Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că ''Ucraina nu are nicio carte în mână'' la potenţialele negocieri menite să încheie războiul cu Rusia şi a apreciat că prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la aceste negocieri nu este ''foarte importată'', relatează AFP.
''Am avut discuţii foarte bune cu (preşedintele rus Vladimir) Putin, dar nu la fel de bune cu Ucraina. Ei (ucrainenii) nu au nicio carte în mână, dar joacă dur'', a spus Trump la Casa Albă. ''Nu vom lăsa acest lucru să continue'', a adăugat el.
De asemenea, într-un interviu acordat postului Fox Radio, preşedintele american i-a reproşat din nou omologului său ucrainean Volodimir Zelenski că, în cei trei ani care au trecut de la declanşarea războiului provocat de invazia rusă, nu a făcut ''nimic'' pentru a ajunge la o înţelegere cu Rusia. ''Deci nu cred că este foarte important ca el să participe la reuniuni'', a remarcat Trump, care a iniţiat separat cu Putin discuţii de pace de la care a exclus Kievul şi europenii.
Trump şi Zelenski s-au jignit public săptămâna aceasta. Preşedintele american i-a reproşat celui ucrainean că refuză să organizeze alegeri de teama că le va pierde pentru că i s-a prăbuşit popularitatea. În replică, Zelenski i-a transmis lui Trump că trăieşte într-o ''bulă de dezinformare rusă'', după care preşedintele american l-a catalogat pe Zelenski drept ''dictator fără alegeri''.
Conflictul lor pare să fi pornit de la refuzul preşedintelui ucrainean de a semna un memorandum propus de Washington ce prevede ca Ucraina şi SUA să împartă într-o proporţie de 50%-50% resursele minerale ucrainene, în special minereuri rare (pământuri rare), acord pe care Trump îl consideră o formă de compensaţie pentru ajutorul oferit Ucrainei de SUA în războiul cu Rusia. Zelenski a refuzat să semneze nu pentru că s-ar opune unei asemenea înţelegeri, faţă de care anterior s-a declarat de acord, ci pentru că ea nu cuprindea nicio menţiune despre solicitările Kievului privind garanţiile de securitate şi continuarea asistenţei militare americane.
Totuşi, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Mike Waltz, a declarat vineri că ''în scurt timp'' Zelenski va semna acest acord, despre care surse citate de Reuters afirmă că a fost revizuit pentru a se ţine mai mult cont de preocupările economice şi juridice ale Kievului.
Emisarul special al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, aflat acum într-o vizită în această ţară, a scris pe reţeaua de socializare X că a avut ''o discuţie aprofundată şi pozitivă cu dl Zelenski, liderul curajos şi asediat al unei naţiuni în război''.
După o primă convorbire telefonică oficială desfăşurată miercurea trecută, Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin au anunţat iniţierea de discuţii pentru soluţionarea negociată a războiului provocat de invazia rusă în Ucraina.
Marţi, a avut loc o reuniune ruso-americană la Riad, la finalul căreia şefii diplomaţiilor din Rusia şi SUA, Serghei Lavrov şi Marco Rubio, au anunţat începutul unui proces de normalizare a relaţiilor bilaterale, prin crearea unui mecanism de consultări pentru abordarea problemelor sensibile. De asemenea, au lansat negocieri pentru rezolvarea războiului ruso-ucrainean, urmând ca Washingtonul şi Moscova să desemneze echipe de negociatori.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 20:54)
Iar are dreptate Trump, cu actorul fost planetar de fata nu se pot purta convorbiri civilizate, desi el are numai niste "vanturi" in maneca
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2025, 05:25)
Poti sa fii sau sa nu fii de acord cu ce face Zelenski, insa ma intreb cum ar fi rezistat multi din liderii astia de carton cum e trump in locul lui! Cred ca marele trump ar fi rezolvat de mult problema, pur si simplu fugind!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2025, 07:31)
Regimul Zelenski, instaurat cu 5 miliarde $,
conform declaratiei D-nei Nuland in fata
comisiei de securitate a Senatului american,
nu vad nici un erou,numai un actoras bine platit
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2025, 07:44)
Nici noua nu ne-ar cadea bine sa discute Trump cu Putin peste capul nostru ca trebuie sa dam la rusi Bucovina de sud, vreo doua judete din Moldova si nordul Dobrogei. Ce vorbiti aici, sunteti inconstienti?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2025, 09:23)
Se dau suveraniștii dar nu au habar de istorie!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2025, 09:23)
Trump iubitul lui Putin.