Trezorierul Partidului Social Democrat Mircea Drăghici a fost pus sub acuzare de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, într-un dosar legat de cheltuirea banilor primiţi de partid ca subvenţie.
Potrivit unui comunicat al DNA, în calitate de trezorier al PSD, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând partidului, Mircea Drăghici, care are calitatea de suspect în dosar, şi-ar fi însuşit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parţială în proporţie de peste 2/3 a unui imobil. Conform procurorilor anticorupţie, în cursul lunii februarie 2018, Mircea Drăghici, împreună cu soţia sa, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte cu fonduri proprii. Promisiunea de vânzare cumpărare dintre proprietarul imobilului şi soţia suspectului, dar şi contractul de închiriere dintre acelaşi proprietar şi PSD s-au încheiat în aceeaşi zi, 15.02.2018, pentru acelaşi imobil.
Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (începând cu data de 01.03.2018 până la 01.03.2029), valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranşe de cel puţin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni.
Procurorii DNA susţin că, în realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenţia acordată PSD în baza Legii nr. 334/2006, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de PSD în cadrul căreia Drghici este trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului.
Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost audiat, ieri, în dosarul în care procurorii anticorupţie investighează modul în care PSD a utilizat banii primiţi de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
La ieşirea de la DNA, Drăghici a spus referitor la punerea sa sub acuzare: "Ştiţi foarte bine. Să fii pus sub acuzare că nu ai respectat o lege pe care tu ai făcut-o în Parlamentul României şi esti cel mai îndreptăţit să ştii spiritul şi litera acestei legi? Atenţie, mi se pare mult exagerat şi cred cumva că şi are legătură cu coordonarea campaniei, că suntem în buza campaniei. De fiecare dată când a urmat o campanie electorală am fost chemat la DNA".
Procurorii anticorupţie continuă ancheta cu privire la modul în care PSD a folosit banii primiţi ca subvenţie de la bugetul statului.
DNA a cerut documente de la AEP pentru a verifica dacă PSD a direcţionat banii din subvenţii către instituţii de presă sau către alte surse. Conform unei adrese trimisă către Autoritatea Electorală Permanentă, procurorii DNA arată că "în interesul urmăririi penale care se efectuează, (...) vă solicităm să ne înaintaţi, în fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul, documente privind:
- Modul de stabilire şi repartizare a subvenţiilor acordate în cursul anului 2017 Partidul Social Democrat;
- Virarea sumelor de bani acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;
- Rapoartele de control privind modul de utilizare de către Partidul Social Democrat a subvenţiilor la nivelul anilor 2017 şi 2018".
Dosarul ar fi pornit de la articolele publicate în presă despre modul în care trezorierul PSD, Mircea Drăghici, ar fi direcţionat sume de bani de la partid către o firmă de media controlată de soţia sa în judeţul Argeş. Drăghici a respins atunci acuzaţiile şi a cerut publicaţiei care a postat respectivele informaţii să şteargă articolul de pe site.
Deşi se afla sub cercetarea DNA, Mircea Drăghici, a fost iniţial candidatul PSD pentru şefia Autorităţii Electorale Permanente, funcţie rămasă vacantă în urma intrării preşedintelui Daniel Barbu în competiţia electorală pentru Parlamentul European, din partea ALDE.
Procurorii DNA au dispus în 8 februarie 2019 începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 10 lit. c din legea 78/2000, care prevede: "constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum şi utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice".
Amintim că, pe baza informaţiilor privind cercetarea penală care era efectuată de DNA cu privire la social-democratul Mircea Drăghici, preşedintele Klaus Iohannis a refuzat la sfârşitul anului 2018 şi în luna ianuarie 2019, numirea acestuia în funcţia de ministru al transporturilor.