Preşedintele Donald Trump l-a demis pe unul dintre cei mai importanţi ofiţeri militari americani de la sediul NATO din Bruxelles, sporind incertitudinea cu privire la rolul Americii în alianţa formată în urmă cu aproape opt decenii, relatează POLITICO, de la care transmitem următoarele informaţii.
Viceamiralul Marinei americane Shoshana Chatfield, reprezentantul SUA în Comitetul Militar al NATO, a fost eliberată din funcţie, potrivit a doi oficiali NATO şi unui diplomat dintr-o ţară NATO. Aceştia nu au spus care a fost motivul demiterii, însă demiterea unui ofiţer american atât de proeminent în cadrul NATO adaugă şi mai multă tensiune la relaţia tot mai fragilă a Washingtonului cu alianţa nord-atlantică.
Retorica antagonistă a administraţiei împotriva aliaţilor de lungă durată din NATO - inclusiv criticile vicepreşedintelui JD Vance cu privire la problemele culturale europene, insistenţa continuă a lui Trump că SUA ar trebui să deţină Groenlanda şi tarifele uriaşe aplicate unora dintre cei mai apropiaţi parteneri comerciali ai Americii - fac parte dintr-o ruptură tot mai mare în alianţa transatlantică, notează POLITICO.
Viceamiralul Shoshana Chatfield a intrat în atenţia presei conservatoare în 2023, la scurt timp după preluarea funcţiei. Criticii au etichetat-o drept "woke" pentru comentariile pe care le-a făcut atunci când a devenit preşedinte al Colegiului Naval de Război, în 2019. "Vreau să văd că membrii acestei echipe îşi oferă reciproc respect pentru diferenţe, pentru diversitate, pentru dialogul din care rezultă idei şi colaborare", a spus ea atunci.
Secretarul apărării, Pete Hegseth, a denunţat eforturile de diversitate din armată ca fiind generatoare de diviziuni în rândul trupelor, ceea ce distrage atenţia de la capacitatea Pentagonului de a câştiga războaie.
Demiterea viceamiralului urmează confirmării de către Senat, săptămâna trecută, a lui Matthew Whitaker, noul ambasador al SUA la NATO. De asemenea, aceasta are loc în timp ce miniştrii apărării din întreaga alianţă se pregătesc să se întâlnească într-o serie de reuniuni privind consolidarea eforturilor europene de apărare şi planificarea unui ajutor militar mai mare pentru Ucraina.
Chatfield s-a numărat printre cele aproximativ 200 de promovări ale unor ofiţeri militari care au fost blocate de senatorul republican Tommy Tuberville în 2023 din cauza obiecţiilor sale faţă de politica Pentagonului privind călătoriile pentru a face avort.
Pilot de elicopter de carieră cu mai multe misiuni în străinătate, Shoshana Chatfield a fost prima femeie preşedinte al Colegiului Naval de Război. Ea a fost promovată la gradul de viceamiral şi în postul din NATO după ce Tuberville şi-a ridicat veto-ul privind nominalizările.
Chatfield avea o vastă experienţă în a lucra cu alianţa înainte de ultimul său rol. Ea a deţinut funcţia de reprezentant militar adjunct la Bruxelles din 2015 până în 2017. Înainte de aceasta, ea a fost consilier militar superior la cartierul general militar al NATO din Mons, Belgia. Comitetul Militar al NATO, compus din şefii militari ai tuturor celor 32 de state membre, are un rol similar cu cel al preşedintelui Statului Major interarme. Comitetul consiliază aliaţii cu privire la chestiuni militare şi planificarea nucleară.
Chatfield nu este însă primul oficial la nivel înalt pe care administraţia Trump l-a concediat brusc. În februarie, Trump i-a demis pe şefa operaţiunilor navale, amiralul Lisa Franchetti, şi pe preşedintele şefilor de stat major, generalul C.Q. Brown, fără niciun motiv declarat. Şeful adjunct al Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul James Slife, şi asistentul militar principal al şefului Pentagonului, generalul-locotenent Jennifer Short, au fost, de asemenea, demişi în cadrul epurării din februarie. Săptămâna trecută, Trump l-a demis pe generalul Timothy Haugh, şeful Agenţiei Naţionale de Securitate şi al Comandamentului cibernetic al SUA, de asemenea fără a anunţa un motiv.
