Confruntat cu protestele anunţate de sindicaliştii din penitenciare, pentru 7 şi 8 februarie, când la Bucureşti va avea loc reuniunea informală a miniştrilor din Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader i-a ameninţat pe angajaţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) că va publica salariile pe care aceştia le încasează lunar.
Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) susţine că nu se teme de ameninţarea ministrului de resort, deoarece salariile angajaţilor din sectorul de stat ar trebui să fie publice atât timp cât sunt plătite din bugetul de stat.
Într-un comunicat de presă, liderul FSANP afirmă: "Tudorel Toader încasează lunar de la stat câte 57.000 de lei sub formă de salarii şi pensii. (...) Îl informăm pe această cale că salariile cu pricina nici n-ar trebui să fie secrete fiind plătite din bani publici, chiar dacă sub semnătura domniei sale s-a secretizat nu demult hotărârea de guvern care stabileşte coeficienţii de salarizare pentru fiecare funcţie în parte".
Poliţiştii şi lucrătorii din penitenciare menţionează că, în loc să se ocupe de veniturile salariaţilor ANP, ministrul de resort ar trebui să rezolve problema plăţii celor peste un milion de ore suplimentare efectuate de angajaţi. Iar numărul acestor ore suplimentare neplătite şi nerecuperate cresc zilnic, din cauza lipsei acute de personal cu care se confruntă ANP.
Această lipsă de personal a fost discutată şi în recenta şedinţă a Consiliului de Dialog Social de la Ministerul Finanţelor Publice, unde Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că Ministerul Justiţiei nu a prevăzut în buget plate celor aproape 1,5 milioane de ore suplimentare efectuate de angajaţii ANP şi cu privire la faptul că paza unor penitenciare este efectuată de către deţinuţi şi nu de poliţişti.
În aceeaşi şedinţă, Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice a menţionat că, din situaţiile trimise de Ministerul Justiţiei, reiese că, deşi în ultimii ani a scăzut numărul de deţinuţi, a crescut numărul de angajaţi la ANP şi trebuie verificat unde anume s-au făcut angajările respective.
Sorin Dumitraşcu, liderul FSANP a declarat pentru Ziarul BURSA: "Este o prostie. Într-adevăr au fost deblocate angajările, s-au făcut câteva angajări, dar ne confruntăm cu un deficit de personal de 8000 de angajaţi. Avem peste un milion de ore suplimentare neplătite şi încă facem ore suplimentare din cauza lipsei de personal. Nu are nicio treabă că a scăzut numărul de deţinuţi cu situaţia angajărilor, deoarece noi executăm acelaşi număr de misiuni. Doamna secretar de stat ar trebui să ştie că nu întotdeauna cererea şi oferta se regăsesc în aceiaşi parametri. Pe standardele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, nu pe standardele noastre, noi avem nevoie de încă 8000 de angajaţi".
Domnia sa mai afirmă că actualul proiect de buget nu include fondurile necesare plăţilor ce reprezintă majorarea de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, deşi legal prin aprobarea OUG 114/2018 această obligaţie de plată a fost insitituită. Concret, din bugetul Ministerului Justiţiei lipseşte suma de 185 de milioane lei, necesară plăţii drepturilor salariale.
Liderul FSANP consideră că neincluderea acestei majorări poate avea două explicaţii: fie Guvernul încearcă să ascundă o parte din deficitul bugetar suplimentar (2,5 - 3%) cauzat direct de această majorare, pentru a se înscrie în plafonul impus de UE, fie Guvernul înşeală aşteptările angajaţilor din justiţie prin neacordarea majorării promisă chiar dacă aceasta nu acoperă nici măcar rata inflaţiei şi deprecierea puterii de cumpărare.
Sorin Dumitraşcu a precizat că protestele anunţate pentru 7 şi 8 februarie în faţa Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Justiţiei şi Parlamentului vor avea loc în condiţiile stabilite iniţial şi că doleanţele lor vor fi trimise şi miniştrilor de resort din Uniunea Europeană care vor participa în aceste zile la reuniunea informală a Consiliului JAI.