Trend ascendent pe pieţele de capital la început de săptămână

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 august 2009

Trend ascendent pe pieţele de capital la început de săptămână

La bursele europene, creşterile de vineri continuă şi luni. La orele 15, indicele CAC 40 de la Paris înregistrase un salt de 0.63 de puncte peste deschiderea ridicată de dimineaţă, atingând valoarea de 3.638,55 puncte. Indicele s-a apreciat datorită valorizării cu 4,35 de procente a acţiunilor grupului Bouygues, implicat în afaceri legate de construcţii, în principal de infrastructură şi drumuri. La începutul lunii, grupul anunţase majorare de capital social, astfel încât, în ultimele două săptămani, acesta îşi tot recuperează din pierderile suferite până în iulie.

Un alt concern din producţia de ciment şi materiale de construcţii, Saint-Gobain, îl urmează printre căştigătorii zilei, cu o creştere de 3,99 de procente, influenţând atât indicii francezi, cât şi pe cei de la Amsterdam şi Bruxelles în creşterea sa.

Indicele AEX de la Amsterdam creştea la orele 16 cu aproape un procent, ajungând la 279,03 puncte, datorită aceloraşi mari întreprinderi din zona construcţiilor.

O evoluţie spectaculoasă a cunoscut constructorul de porturi şi căi maritime Boskalis Westminster, care s-a apreciat luni cu 7,80 de procente faţă de deschidere, după ce joi anunţase rezultate spectaculoase pentru prima jumătate a anului. TomTom, producătorul de tehnologie digitală pentru aceeaşi industrie maritimă, l-a urmat cu o creştere de aproape 6 procente.

La Bruxelles s-a înregistrat valorizarea cea mai mare pentru luni, de 1,24 de procente la orele 15:30, indicele BEL20 atingând valoarea de 2 383,86 de puncte. Aici, însă, criteriile nu au fost spectaculoase pe un anume domeniu, ci piaţa a crescut uniform în întregul ei, pe tot tabelul de acţiuni neînregistrându-se nicio acţiune care să fi pierdut din valoare.

Această situaţie este o tendinţă destul de solidă în aceste zile, pierderile societăţilor europene fiind mici şi rare, mai degrabă variaţii naturale în trendul crescător, decât coborâri, iar creşterile fiind motivate în special de rezultate pe prima jumătate a anului peste aşteptările publicului.

Producătorul de metale neferoase şi aliaje, Eramet, a cunoscut o astfel de creştere atât spectaculoasă, cât şi justificată: peste 9 procente s-au adăugat la valoarea sa luni, după ce Institutul de Cercetare a Pieţelor de Capital Nomura a recomandat cumpărarea sa, pe motivul creşterii preţului la minereul de mangan, a cărui utilitate principală este în producerea oţelurilor superioare.

În industria chimică, Royal DSM de la Amsterdam cunoaşte de asemenea o urcare semnificativă de peste 5 procente, întemeiată pe încasări masive de la clienţii săi, de asemenea neaşteptate de investitori. Astfel, Euronext 100 este susţinut în creşterea sa de un procent de către întreprinderi pe cale de însănătoşire financiară, chiar dacă încă insuficientă. Pierderile sunt puţine şi au caracterul unor variaţii de moment. La orele 16, Euronext 100, atinsese valoarea de 625,87 puncte, valoare comparabilă cu toamna lui 2008, recuperând cam jumătate din succesul său din vara trecută.

În creştere uşoară s-a aflat şi Bursa de la Londra, cu 0,67 de procente, atingând valoarea de 4 880,07 la orele 16:30.

Luni au evoluat pozitiv şi pieţele asiatice. Cu creşteri între 5 procente (PSEi al Filipinelor) şi pierderi puţin peste un procent (DSE al Bangladeşului), urcarea medie a fost de 2,19 procente, aşa cum arată indicele S&P Asia 50, care a atins valoarea de 2 724,99 puncte. Topix de la Tokyo urcase cu 2,19 procente, până la 970.27 de puncte, Hang Seng de la Hong Kong cu 1,67 de procente, CSI 300 al Chinei cu 0,82 procente, până la valoarea de 3 229,60 de puncte. Între aceştia, se remarcă evoluţia crescătoare cu 3,16 procente a SP/ASX 200 al Australiei, până la valoarea de 4 426,10. BSE SENSEX 30 al Indiei se bucură de o creştere importantă de 2,55 de procente, ca întotdeuna când urcările pe pieţele internaţionale se datorează marilor industriaşi.

Peste ocean, la New York, Bursa s-a deschis pe linia de vineri, urcând imediat după aceea. Deschiderea s-a situat la nivelul închiderii de vineri: 6 676,26 de puncte, la capătul unei săptămâni de urcări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb