Trump îl avertizează pe Maduro în legătură cu adversarii închişi

Cristina Radu
Internaţional / 2 august 2017

Nicolas Maduro (Sursa foto: Wikipedia)

Nicolas Maduro (Sursa foto: Wikipedia)

Statele Unite îl numesc pe preşedintele Venezuelei Nicolas Maduro "personal responsabil" pentru siguranţa celor doi lideri de opoziţie capturaţi, a avertizat preşedintele Donald Trump, potrivit BBC. Trump a cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor prizonierilor politici. Liderii Leopoldo Lopez şi Antonio Ledezma au fost arestaţi la domiciliu şi au fost duşi la închisoarea militară ieri.

Arestarea a urmat votului controversat pentru adunarea constituţională de duminică. Minim 10 persoane au fost ucise, fiindcă opoziţia a boicotat alegerile. Preşedintele Maduro crede că sondajul a fost "un vot pentru revoluţie", argumentând că această mişcare va crea pacea şi va stimula dialogul, reunind diferite sectoare ale societăţii polarizate a Venezuelei.

Opoziţia a afirmat că a decis să organizeze joi o demonstraţie împotriva noii adunări. Purtătorul de cuvânt al opoziţiei, Freddy Guevara, a scris pe Twitter că raliul va avea loc "în ziua în care dictatura intenţionează să instaleze ansamblul fraudulos". Potrivit BBC, se credea că guvernul va deschide azi adunarea constitutivă, evacuând Adunarea Naţională controlată de opoziţie.

Donald Trump a afirmat că SUA a condamnat acţiunile "dictaturii Maduro" şi că cei doi lideri ai opoziţiei sunt "deţinuţi politic ilegal de regim".Acesta a spus:

"SUA îl numesc pe Maduro - care a anunţat public cu câteva ore mai devreme că va acţiona împotriva opoziţiei sale politice - personal responsabil pentru sănătatea şi siguranţa lui Lopez, Ledezma şi a altor persoane deţinute".

Secretarul de stat Rex Tillerson a numit re-arestarea celor doi ca fiind "foarte alarmantă": "Situaţia din punct de vedere umanitar devine deja îngrozitoare ... Evaluăm toate opţiunile noastre de politică cu privire la ceea ce putem face pentru a crea o schimbare a condiţiilor, fie că Maduro decide că nu are un viitor şi doreşte să plece de la sine, fie că întoarce procesele guvernamentale la constituirea lor". Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a anunţat luni că Statele Unite au impus sancţiuni preşedintelui Nicolas Maduro.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, susţine că o escaladare a tensiunilor politice va face dificilă găsirea unei soluţii paşnice pentru criză.

Ministrul apărării al Venezuelei, Vladimir Padrino Lopez, a statuat faptul că armata ţării "îşi reiterează sprijinul necondiţionat pentru preşedinte".

Lopez a fost luat de la domiciliu la ora locală 12:27 ieri, potrivit soţiei sale, Lilian Tintori, care a scris pe Twitter. Un videoclip postat a arătat că acesta a fost luat de membrii serviciului de informaţii venezuelean, Sebin. Fiica lui Ledezma a postat şi ea un videoclip cu tatăl ei, purtând pijamale şi fiind luat de Sebin. O femeie a putut fi auzită strigând: "Îl iau pe Ledezma, dictatura!".

Cei doi lideri ai opoziţiei au fost duşi la închisoarea militară Ramo Verde.

Curtea Supremă, pe care criticii o cred dominată de cei loiali guvernului, a spus că a primit rapoarte de informaţii despre o posibilă fugă a celor doi.

Curtea a spus că a revocat arestarea lui Ledezma şi lui Lopez pentru că au făcut declaraţii politice. Ledezma şi Lopez au fost figuri cheie în protestele din 2014 din Venezuela, în care au fost ucise 43 de persoane din ambele diviziuni politice. Aceştia au jucat un rol mai puţin semnificativ în protestele cele mai recente, deoarece au fost arestaţi la domiciliu. Mesajele lor video sunt însă încă raportate şi distribuite pe site-urile web ale opoziţiei, conform BBC.

Anglia este ultima ţară ce a modificat recomandările de călătorii în Venezuela, spunând că toate călătoriile esenţiale în ţară ar trebui anulate şi că protecţia persoanelor din întreţinerea ambasadei britanice locale au fost retrase ieri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb