Reporter: Cum a fost anul 2011 pentru SIF5? Sunteţi mulţumit de rezultatele obţinute de societate, de investiţiile făcute?
Tudor Ciurezu: Anul 2011 a fost şi pentru SIF "Oltenia" un an deosebit de greu ca pentru majoritatea societăţilor româneşti.
Pe de o parte, mediul economic nefavorabil în care şi-au desfăşurat activitatea emitenţii din portofoliul SIF "Oltenia" şi-a pus amprenta, în mod negativ, asupra rezultatelor economico-financiare ale acestora. După trei-patru ani de criză, societăţile rezis-tă cu greu pe piaţă, în unele cazuri fiind necesar ca SIF "Oltenia" să participe la majorări de capital social, pentru a asigura fondurile necesare finanţării activităţii acestora şi pentru a le permite reluarea trendului crescător.
SIF "Oltenia" a renunţat, în mare parte, la politica de distribuire de dividende de către societăţile din portofoliu, astfel încât aceste lichidităţi să poată fi, pentru societăţi, un real sprijin fiind utilizate ca surse de finanţare şi supravieţuire.
Modificările intervenite la nivelul conducerilor unor societăţi unde SIF "Oltenia" deţine pachete ce îi conferă statutul de acţionar majoritar, de altfel raportate pe piaţa de capital (BVB, CNVM), consecinţă a neregulilor constatate în activitatea unor administratori, au determinat ca o parte din activitatea SIF "Oltenia" să se concentreze pe remedierea efectelor negative rezultate, pe iniţierea de demersuri pentru recuperarea prejudiciilor constatate.
Litigiile cu unii acţionari sau administratori din cadrul unor societăţi comerciale - spre exemplu cazurile Argus SA Constanţa, SC Alimentara SA Slatina, SC Univers SA Râmnicu Vâlcea etc. - au determinat, şi determină încă, un consum de resurse umane foarte mare în încercarea de a restabili o situaţie corectă în cadrul acestora.
Cu toate aceste dificultăţi, printr-o muncă intensă, acordând o atenţie sporită tranzacţiilor pe piaţa de capital, am reuşit să realizăm prevederile BVB pentru anul 2011.
Reporter: Ce planuri aveţi pentru acest an? Aveţi anumite investiţii programate? Anul trecut aţi ieşit din acţionariatul "Oltchim", iar în acest an SIF5 a ajuns să deţină 20% din acţiunile "Electromagnetica", vă orientaţi spre alt domeniu de activitate?
Tudor Ciurezu: Bineînţeles că, şi în acest an, vom acorda atenţie deosebită investiţiilor, cum de altfel s-a în-tâm-plat în întrega activitate de până acum, aceasta fiind şi menirea noastră ca instituţie.
În ceea ce priveşte ieşirea din acţionariatul societăţii "Oltchim", aceasta a fost cauzată de rezultatele nesatisfăcătoare înregistrate de societate în ultimii ani şi de datoriile acumulate. Domeniul de activitate al combinatului chimic "Oltchim" este unul important pentru economia ţării, dar acest lucru nu este suficient pentru a rămâne în acţionariatul unei societăţi care nu aduce beneficii SIF"Oltenia" şi implicit acţionarilor săi.
Plasamentele efectuate de SIF "Oltenia" au la bază principii comerciale: profitul, stabilitatea societăţii, gradul de risc, viabilitatea etc.
În ceea ce priveşte investiţia în titluri "Electromagnetica", acestea au fost constant în atenţia noastră, am început să achiziţionăm acţiuni ELMA încă din anul 2006 reuşind să ajungem de la o deţinere de 10% la 20,78%. Bineînţeles că aceste achiziţii s-au făcut motivat de rezultatele societăţii şi de perspectivele acesteia, dar şi pentru a diversifica portofoliul din punctul de vedere al domeniilor de ac-tivitate, aceasta fiind o metodă importantă de reducere a riscului ataşat portofoliului adminis-trat.
Reporter: In-tenţionaţi să scoateţi spre listare companii aflate în portofoliul SIF5? Dar să participaţi la procesul de privatizare iniţiat de stat?
Tudor Ciurezu: Deşi consider că listarea societăţilor la Bursă este benefică activităţii lor, acestea fiind obligate astfel să fie mai trans-parente, au acces mai facil la finanţare, totuşi, ţinând cont că societăţile la care SIF "Oltenia" este acţionar majoritar sunt societăţi de interes local, un astfel de demers nu cred ca ar fi de succes. Deci, în acest moment nu se intenţionează listarea unor companii aflate în portofoliul SIF "Oltenia".
În ceea ce priveşte procesul de privatizare iniţiat de stat, acesta se află în atenţia noastră, SIF "Oltenia" alocând şi în trecut resurse importante unor astfel de investiţii, putem aminti aici "Transelectrica" şi "Transgaz".
Reporter: Cum comentaţi evoluţia acţiunilor SIF "Oltenia" în anul 2011? Ce aşteptări aveţi pentru acest an?
Tudor Ciurezu: Putem spune că evoluţia, în anul 2011, a acţiunilor SIF "Oltenia" a urmărit trendul pieţei, a fost în concordanţă cu evoluţia Bursei. O revigorare, pentru scurt timp, a fost în momentul în care s-a discutat majorarea pragului de deţinere la societăţile de investiţii financiare de la 1 la 5 procente, însă corecţiile nu au întârziat să apară.
Pentru anul 2012 nu anticipăm o creştere foarte mare a pieţei, dar determinat de structura portofoliului, de importanţa şi valoarea acestuia, de gradul de risc ataşat, precum şi de natura deciziilor promovate de conducere în ultima perioadă, anticipăm un trend pozitiv pentru acţiunile SIF5.
