Erste Group Bank, acţionarul majoritar al BCR, a obţinut un profit net de 228 milioane de euro, în al treilea trimestru din acest an, în uşoară creştere faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii nivelului veniturilor din dobânzi, potrivit unui comunicat remis, vineri, de către instituţie.
Câştigul Erste a scăzut, însă, comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, când instituţia a raportat un profit net de 260 milioane euro.
Astfel, profitul cumulat pentru primele trei trimestre a ajuns la 720,1 milioane de euro, faţă de 1,46 miliarde de euro obţinuţi în anul precedent, valoare ajustată cu veniturile din vânzarea afacerilor de asigurări către Vienna Insurance Group, în 2008.
Profitul operaţional al grupului austriac a atins, în primele nouă luni din acest an, nivelul record de 2,78 miliarde euro, în creştere cu 26,6% faţă de perioada echivalentă a anului trecut, pe fondul diminuării cheltuielilor, cu 5,7%, şi a sporirii veniturilor, cu 7,8%.
Veniturile nete din dobânzi s-au majorat cu 7,5%, până la 3,48 miliarde de euro, pe fondul creşterii uşoare a creditării şi menţinerii unor marje nete ale dobânzii stabilite.
"Venitul net din dobânzi şi rezultatul net din tranzacţionare constituie principalii factori care au determinat creşterea venitului operaţional în primele trei trimestre ale anului 2009", se arată în comunicatul Erste Group.
Creditele neperformante au ajuns la 6,3% din totalul creditelor către clienţi în ultimele trei luni, faţă de 5,9% în perioada aprilie-iunie 2009. În acelaşi timp, rata de acoperire - provizioane de risc pentru credite neperformante - a urcat la 56,7% în trimestrul al treilea, de la 55,2% în trimestrul anterior.
• Majorare de capital de 1,6 miliarde de euro
Erste Group va lansa, astăzi, o ofertă publică de majorare a capitalului, cu până la 60 milioane de acţiuni, preconizând venituri brute de 1,65 miliarde euro, luându-se în considerare un preţ mediu estimat de 27,5 euro/acţiune, se mai arată într-un comunicat remis, tot vineri, de către instituţie.
În prezent, Erste Group are emise 317,9 milioane de acţiuni, astfel că, dacă noua emisiune va fi subscrisă în totalitate, numărul de titluri va creşte cu aproximativ o cincime.
"Toate veniturile rezultate din ofertă vor fi folosite pentru majorarea capitalului de bază şi nu pentru răscumpărarea capitalului de participare, emis de către Banca Austria şi investitorii privaţi", a declarat Andreas Treichl, CEO-ul Erste Group.
Majorarea de capital se va realiza printr-o ofertă publice organizată în Austria, Cehia şi România, precum şi sub forma unui plasament privat internaţional către investitorii instituţionali din alte jurisdicţii.
Erste a mai precizat că unul din acţionarii importanţi ai săi, Criteria CaixaCorp SA, care deţine o participaţie de 5,1%, a anunţat deja că intenţionează să-şi exercite toate drepturile de subscriere pentru noile acţiuni şi vrea să achiziţioneze şi să exercite toate drepturile de subscriere ale Erste Stiftungs (acţionarul principal al grupului Erste, care controlează 31% din acţiuni).
< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=banci_asigurari&articol=67192&key=MjAwOS0xMS0wMiAxIDBkMzM3NmU4MjY3NDVmZGYwM2NhYzAwNDMwMWYzZjYy.html< link2 >Profitul BCR s-a comprimat la 700 de milioane de lei< link3 >
• Andreas Treichl: România "pare să nu-şi poată face curăţenie în propria ogradă" în plan politic
România "pare să nu-şi poată face curăţenie în propria ogradă" din punct de vedere politic, deşi are un potenţial economic ridicat, datorită fondurilor "incredibile" pe care le-ar putea atrage şi folosi pentru a contracara efectele crizei, a spus directorul general al Erste Group, Andreas Treichl.
"România este un caz special (între statele din Europa Centrală şi de Est, n.r.). Nivelul datoriei acestui stat este foarte redus şi ar putea atrage o cantitate incredibilă de fonduri pentru a combate criza, dar din punct de vedere politic pur şi simplu nu-şi poate face curăţenie în propria ogradă", a răspuns Treichl, întrebat despre perspectivele statelor din regiune, în cadrul conferinţei de presă pentru prezentarea rezultatelor financiare ale grupului Erste.
Totodată, directorul general al Erste Bank a afirmat că vârful crizei a fost depăşit, deşi condiţiile rămân dificile.
"Cred că situaţia se va îmbunătăţi în 2010, va exista creştere economică în regiune, dar va fi slabă. Nu cred că această creştere economică va fi suficient de puternică pentru a duce la ieşirea din criză. Mediul rămâne dificil, inclusiv în termeni de costuri de risc, dar cred că vârful crizei a trecut", a explicat Treichl.
Treichl: Erste ar putea finaliza o schemă de salarizare la nivel de grup până la sfârşitul lui 2009
Erste Bank ar putea finaliza o schemă unitară de salarizare la nivelul grupului până la sfâşitul acestui an, care să vizeze inclusiv politica de acordare a bonusurilor către angajaţi, deşi realizarea acesteia este dificilă din cauza reglementărilor naţionale diferite, în plan fiscal şi legislativ.
Erste a anunţat anul trecut că va elabora o schemă de salarizare la nivel de grup, însă aceasta "nu este încă operaţională", a precizat directorul general Andreas Treichl.
Întrebat despre acordarea dividendelor pentru rezultatul aferent anului 2009, Andreas Treichl a afirmat că banca doreşte să îşi menţină politica practicată până acum, dar o decizie în acest sens nu poate fi luată decât prin consultarea Consiliului de Supraveghere al Erste, după publicarea situaţiei financiare pentru acest an.
"Ne vom menţine, în general, politica de dividende, trebuie să avem un echilibru. Am observat că unii spun că nu plătim suficient, alţii că nu ar trebui să plătim dividende. Noi vrem să menţinem un echilibru. Din partea mea, o cotă de distribuţie de 20-25% este adecvată", a spus şeful Erste Bank