Schimbările în conducerea militară a SUA au loc în timp ce Europa şi alianţa NATO iau în considerare o nouă coaliţie în care Washingtonul joacă un rol mai mic. Hegseth nu va participa în persoană la o reuniune la sediul NATO unde peste 50 de ţări vor discuta despre ajutorul militar pentru Ucraina, deşi ar putea participa virtual. Reuniunea, cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei sau Grupul de la Ramstein, a fost prezidată de fostul şef al Pentagonului Lloyd Austin până când Hegseth a predat frâiele Germaniei şi Regatului Unit în acest an. Un oficial american din domeniul apărării a declarat că există discuţii în curs de desfăşurare cu privire la participarea lui Hegseth, în timp ce doi oficiali NATO au declarat că speră că, dacă acesta nu participă, Whitaker o va face.
În loc să meargă la reuniunea lunară, Hegseth este aşteptat să viziteze Panama şi trupele Forţelor Speciale ale Armatei alocate Americii Centrale şi de Sud, în condiţiile în care Trump a menţionat în mod repetat "revendicarea" canalului Panama.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 12:57)
Probabil l a prins ca spala bani la Zelea ca si Macron
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 13:13)
Mai probabil amatorii din administrația bufonului se răzbună fără să se uite la consecințe.
Putler nu prea mai poate spăla nimic prin Gazprom. E trist! :
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 13:45)
E greu pentru Trump,sa curete mocirla democrata,
in asa scurt timp,dar e de admirat si incercarea lui,
let's go Trump !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 13:52)
Cu cât o curăță mai repede cu atât se curăță și pe sine.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 18:10)
O sa reuseasca pana la urma sa curete gunoiul democrat,
dar e o lupta grea, merita sa lupte
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2025, 18:12)
Daca ala pe care l a dat afara e un Rutte, nu i de mirare, astia fac NATO de rusine
4. SUA nu vor să riște o ciocnire cu Rusia
(mesaj trimis de Ewiak Ryszard în data de 08.04.2025, 20:23)
Cu referire la perioada curentă, Iisus a anunțat: "Când mai târziu veţi auzi de războaie și de tulburări [acesta este anunțul unui război major care va preceda împlinirea semnului], să nu vă înspăimântaţi, pentru că întâi trebuie să se întâmple aceste lucruri. Dar împlinirea [semnului = un război nuclear] nu imediat" (Luca 21:9).
În Cartea lui Daniel citim: "Şi [regele nordului = Rusia începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea (Daniel 11:27)] se va întoarce în ţara lui cu multe bunuri [1945], iar inima lui va fi împotriva legământului sfânt [ostilitate față de creștini]. El va acţiona [mare activitate în arena internaţională] şi se va întoarce în ţara lui [dezintegrarea Pactului de la Varșovia și a Uniunii Sovietice. Un militar rus s-au întors în ţara lor]. La timpul fixat se va întoarce [Rusia își va recăpăta influența pe care a pierdut-o după prăbușirea URSS. UE și NATO se vor destrăma. Multe țări din fostul bloc estic se vor întoarce la o alianță militară cu Rusia]. Şi va intra la sud [acesta va fi începutul războiului nuclear. Detonatorul va fi conflictul etnic (Matei 24:7)], dar nu va mai fi ca înainte [al Doilea Război Mondial] și mai târziu [aceasta este un avertisment cu privire la un alt război major/global]" (Daniel 11:28,29).
Atunci va avea loc o intervenție directă a SUA și război nuclear la nivel mondial (Daniel 11:30a).
Aceasta va fi un măcel reciproc. Va fi folosită "o sabie scurtă de mare putere" (Apocalipsa 6:4).