Reporter: Au intervenit modificări în structura acţionariatului după intrarea în vigoare a legii care prevede ridicarea pragului de deţinere, la 5%? S-au grăbit investitorii să cumpere acţiuni SIF5 sau să îşi mărească deţinerile?
Tudor Ciurezu: Din ultima structură a acţionariatului SIF "Oltenia", solicitată la Depozitarul Central, nu am remarcat modificări importante în urma aprobării legii de modificare a pragului de deţinere de la 1% la 5%.
Aşa cum am mai menţionat, un prim efect a fost creşterea volumelor de tranzacţionare pe SIF-uri. Însă, după această primă reacţie pozitivă a pieţei, SIF-urile şi-au corectat cotaţiile. Modificarea pragului nu poate avea un efect imediat, ţinând cont şi de contextul economic naţional şi international (vezi criza datoriilor).
Reporter: SIF "Oltenia" este singura societate de investiţii care nu a vândut, încă, acţiunile pe care le deţine la BCR, deşi, în luna septembrie a anului trecut acţionarii au mandatat conducerea societăţii să înceapă negocierile cu reprezentanţii Grupului Erste. Aţi început negocierile cu banca austriacă, în ce stadiu sunt discuţiile? Este posibil, ca în acest an, să asistăm la valorificarea titlurilor BCR?
Tudor Ciurezu: Conform mandatului acordat de acţionarii SIF "Oltenia" în adunarea generală din 23.09.2011, de a începe negocierile cu reprezentanţii Grupului Erste în vederea lichidizării participaţiei deţinute la BCR prin vânzarea parţială a acţiunilor BCR către "Erste Group Bank", prin participarea SIF "Oltenia" cu aport în natură constituit din acţiuni BCR la majorarea capitalului social al "Erste Group Bank", prin schimbul de acţiuni BCR contra acţiuni Erste, conducerea societăţii a demarat negocierile cu Erste în vederea lichidizării participaţiei deţinute la BCR.
Acest mandat este pe perioada 2011 - 2013. După cum am raportat către BVB, în cursul lunii decembrie, SIF "Oltenia" a participat la majorarea capitalului social al BCR, considerând că subscrierea la valoare nominală la capitalul social al BCR este o oportunitate, în condiţiile în care BCR este în continuare cea mai importantă bancă din România.
Negocierile cu Erste continuă, noi urmărim ca orice tranzacţie referitoare la BCR să nu obtureze activitatea curentă a societăţii, în sensul de a influenţa capacitatea de a investi sau dezinvesti în alte societăţi, de a ţine cont de oportunităţi ale pieţei de capital.
Reporter: SIF "Oltenia" intenţionează să efectueze investiţii şi pe piaţa de capital străină?
Tudor Ciurezu: SIF "Oltenia" nu a investit până acum pe pieţe externe şi, chiar în eventualitatea unor asemenea investiţii, fondurile alocate vor fi mici. Nu faptul că întreg contextul economic internaţional este unul defavorabil şi este necesară multă prudenţă mă des-cu-rajează, dar consider că piaţa autohtonă - BVB, este mult mai atractivă şi oferă oportunităţi excelente, fiind o piaţă emergentă.
Din 2011 se tranzacţionează utilizând mecanis-mul de conturi globale fără prevalidare pentru acţiunile româneşti. Mecanismul ce utilizează conturile globale permite convergenţa BVB cu mecanismele utilizate pe pieţele dezvoltate, creşterea atractivităţii şi accesibilităţii pieţei în rândul investitorilor, astfel că există premise de apreciere a emitenţilor listaţi la BVB.
Mediul economic nefavorabil în care şi-au desfăşurat activitatea emitenţii din portofoliul SIF "Oltenia" şi-a pus amprenta, în mod negativ, asupra rezultatelor economico-financiare ale acestora.
•
Şi în acest an vom acorda atenţie deosebită investiţiilor, cum de altfel s-a întâmplat în întreaga activitate de până acum, aceasta fiind şi menirea noastră ca instituţie.
•
În acest moment nu se intenţionează listarea unor companii aflate în portofoliul SIF "Oltenia".
•
Din ultima structură a acţionariatului SIF "Oltenia", solicitată la Depozitarul Central, nu am remarcat modificări importante în urma aprobării legii de modificare a pragului de deţinere de la 1% la 5%.
•
Negocierile cu Erste continuă, noi urmărim ca orice tranzacţie referitoare la BCR să nu obtureze activitatea curentă a societăţii, în sensul de a influenţa capacitatea de a investi sau dezinvesti în alte societăţi, de a ţine cont de oportunităţi ale pieţei de capital.
•
Mecanismul ce utilizează conturile globale permite convergenţa BVB cu mecanismele utilizate pe pieţele dezvoltate, creşterea atractivităţii şi accesibilităţii pieţei în rândul investitorilor, astfel că există premise de apreciere a emitenţilor listaţi la BVB.
1. sif5
(mesaj trimis de dumitru în data de 16.02.2012, 08:18)
un articol tip desene animate,fara ceva serios.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2012, 14:52)
Din contra
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2012, 14:55)
Revin:
Din contra; pun pariu ca SIF OLTENIA va obtine un pret mult mai bun pe actiunile BCR - odata ca urmare a subscrierii din noiembrie 2011, apoi ca oltenii sunt "baieti destepti".
2. UARG
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2012, 18:16)
Oare cand se va relua tranzactionare la UARG? Sper ca SIF5 sa iasa invingatoare in razboiul cu Catalin Chelu. De asemenea, sper ca SIF-urile sa inceapa sa cumpere actiuni si la alte companii detinute de Chelu. Ma gandesc la ELGS, care s-ar putea dezvolta mult mai frumos daca "marele" investitor galatean ar fi scos din actionariat.