Tudorel Toader declanşează revocarea lui Augustin Lazăr

Teona Tomoiagă
Politică / 24 octombrie 2018

Tudorel Toader (sursa foto: Twitter)

Tudorel Toader (sursa foto: Twitter)

Actualizare 20:44 Lazăr, mesaj pentru cetăţeni: "Să aibă încredere în procurori, vom rămâne fideli spiritului Constituţiei".

Augustin Lazăr a transmis un mesaj românilor, în declaraţia de presă susţinută, în această seară, după ce Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului general.

"Doresc să le transmit cetăţenilor României să aibă încredere în procurori şi să îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituţiei. Constituţia nu este numai a cuiva care pretinde că o ştie foarte bine şi că toţi ceilalţi o încalcă, Constituţia este a noastră, a tuturor, şi dacă vrem să apărăm ordinea de drept, sigur că plecăm de la spiritul Constituţiei României. Vom rămâne fideli spiritului Constituţiei României în sensul de a reprezenta cu profesionalism şi imparţialitate interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor", a spus Augustin Lazăr.

------

Actualizare 20:28 Augustin Lazăr a numit "penibile" unele dintre constatările regăsite în raportul prezentat de către Ministrul Justiţiei, încheiându-şi declaraţia cu lacrimi în ochi.

"Vă rog să-mi scuzaţi starea emoţională, dar nu mi-e indiferent ceea ce vă spun eu, în acest moment, şi mă simt într-un moment special nu numai al carierei mele, ci într-un moment special al României. Iar făclia despre care cineva a susţinut, în deşert, că nu este tocmai aşa cum trebuie, o să aibă surpriza să o vadă circulând de la vechea generaţie la noua generaţie şi vom avea mereu magistraţi independenţi ca stare de spirit, nu trebuie să fie tot aceiaşi, că mandatele uzează, dar vor transmite făclia demnităţii şi independeţei magistraturii spre generaţiile următoare. Şi aşa să ne ajute Dumnezeu, precum am jurat noi când am intrat în magistratură", a spus procurorul general Augustin Lazăr, cu lacrimi în ochi, la finalul declaraţiei de presă susţinute în această seară.

-------

Actualizare 20:22 Lazăr: Raportul de evaluare e modul prin care Executivul înţelege să respecte independenţa Ministerului Public.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, în această seară, că raportul de evaluare a activităţii sale este modul prin care Executivul, prin Ministrul Justiţiei, înţelege să respecte independenţa Ministerului Public. El a spus că despre concluziile şi "exagerările vizibile şi interesate" ale Ministrului Justiţiei va vorbi, punctual, în zilele următoare.

Lazăr a susţinut că a respectat prevederile constituţionale. El a amintit şi că, în raportul de zilele trecute, Comisia de la Veneţia a recomandat revizuirea prevederilor privind revocarea procurorilor de rang înalt.

Lazăr a mai menţionat că, mâine, în toate statele UE va fi celebrată Ziua Justiţiei Civile, prilej prin care a amintit că justiţia e independentă, în slujba cetăţeanului, nu a Executivului.

El a mai susţinut că a respectat prevederile constituţionale în toate acţiunile sale, iar în declaraţii a respectat jurisprudenţa CEDO, precizând că, timp de 36 de ani a primit numai calificativul "foarte bine".

--------

Actualizare 19:00 Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declanşează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional.

"Concluzia generală a prezentului raport este aceea a necesităţii de revenire la normalitate. Normalitatea înseamnă cunoaşterea şi respectarea competenţelor constituţionale, legale şi în acelaşi timp, o interpretare şi aplicare a legii în baza principiului loialităţii constituţionale. O normă juridică se interpretează în sensul legii fundamentale, în sensul funcţionării autorităţilor, indiferent de rangul pe care îl au. Loialitatea este definită foarte coerent printr-o bogată jurisprudenţă a CCR. Sigur că mai există o concluzie, aceea de a rămâne în limitele nu numai a competenţelor şi a loialităţii, ci şi a bunei cuviinţe. Prin urmare, consider că actele şi faptele enumerate, de netolerat într-un stat de drept, demonstrează că activitatea mangerială a lui Augustin Lazăr contravine legalităţii. Nu se mai poate susţine exercitarea de către domnia sa a funcţiei de procuror general. A deturnat activitatea Ministerul Public de la rolul său constituţional", a susţinut ministrul Justiţiei.

"În temeiul legii, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului general. Prezentul raport, însoţit de propunerea de revocare, va fi transmis, în seara aceasta, către Secţia pentru procurori a CSM pentru emiterea avizului consultativ, precum şi preşedintelui României pentru îndeplinirea atribuţiilor ce le revin", a mai spus Tudorel Toader.

------

Actualizare 18:55 Ministrul Justiţiei pune în discuţie legalitatea numirii lui Augustin Lazăr în funcţia de procurorul general.

"Întrebarea e oare de ce procurorul general se împotrivea evaluării şefei DNA? Nu cred că nu ştia raportul dintre regulament şi lege. Cred că voia să preîntâmpine o eventuală evaluare a domniei sale. Procedând la evaluarea domniei sale ne punem cel puţin două semne de întrebare. Primul se referă chiar la legalitatea numirii domnului procuror general în această înaltă demnitate. 17 februarie 2016 - Ministerul Justiţiei declanşa procedura de selectare a candidatului pentru funcţia de procuror general. Criteriile şi condiţiile enunţate prevedeau, printre altele, şi calificativul 'foarte bine' la ultima evaluare. 15 martie 2016 - se înregistrează candidatura domnului Augustin Lazăr. 21 aprilie 2016 - secţia de procurori a CSM avizează favorabil propunerea Ministrului Justiţiei. La o săptămână după, preşedintele semnează decretul de numire. Venim în zilele noastre şi constatăm că în dosarul de candidatură de atunci nu a existat niciun document referitor la califcativul 'foarte bine' la ultima evaluare. Lipsea calficativul evaluării pe ultima perioadă. E adevărat că avizul dat de către secţia pentru procurori nu face referire la neîndeplinirea acestei cerinţe. Am încercat să documentez acest raport, nu a fost evaluarea, a rămas la CSM. Am transmis la CSM solicitarea de a ne pune la dispoziţie rapoartele de evaluare. Ni se răspunde: 'prezentul raport de evaluare a fost întocmit, astăzi, 20 aprilie 2017, în trei exemplare'. Deci cu mult după numirea sa. Pe 28 aprilie 2016 spuneam că a fost semnat decretul. Preşedintele a semnat numirea, în condiţiile în care nu exista la dosar dovada îndeplinirii cerinţelor. Din dosar rezultă cât se poate de clar că ministrul de atunci a făcut propunerea de numire în funcţia de procuror general, fără îndeplinirea tuturor prevederilor legale. Preşedintele nu a verificat legalitatea procedurii. Sigur, este o decizie a CCR care invocă aceeaşi cerinţă. Din documentele pe care le avem, nu putem trage concluzia de ce ministrul a transmis propunerea cu dosar incomplet, de ce preşedintele a semnat numirea fără să verifice legalitatea numirii şi nu cred faptul că are legătură numirea fără toate documentele, cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură, în care apare o rezoluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la preşedintele României în funcţie. Nu găsesc explicaţia", a afirmat Tudorel Toader.

"Mai mult decât atât, evaluarea domnului procuror general pentru perioada 2014-2016 ne arată o chestiune greu de explicat. Şi spune că cel evaluat a luat cunoştinţă de evaluare pe data de 18 septembrie 2018, exact cu o zi înainte ca răspunsul în scris să fie emis de CSM către Ministerul Justiţiei", a adăugat Ministrul Justiţiei.

Toader a afirmat că el doar prezintă informaţiile, fără a trage şi alte concluzii.

"Al treilea punct pe care l-am reţinut şi cred că faptele reţinute la procurorul-şef al DNA sunt în egală măsură imputabile procurorului general, ierarhic superior. Aici, vă veţi uita pe raport, sunt enumerate foarte multe situaţii în care procurorul general, cu siguranţă, a luat act de abateri în activitatea DNA, dar nu a luat nicio măsură, nu a făcut nimic. Nu numai că nu a luat nicio măsură, dar, prin declaraţii publice, a aprobat acitivitatea desfăşurată la DNA. Este evident necesar să verfici dacă cele apărute în spaţiul public sunt sau nu adevărate", a continuat Ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a precizat că Augustin Lazăr a ignorat situaţiile de criză şi le-a minimalizat prin discursuri publice. "Vă dau numai un exemplu. S-a vorbit şi se vorbeşte despre faptul că multe cauze sunt soluţionate după împlinirea termenului de prescripţie, fapte care, în opinia mea, sunt deosebit de grave, oricât ai invoca volumul de muncă şi dificultatea soluţionării în termenul legal. Aş mai da un exemplu: trei conflicte juridice de natură constituţională generată de şefa DNA. La primul, hai să spunem, dar nici după al doilea procurorul general nu a avut nicio intervenţie", a explicat el.

La al cincilea punct, Toader a spus: "Ştiţi că Inspecţia Judiciară a întocmit un raport privind activitatea managerială la DNA. Raportul acela a ajuns la Secţia pentru procurori de la CSM, se raporta la deficienţe de ordin managerial. Ce face Secţia? Cu majoritate de voturi îl aprobă, dar după ce extrage pasaje din raport. Ce ne spune procurorul general despre asta? Să avem încredere în Secţia pentru procurori că va da o soluţie corectă şi că statul de drept se consolidează".

-------

Actualizare 18:33 Tudorel Toader prezintă raportul de evaluare a procurorului general: raportul are 63 de pagini. Evaluarea cuprinde 20 de puncte, la fel ca la Kovesi.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prezintă raportul privind evaluarea procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a precizat că raportul are 63 de pagini şi că se structurează pe cinci părţi, astfel că va face o prezentare succintă, urmând ca documentul să fie publicat pe site-ul ministerului. El a menţionat că evaluarea cuprinde 20 de puncte, cum a fost şi la evaluarea fostei şefe a DNA.

Ministrul Justiţiei a declarat că temeiul legal pentru redactarea acestei expuneri se raportează la articolul 32 din Constituţie.

"Raportul e structurat pe cinci capitole, cinci părţi. Prima se referă la baza juridică, temeiul legal, partea a doua se referă la premisele acestui raport, partea a treia la evaluarea în sine, partea a patra - concluzii, partea a cincea - propuneri. Raportul are 63 de pagini şi sunteţi de acord că nu pot să-i dau citire cuvânt cu cuvânt pentru că ne apucă noaptea aici. Voi face o scurtă sinteză a raportului, iar la sfârşit îl veţi găsi pe site-ul ministerului, în speranţa că nu se va bloca iar pagina de internet", a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a completat că analiza subsumată evaluării se referă la organizarea eficientă a activităţii, comportamentului, comunicării, asumării responsabilităţilor, aptitudinilor manageriale.

"Fac referire, totuşi, la rolul constituţional pe care îl are Ministerul Public, în activitatea judiciară, care reprezintă interesele generale ale societăţii, apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Aş vrea să vă citez un paragraf dintr-un discurs al procurorului general, care vrea să ilustreze acest temei juridic. Spune, astfel, procurorul general: 'Noi, instituţia de azi, vom fi esenţa Ministerului Public de mâine care va avea acelaşi rol, aceeaşi misiune, dar în condiţiile concrete ale mileniului III. Noi vom transmite generaţiilor următoare făclia instituţiei, primită de la generaţiile anterioare.' Sigur, vom vedea în ce măsură datele din raport ilustrează această afirmaţie a procurorului general şi exigenţele de ordin constituţional", a evidenţiat Ministrul Justiţiei.

"La partea a doua nu o să repet, pentru că fac referire la evaluarea din 2017, evaluare survenită ca urmare a deciziei CCR faţă de actele, faptele DNA referitoare la OUG 13/2017. Atunci făceam o evaluare a procurorului-şef DNA, dar şi a procurorului general, pentru că este ierarhic superior şi arătam ceea ce CCR, prin decizia 68, spune în esenţă că actele, faptele procurorilor DNA constituie o încălcare gravă a principiului separaţiei puterilor în stat. Ministerul Public nu doar că îşi depăşeşte atribuţiile, dar îşi arogă atribuţii ale puterii legislative. (...) Ministerul Public, prin DNA, şi-a arogat atunci competenţa de a face o anchetă într-un domeniu care depăşeşte cadrul legal şi care duce la un blocaj", a mai afirmat Toader.

El a continuat: "La momentul respectiv am făcut o prezentare pe 20 de puncte, dar spuneam că nu este oportună luarea vreunei măsuri. Tot atunci, în spiritul exigenţelor statului de drept se impune o monitorizare a Ministerului Public. Spuneam atunci că rezultatele negative pe linia acestei raportări pot repune în discuţie în viitor oportunitatea revocării conducătorilor instituţiilor vizate sau alte măsuri".

"Revenim în 2018, la declanşarea şi finalizarea procedurii de revocare a procurorului-şef DNA, şi la declanşarea procedurii de evaluarea procurorului general, pe care am anunţat-o în luna august. Era un moment în care dădeam un interviu la un post TV şi spuneam că luni dimineaţă voi fi la Ministerul Justiţiei şi voi cere procurorului general să declanşeze procedura de desecretizare a unui protocol din 2009. Am transmis în scris procurorului general şi a doua zi primeam în scris disponibilitatea desecretizării. Spuneam că apreciez demararea procedurii desecretizării, dar că aştept şi continuarea procedurilor legale pentru desecretizarea unor eventuale alte protocoale care au existat", a susţinut Tudorel Toader.

----------

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, astăzi, că va face o declaraţie de presă în care va prezenta raportul privind evaluarea procurorului general, Augustin Lazăr.

"Scurtă declaraţie de presă - Prezentarea Raportului de evaluare a activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general de la PICCJ!", a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Declaraţia va avea loc la orele 18.00, în Sala de Consiliu de la Ministerul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 25 august, pe Facebook, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, relatează News.ro.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Lectie de profesionalism pentru toti politrucii!

    1. Lectie de sclavagism si obedienta mascate printr-un document stufos menit sa inlature pe toti cei care nu accepta dictatura lui Dragnea.

      De 2 ani toată politica din Romania e orientată în a-l condamna sau nu pe Dragnea. E trist. Avem și alte priorități.

      Din punctul meu de vedere CCR ar trebui sa se sesizeze că instituțiile statului nu pot legifera doar in interesul anumitor grupuri, infracționale sau nu. In plus unei persoane, aflate în curs de cercetare penală nu ar trebui sa i se permită să fie într-o poziție din care sa influențeze legile după care e judecat. Uitați unde se poate ajunge. Protestatarii din Piața Victoriei sunt audiați, in schimb jandarmii? Unde este echilibrul. Cazul Colectiv, cazul dezinfectanților diluați nu au vinovați după atâția ani. Ce vrem că și popor? Vrem sa devenim sclavi ai corupților? Să ajungem sa nu mai avem acces la sănătate, educație, etc daca nu dam un plic unui membru de partid? 

    ...restul - implicit înlocuitori - cum îi evaluează ??? ; 2 nu-i JUSTIŢIA !!!

    Dormi linistit popor roman, HOTII lucreaza pentru tine. Dupa comunism am ajuns sa fim condusi de Hoti si Mafioti. Vedem cum Hotii si Mafioti reactioneaza cand se simt amenintati, schimba legile ca sa poata fura on continuare. Tu POPORULE cand vei reactiona sa ii trimiti acolo unde le este locul la PUSCARIE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb