Tudorel Toader: "Timp de 14 ani au fost date condamnări după o lege care era neconstituţională"

F.D.
Miscellanea / 20 octombrie 2023

Tudorel Toader: "Timp de 14 ani au fost date condamnări după o lege care era neconstituţională"

Fostul Ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a adus în atenţia publică o situaţie revoltătoare a unui act normativ, în baza căruia au fost pronunţate condamnări timp de 14 ani, ulterior acesta fiind declarat neconstituţional. "În perioada în care eram ministru, s-a dat o decizie de neconstituţionalitate a unei legi, după ce 14 ani aceasta s-a aflat în vigoare. 14 ani de nedreptate pentru români. Cine ştie câţi români au suferit, judecaţi în baza unei legi neconstituţionale", a declarat Toader în cadrul dezbaterii "Statul de drept înseamnă nicio condamnare fără probe", organizată de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) şi Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii din Camera Deputaţilor, conform unui comunicat de presă al organizatorului.

Potrivit sursei citate, fostul ministru atrage atenţia asupra calităţii actului justiţiei, având în vedere numărul foarte mare de legi neconstituţionale. "Din 1992 şi până în prezent, Curtea Constituţională a declarat peste 900 de soluţii legislative neconstituţionale. Mult prea multe. Asta trebuie să ne pună pe gânduri ca stat de drept, aici este subiectul cel mai sensibil când vorbim despre calitatea legii", a subliniat acesta.

Echilibrul dintre drepturile omului şi puterea statului, esenţial pentru o democraţie sănătoasă

Dezbaterea a pus în lumină necesitatea unei abordări mult mai riguroase şi transparente în ceea ce priveşte procesul penal, modul în care sunt administrate probele şi impactul deciziilor asupra vieţii oamenilor şi credibilităţii sistemului de justiţie. Evenimentul, moderat de Victor Alistar, avocat şi lector universitar, a reunit personalităţi marcante ale scenei juridice şi politice din România. Printre invitaţi s-au numărat Tudorel Toader, fost ministru al justiţiei şi fost judecător la Curtea Constituţională, Steluţa Cătăniciu, membru în Parlamentul României, avocatul Gheorghe Piperea.

Raportul FACIAS, prezentat în cadrul dezbaterii, relevă faptul că în perioada 2013 - 2022 au fost peste 11.000 de persoane achitate definitiv, existând ani în care procentul achitărilor a fost mai mare decât cel al condamnărilor. Dincolo de cheltuielile uriaşe ale statului în aceste cauze, putem vorbi despre o suită întreagă a tragediilor umane, provocate de elemente aflate într-o zonă gri a justiţiei sau elemente de-a dreptul neconstituţionale care au guvernat acest proces, aşa cum au fost protocoalele secrete.

Principala concluzie a discuţiilor a fost că realitatea de astăzi, deşi cu semnificative îmbunătăţiri faţă de trecut, are nevoie de schimbări profunde, care să rezolve problemele sistemice, iar FACIAS alături de partenerii şi colaboratorii săi va elabora o serie de propuneri concrete pentru a creşte calitatea actului de justiţie, pentru ca aceasta să fie în deplin acord cu noţiunea de "stat de drept".

FACIAS îşi exprimă mulţumirea pentru participarea activă şi contribuţiile valoroase ale invitaţilor la dezbatere şi îşi reafirmă angajamentul de a milita pentru o justiţie dreaptă, eficientă şi, mai presus de toate, în slujba cetăţeanului, având în vedere că, aşa cum a arătat şi această dezbatere, echilibrul dintre drepturile omului şi puterea statului este esenţial pentru o democraţie sănătoasă.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ...

    legile sint facute sa scape hotii sau tin in sertar dosarul pina vine prescriptia , NU AVEM JUSTITIE !

    1. CCR a declarat neconstituționale unele legi ca să scape infaractorii din parlament și guvern de pușcărie; Slugărel a făcut parte din mafia lui Dragnea, e normal să apere mafioții

    Deci pentru legi neconstitutionale astia vor pensii speciale:-)

    Justitia, procurorii in cardasie cu infractorii au jefuit Romania.Asta nu este justitie, este mafie. Toti infractorii sunt scapatibprin prescrierea faptelor. Poporul ramane vu paguba. Pentru asta le platim pensii speciale. Si f... si cu banii luati.

    Dar jaful facut de 33 de ani asupra poporului cine il plateste?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb