca să acopere caracterul ilegal al acestor operaţiuni, inculpaţii au întocmit, ulterior, documente de "sponsorizare" cu persoanele juridice de la care au pretins acele sume de bani, documente ce au fost întocmite cu dată retroactivă încălcându-se astfel flagrant prevederile O.M.A.I. 340/2002 ce instituie procedura legală de sponsorizare a unităţilor din sistem.

Suma totală primită în acest scop, de cei trei inculpaţi, a fost în cuantum de: 23.650 lei, în schimbul căreia inculpaţii au făcut demersuri pentru ca firmele sau persoanele controlate să nu fie sancţionate conform legii pentru neregulile descoperite cu ocazia controalelor.

În plus, la data de 01.02.2007 cei trei inculpaţi au participat la falsificarea unui proces verbal de control, efectuat la o societate comercială din raza lor de competenţă, în sensul că au distrus documentul iniţial în care erau menţionate gravele nereguli descoperite pe linia prevenirii incendiilor, fiind prevăzute şi sancţiuni contravenţionale (inclusiv fiind dispusă închiderea temporară a sediului firmei până la obţinerea Autorizaţiei de Securitate la Incendiu). Controlul vizase un spaţiu cu destinaţie "sală aglomerată" în care funcţiona o discotecă.

În actul de control refăcut cu participarea celor trei inculpaţi nu s-au mai menţionat neregulile constatate şi nu s-a mai prevăzut aplicarea sancţiunii contravenţionale conform Legii 307/2006, menţinându-se funcţional spaţiul care ar fi trebuit legal închis şi care nu deţinea autorizaţia necesară funcţionării.

La scurt timp, reprezentanţii firmei respective au încheiat o poliţă de asigurare (inclusiv pentru cazul producerii unui incendiu), incendiu care s-a şi petrecut imediat după încheierea asigurării, astfel că firma în cauză a cerut şi primit de la firma de asigurări suma totală de 409.869,66 lei, reprezentând contravaloarea sumei asigurate.

Cei trei inculpaţi au întocmit documente false pe care le-au înaintat asiguratorului pentru a-l determina pe acesta să facă acea plată către firma titulară a poliţei de asigurare, deşi cunoşteau că, în realitate, firma în cauză nu putea primi legal despăgubirea.

Prejudiciul total creat prin faptele celor trei inculpaţi, este în cuantum de 433.519,66 lei, pentru recuperarea căruia s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului judiciar, asupra bunurilor imobile ale inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar Bucureşti.

Cei trei au mai fost trimiţi în judecată şi în alt dosar în legătură cu fraudarea rezultatelor concursului pentru ocuparea mai multor posturi de ofiţeri şi subofiţeri, desfăşurat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Giurgiu, în cursul anului 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb