Tudorache: "Autorităţile ar trebui să instaleze baterii de apărare antiaeriană în Tulcea"

T.B.
Politică / 8 septembrie 2023

Tudorache: "Autorităţile ar trebui să instaleze baterii de apărare antiaeriană în Tulcea"

Europarlamentarul Renew Europe Dragoş Tudorache, membru REPER, afirmă că autorităţile române ar trebui să spună cum au de gând să securizeze sectorul de frontieră unde s-au prăbuşit părţi dintr-o dronă, relatează news.ro. El consideră că la Ceatalchioi ar trebui fie să se instaleze baterii de apărare antiaeriană, "care să le dea linişte" localnicilor, fie să îi strămute pe aceştia. El critică Preşedinţia şi Ministerul Apărării pentru modul în care au comunicat în acest caz.

"Ce ar trebui să urmeze este în primul rând o comunicare mult mai serioasă din partea statului român, atât din partea Preşedinţiei, cât şi din partea Ministerului Apărării Naţionale. Este de neacceptat ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile, nu doar faţă de noi, cetăţenii, dar şi faţă de partenerii NATO, e o chestiune de credibilitate aici. Până la urmă, se pare că sunt doar nişte resturi de dronă, dar putea să fie o dronă, putea să fie o rachetă (...). Aş vrea să văd un răspuns foarte clar din partea preşedintelui statului, ca şef al forţelor armate, şi din partea Ministerului Apărării Naţionale, cum anume începând de alaltăieri (miercuri - n.r.) avem de gând să securizăm acel sector de frontieră, unde ruşii vor continua să bombardeze. Sunt infrastructuri importante pe malul celălalt al Dunării, importante în logica strategică a Rusiei, sunt depozite foarte importante de combustibil pe partea cealaltă, pe partea ucraineană, sunt depozite de grâne pe partea cealaltă, deci ruşii vor continua să bombardeze şi vor continua să-şi asume riscuri din ce în ce mai mari, dacă din partea noastră nu se vede un răspuns cât se poate de categoric", a declarat, la RFI, Dragoş Tudorache.

Întrebat ce ar trebui să se întâmple cu locuitorii din Ceatalchioi, el a răspuns: "Autorităţile au o datorie faţă de acei cetăţeni, cât se poate de clar. Fie instalează baterii de apărare antiaeriană acolo, care să le dea linişte, cât se poate vorbi de linişte aici, pentru că e greu când eşti la câteva sute de metri sau un kilometru de un loc în care cad în fiecare noapte rachete să vorbeşti de linişte, dar măcar să ştie că sunt apăraţi, statul român trebuie să arate că poate apăra fiecare cetăţean al său. Punct. Nu există aici marjă de interpretare. Dacă statul român consideră că nu poate să garanteze securitatea acelor cetăţeni, nu poate sau din orice motiv ştie că nu poate intercepta o rachetă sau o dronă care trece frontiera acolo, deşi e grav dacă suntem în această situaţie, sper că nu, sper că doar e indolenţă aici, atunci, da, cred că trebuie luată foarte serios în calcul strămutarea acelor cetăţeni, pentru că fiecare zi care trece e un risc pentru ei".

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat, miercuri, în timpul unei vizite la Plauru, în judeţul Tulcea, că au fost găsite bucăţi "care pot fi dintr-o dronă" rusească. Declaraţiile sale au venit la o zi după ce preşedintele Klaus Iohannis afirma că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că în cazul în care se confirmă că aceste elemente găsite pe teritoriul României provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situaţie ar fi complet inadmisibilă şi o violare gravă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României, stat aliat NATO.

Comunicarea a fost făcută cu bună-credinţă şi în baza dovezilor de care au dispus autorităţile, a ţinut să precizeze preşedintele. "Nu putem să facem afirmaţii care angajează statul român în baza unor supoziţii, trebuie să avem dovezi pentru asta", a subliniat şeful statului. El a menţionat că ambasadorul României la NATO a fost însărcinat să-i informeze pe secretarul general al NATO şi pe aliaţi, lucru care s-a întâmplat chiar în această dimineaţă, la Consiliul Nord-Atlantic.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. tudorache asta a facut armata la termen? in mintea lui saracu, armata trebuie sa declare ca pune o baterie antiaeriana sau sa spuna ce echipamente de aparare instaleaza, zici ca apararea e un film cu spectatori. ce armata in lumea asta spune unde-si amplaseaza echipamentele militare?! ce aparare e aia fata de inamici, daca spui totul?

    1. ...

      Tudorache asta nu intelege ca fasia din apropierea granitei nu poate fi aparata strict din momentul in care drona sau fragmentul de drona trece granita pentru ca timpul de reactie, oricat de mic ar fi nu este zero si nefiind zero, in acel interval de timp drona poate parcurge de la cateva zeci de metri la cateva sute in interiorul teritoriului nostru.

      Ca sa nu ajunga pe teritoriul nostru, vectorul ostil trebuie incadrat si contracarat cat timp inca este dincolo de granita. Este aproape imposibil ca drona sa fie doborata imediat ce a trecut granita (chiar daca vectorul interceptor este lansat inainte ca ea sa ajunga la granita, pentru a fi interceptata exact cand trece granita) fara a risca ca ea sa fie doborata inainte de a trece granita, adica pe teritoriul unei tari vecine. 

      Solutia este ca NATO, cu acordul statelor vecine teritoriului NATO (in speta Ucraina) sa adopte o zona de excludere de 10 km in apropierea granitelor NATO pentru rachete, drone si orice vector similar, astfel incat daca un asemenea vector se apropie la mai putin de 10km de teritoriul NATO, sa fie doborat de antiaeriana.

      In acest fel Romania nu va mai fi nevoita sa astepte pana cand drona a trecut granita si poate lua masuri de interceptare a ei cand aceasta s-a apropiat la mai putin de 10km pentru a putea fi doborata inainte de a trece granita, sau imediat dupa ce a trecut-o.  

    După Berea și Drula de la bascula, s-a trezit încă o eminența cenușie de același calibru mic să vorbească de antiaeriana.

    Probabil și ăsta e cu armata nefăcuta.

    Asta ar mai trebui, ca dronele rusnace trimise în Ucraina să fie luate la țintă din greșeală de apărarea noastra antiaeriana. 

    1. Nu te deranjeaza ca dronele rusnace ar putea cadea si exploda pe teritoriul Romaniei, dar in schimb te deranjeaza ca ele ar putea fi doborate. Te ingrijoreaza distrugerea dronelor rusnace si nu te deranjeaza pericolul pe care ele il reprezinta pentru romanii de langa granita.

      Esti roman, nu? Unul cu vodca, ciocanul, secera barosul si rublele in buzunar. 

    Armata isi organizeaza apararea dupa regulamentul lor. Dar sa instalezi o baterie antiaeriana cand e clar ca vor mai pica obiecte din cer linga Dunare e o prostie. Ca si cand ar pune soarta Romaniei in mainile servantilor bateriei : e de ajuns o decizie gresita cu consecinte ireversibile! Mai bine sa retraga populatia un pic mai departe de Dunare pentru moment. Trebuie evitate si contracarate provocarile dinspre Ucraina, cu mare atentie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb