Trump şi Macron, discuţii la Casa Albă pe fondul incertitudinilor privind relaţiile SUA cu Europa şi Ucraina

M.B.
Internaţional / 24 februarie

Trump şi Macron, discuţii la Casa Albă pe fondul incertitudinilor privind relaţiile SUA cu Europa şi Ucraina

Trump şi Macron discută la Casa Albă, într-un moment de incertitudine profundă privind viitorul relaţiilor transatlantice, preşedintele american primindu-l luni pe omologul său francez, Emmanuel Macron, transmite The National Herald. Trump, aflat în al doilea său mandat, continuă să schimbe politica externă a SUA, ignorând liderii europeni în timp ce încearcă să încheie rapid războiul din Ucraina.

Cei doi preşedinţi au început ziua participând la o reuniune virtuală cu ceilalţi lideri ai Grupului celor Şapte (G7), pentru a discuta situaţia conflictului ruso-ucrainean.

Trump a generat controverse prin solicitarea unor concesii teritoriale şi economice, inclusiv asupra Groenlandei, Canadei, Fâşiei Gaza şi Canalului Panama, precum şi prin dorinţa de a obţine acces la resursele minerale rare ale Ucrainei, esenţiale pentru industria aerospaţială şi tehnologică a SUA. Aceste mişcări au ridicat îngrijorări în rândul diplomaţilor şi foştilor oficiali americani, care consideră că astfel de decizii subminează stabilitatea globală pe care Statele Unite au susţinut-o timp de decenii.

"Singura concluzie pe care o poţi trage este că 80 de ani de politică externă împotriva agresorilor au fost anulate fără nicio discuţie sau reflecţie", a declarat Ian Kelly, fost ambasador al SUA în Georgia.

Întâlnirea dintre Trump şi Macron a coincis cu marcarea a trei ani de la începutul războiului din Ucraina. În aceeaşi săptămână, Trump va avea o întâlnire şi cu premierul britanic Keir Starmer.

Liderii europeni au fost alarmaţi de criticile repetate ale lui Trump la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a acuzat că nu este dispus să negocieze pacea şi că refuză un acord economic care ar permite SUA să exploateze resursele minerale ale Ucrainei. De asemenea, Washingtonul a organizat discuţii preliminare cu oficiali ruşi în Arabia Saudită, fără participarea Ucrainei sau a liderilor europeni, ceea ce a amplificat tensiunile, potrivit aceleiaşi surse.

Luni, la ONU, urmează să se desfăşoare o nouă dispută diplomatică, după ce administraţia Trump a propus o rezoluţie diferită de cea susţinută de Ucraina şi UE, care cere retragerea imediată a forţelor ruse din teritoriul ucrainean.

Zelenski a criticat iniţial propunerea SUA privind resursele minerale, considerând-o insuficientă în ceea ce priveşte garanţiile de securitate pentru Ucraina. Totuşi, duminică, liderul ucrainean a declarat pe reţeaua X că se fac "progrese semnificative" în negocieri, subliniind însă că Ucraina are nevoie de un "acord economic solid" care să facă parte dintr-un sistem real de garanţii de securitate.

În acelaşi timp, Trump a continuat atacurile la adresa lui Zelenski, numindu-l "dictator" şi susţinând în mod fals că Ucraina a declanşat conflictul. Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, ceea ce a dus la un sprijin militar masiv din partea Occidentului.

Macron a anunţat că îi va transmite lui Trump că atât Europa, cât şi SUA au interesul comun de a nu arăta slăbiciune în faţa lui Vladimir Putin.

"Nu poţi fi slab în faţa preşedintelui Putin. Nu este în interesul tău, nu este marca ta personală", a spus Macron pe reţelele sociale. "Cum poţi fi credibil în faţa Chinei dacă eşti slab în faţa lui Putin?"

Trump, însă, a manifestat un respect considerabil faţă de liderul rus. El a declarat că ar dori ca Rusia să fie reprimită în Grupul celor Şapte, din care a fost exclusă după anexarea Crimeei în 2014.

Liderii europeni sunt îngrijoraţi de tendinţa lui Trump de a ceda în faţa Moscovei. Fostul diplomat american Robert Wood a avertizat că abordarea actualei administraţii ar putea fi periculoasă:

"Trebuie să nu ne amăgim: Rusia a început acest război, iar rescrierea naraţiunii nu va servi intereselor SUA sau ale aliaţilor noştri."

În acest context tensionat, discuţiile dintre Trump şi liderii europeni vor fi esenţiale pentru viitorul relaţiilor transatlantice şi pentru strategia Occidentului în raport cu războiul din Ucraina.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7511
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2851
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0054
Gram de aur (XAU)Gram de aur448.4343

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb