TUDOSE, IRONIC ÎN PARLAMENT: "Ne cerem scuze că vom depăşi proiecţia de 5,2% creştere economică, în acest an"

Ziarul BURSA #Politică / 5 septembrie 2017

Premierul Mihai Tudose a afirmat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că de fiecare dată când PSD a fost la guvernare a adus "bunăstare şi o economie solidă". "Nu o spunem noi, o spun cifrele (...) şi nu cifrele de la PSD, ci cifrele de la organisme respectate, interne şi internaţionale", a declarat Tudose, la "Ora prim-ministrului", unde a fost invitat să prezinte starea economiei.

Potrivit şefului Executivului, creşterea economică de 5,8% înregistrată, în primul semestru din acest an, de ţara noastră este cea mai mare din UE: "Acesta este cel mai bun indicator, deopotrivă, al bunului mers al economiei, al economiei reale, dar şi al fezabilităţii politicilor economice promovate. (...) Creşterea economică asumată şi anunţată în proiecţia de buget pe acest an a fost de 5,2% - ne cerem scuze că o vom depăşi".

Totodată, şeful Guvernului a amintit că, în octombrie, în ţara noastră va avea loc cea mai mare misiune economică găzduită vreodată de România, la care vor participa peste o sută de firme americane. "Avem un Parteneriat strategic cu Statele Unite, care funcţionează foarte bine pe zona strategică şi militară, dar care trebuie consolidat şi cu componentă economică", a subliniat prim-ministrul.

Pe de altă parte, Mihai Tudose a reluat planurile privind înfiinţarea unei Case de Comerţ a României. "Avem în vedere, şi tot cu sprijinul dumneavoastră, al Parlamentului, (...) înfiinţarea unei Case de Comerţ a României - o companie de stat care să integreze produsele de la micii producători. Legea parteneriatului public-privat - tot în Parlament, probabil, până la sfârşitul acestei luni. (...) Avem în vedere şi asigurarea forţei de muncă necesare pentru locurile de muncă nou create, o mai bună corelare a curriculei educaţionale cu nevoile actuale ale pieţei de muncă", a precizat premierul Tudose.

Tudose: "În primele 7 luni, veniturile bugetului general consolidat - cu 9% mai mari faţă de 2016"

Veniturile bugetului general consolidat au fost, în primele şapte luni ale acestui an, cu 9% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă din 2016, a afirmat luni premierul Mihai Tudose.

"În ceea ce priveşte creşterea veniturilor bugetare, se văd primele rezultate. În primele şapte luni ale acestui an, (...) veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 141,2 miliarde de lei, reprezentând 17,3% din PIB, au fost cu 9% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Acest lucru se datorează evident şi eficientizării acţiunilor ANAF şi unei mai bune colectări şi a programului de guvernare în general. Toate măsurile adoptate în plan bugetar şi fiscal au ţinut cont de angajamentele externe ale României şi care privesc menţinerea indicatorilor economici, inclusiv obiectivul asumat ca stat membru al Uniunii Europene de limitare a deficitului bugetar la 3%", a declarat Tudose, în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora prim-ministrului", citat de Agerpres.

Şeful Guvernului a făcut referire şi la absorbţia fondurilor europene, precizând că va fi depăşită ţinta iniţială: "Absorbţia fondurilor europene (...), ne-am angajat în programul de guvernare la o cifră de 5,2 miliarde de euro. Prognoza este că o vom depăşi, dacă continuăm în ritmul acesta. Am deblocat toate autorităţile de management. În ceea ce priveşte fondurile pentru agricultură, la începutul anului am fost campionii Europei, epuizând toate fondurile pe anul acesta în primele două luni".

Tudose despre Pilonul II de pensii: "Am declarat cu toţii că nu ne atingem de el, banii rămân acolo"

Premierul Mihai Tudose a afirmat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, referindu-se la Pilonul II de pensii, că Executivul nu se va atinge de el.

"Pilonul II - am declarat cu toţii că nu ne atingem de el, banii rămân acolo", a precizat Tudose, la "Ora prim-ministrului".

Totodată, răspunzând unor întrebări adresate de liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, şeful Executivului a dat asigurări că Pilonul II nu va fi naţionalizat. "Ca să închidem odată discuţia despre Pilonul II. Nu, nu îl naţionalizăm. Ultima naţionalizare a fost făcută de cineva care eu ştiu că vă este cunoscut - era prim-ministru şi a naţionalizat valuta. Înţeleg că aveţi nişte experienţe în apropiere. Întrebaţi, cereţi amănunte cum s-a făcut. Noi n-o s-o facem. Nu facem aşa ceva. Naţionalizare în România n-o să se mai întâmple", a spus Tudose.

În plenul Camerei, premierul a răspuns şi la alte întrebări pe teme de actualitate, adresate de liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

Referitor la manualele şcolare, şeful Guvernului a precizat că "'toate nebuniile sau o parte dintre nebuniile pe care este obligat acum Ministerul Educaţiei să le implementeze au fost stabilite anul trecut''.

"Manualele de clasa a V-a - mă bucur că aveţi o îngrijorare. Toate nebuniile sau o parte din nebuniile pe care este obligat acum Ministerul Educaţiei să le implementeze au fost stabilite anul trecut. Inclusiv celebrul manual de Sport. Vă mulţumim şi pe această cale pentru acest lucru. O comparaţie cu anul trecut este sublimă - acum vorbiţi de manual de clasa a V-a. Anul trecut nu vorbeaţi de niciun manual, fiindcă nu era gata niciunul. (...) Comparaţia Cuc - Orban este inutilă, fiindcă nu poţi să compari ceva cu zero. N-am mers niciunul dintre noi pe autostrada Orban. Nu ştiu de ce, dar nu am găsit-o. Plângeţi pe tema celor care pleacă din ţară. Aţi folosit o cifră - 200.000. (...) De fapt este vorba de mai mult de 200.000. Este cifra celor care au plecat anul trecut, (...) pe guvernarea Cioloş", le-a răspuns Tudose liberalilor.

Năsui (USR): "Aţi crescut pensiile şi salariile, când vi s-a spus că lucrurile acestea nu pot fi susţinute"

Deputatul USR Claudiu Năsui le-a spus, ieri, guvernanţilor că au crescut pensiile şi salariile cu peste 20% deşi li s-a precizat că lucrurile acestea nu pot fi susţinute. "Ce am ascultat azi aici, cifrele prezentate de premierul României sunt o imagine fantezistă şi ireală şi este trist că asta este imaginea care există din Palatul Victoria. Imaginea reală a economiei este cu totul alta. Dacă lucrurile merg atât de bine, creşterea e atât de mare şi toate lucrurile merg atât de roz cum spuneţi dumneavoastră, de ce este nevoie de toate aceste creşteri de taxe pe care le-aţi propus în ultima perioadă? Haideţi să nu cădem în ridicol. (...) Cum poţi să ai creştere economică record într-o ţară şi cu toate astea să fii cu deficitul bugetar la maxim? Vă explic de ce faceţi lucrurile acestea: pentru că aţi crescut în mod nesustenabil cheltuielile structurale ale statului român. Aţi crescut pensiile şi salariile cu peste 20% când vi s-a spus că lucrurile acestea nu pot fi susţinute. Şi atunci aţi tăiat din investiţii şi aţi căutat bani de la cei care nu îi aveau şi anume de la cei care muncesc part-time în România - le-aţi mărit impozitele pe muncă - şi de la mediul privat pe care punctual îl tot ameninţaţi cu diverse măsuri", a declarat Năsui, în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora prim-ministrului".

Potrivit deputatului USR, guvernarea PSD este una "a incompetenţei şi a minciunii".

Istvan Erdei Doloczki (UDMR):"Regionalizarea ANAF nu a fost o măsură eficientă"

Modul în care a fost armonizată legislaţia naţională cu cea comunitară sau predictibilitatea legislaţiei fiscale au fost câteva dintre problemele ridicate luni, în plenul Camerei Deputaţilor, de deputatul UDMR Istvan Erdei Doloczki, în prezenţa premierului Mihai Tudose.

El consideră că "regionalizarea ANAF" n-a fost o măsură "'eficientă şi fericită''. Totodată, deputatul UDMR a remarcat că doar în acest an au fost adoptate cel puţin şase ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă care au modificat Codul fiscal şi de procedură fiscală, plus alte acte normative cu putere de lege în care au fost strecurate modificări sub sintagma "alte măsuri fiscale", care sunt şi ele "în număr însemnat de mare raportat la perioada de când a început activitatea Guvernului PSD - ALDE".

Acesta a atras atenţia asupra modului în care legislaţia naţională este armonizată cu cea comunitară: "Ar fi ideal să nu aşteptăm demararea procedurilor de infringement. Un exemplu care va fi discutat este proiectul de lege 238 din 2017 cu care a fost sesizată comisia (n.r. Comisia pentru buget) la 26.06.2017, cu toate că termenul de transpunere a directivei a fost 18 septembrie 2016. Adică am depăşit termenul de armonizare cu un an. (...) În ceea ce priveşte situaţia colectării taxelor şi impozitelor către stat menţionez două aspecte - conformarea voluntară lasă de dorit, deşi Codul de procedură fiscală conţine prevederi flexibile, dar aplicarea lor de organele fiscale este deficitară. Modul în care organele fiscale înţeleg şi ştiu să-şi facă datoria este aspru criticat de mediul de afaceri. Tot de colectarea taxelor ţine şi faptul că multinaţionalele subsidiare sau filiale din România produc profit extrem de mic în ţară, pe când firmele-mamă prosperă. Dar această realitate nu este de ieri de azi. (...) Se pare că reorganizarea, regionalizarea ANAF-ului n-a fost o măsură fericită, eficientă, poate ar trebui să regândim această problemă".

Tomac: "În perioada ianuarie - iulie, veniturile realizate au scăzut în timp ce deficitul a crescut dramatic"

Liderul deputaţilor PMP Eugen Tomac a declarat luni că în perioada ianuarie - iulie 2017 veniturile realizate au scăzut, în timp ce deficitul a crescut "dramatic".

"Domnilor de la PSD, mă aşteptam ca astăzi (n.r. ieri) să veniţi să ne prezentaţi cu aceeaşi convingere cu care o făceaţi în urmă cu câteva luni, când ne spuneaţi cât de dezamăgiţi sunteţi de propriul guvern, să ne prezentaţi obiectiv stabilit - obiectiv îndeplinit. În realitate, lucrurile stau aşa cum le simt românii nu cum le cosmetizăm, pentru că putem constata foarte simplu, cel puţin din rapoartele privind execuţia bugetară prezentate de Ministerul Finanţelor, analizând indicatorii din 2015, drept exemplu în comparaţie cu 2017 pentru perioada ianuarie - iulie putem constata următoarele chestiuni: veniturile realizate au scăzut, în timp ce deficitul a crescut dramatic, în cadrul bugetului de stat se disting încasări de TVA care au scăzut dramatic, de la 23,2 miliarde de lei în 2015 la 15,8 miliarde de lei în 2017. La bugetul asigurărilor sociale de stat situaţia este şi mai complicată deoarece, deşi valoarea punctului de pensie a crescut simţitor, veniturile realizate în 2017 sunt aproape la fel ca cele din 2015", a afirmat Tomac, în plenul Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că "o promisiune seducătoare" a PSD era reducerea numărului taxelor, tarifelor şi comisioanelor la maximum 50 şi încă această promisiune nu a fost realizată până la 1 septembrie 2017, când trebuia prezentat nomenclatorul taxelor din România.

Ponta către Guvern: "Consideraţi că, dacă o faceţi mai târziu, rectificarea va fi pozitivă?"

Fostul premier Victor Ponta, deputat neafiliat, a întrebat Guvernul, în plenul Camerei Deputaţilor, de ce face mai târziu rectificarea bugetară, care, în opinia sa, ar trebui să fie una negativă.

Ponta a spus că a dorit să ia cuvântul în prezenţa premierului Mihai Tudose pentru că a lucrat alături de acest Cabinet în ultimii ani, inclusiv la rectificări bugetare, cel puţin în 2015: "În acest an nu s-a făcut nicio rectificare bugetară. Domnul Vosganian are dreptate că am trăit şi eu destule momente în care lumea vorbea despre cifre fără să le aibă în faţă. Eu am execuţia bugetară pe primele şapte luni, veniturile sunt cu un miliard mai mici decât în 2016, cheltuielile cu 16 miliarde în plus, deci rectificarea ar fi trebuit să fie negativă. Consideraţi că, dacă o faceţi mai târziu, va fi pozitivă sau care ar fi motivul pentru care e prima dată când nu se face rectificare bugetară?".

Orban: PNL somează PSD să nu înainteze proiectul de lege referitor la Fondul Suveran de Investiţii

Partidul Naţional Liberal somează PSD să nu înainteze proiectul de lege referitor la Fondul Suveran de Investiţii - "o megaescrocherie de proporţii care va genera efecte extrem de grave în economia românească", a declarat luni preşedintele PNL, Ludovic Orban.

"Somăm PSD să nu înainteze acest proiect de lege, să renunţe la acest pseudo fond suveran de investiţii, care este o megaescrocherie, care va genera efecte extrem de grave în economia românească şi care practic va priva cetăţeanul român şi statul român de ultimele companii profitabile care mai există în portofoliul statului. (...) Aşa cum am anticipat, este o escrocherie de proporţii, care este pusă la cale de partidul de guvernământ şi care urmăreşte mai multe obiective. Unu: din cauză că au prăduit bugetul pe diferite cheltuieli care au cu totul şi cu totul altă destinaţie decât investiţiile publice, şi aici, repet, pe primele şase luni avem minimum istoric în materie de investiţii publice în ultimii 10 ani", a afirmat Orban, la Parlament, unde s-a întâlnit cu deputaţii şi senatorii liberali.

Potrivit acestuia, "PSD s-a gândit să susţină unele lucrări de investiţii, pe care nu le fac din bugetul de stat şi pe care nu au nici capacitatea de a le face în parteneriat public-privat prin intermediul acestui aşa-zis Fond Suveran de Investiţii". "Obiectivele urmărite de PSD, după părerea mea, sunt foarte clare: să nu mai fie obligaţi să respecte rigorile legislaţiei europene şi româneşti a achiziţiilor publice, să scoată din deficitul bugetar cheltuieli publice care ar trebui finanţate din bugetul de stat. Al treilea lucru pe care îl urmăresc este să prăduiască acţiunile majoritare de la principalele companii profitabile din România", a susţinut liderul PNL.

În opinia sa, "este evident" că pentru a putea obţine finanţare pentru acest fond, "Guvernul va pune gaj pentru împrumuturi sau emisii de titluri de valoare acţiunile acestor societăţi, investiţiile fiind făcute în proiecte care nu vor genera profituri, astfel încât să se poată răscumpăra sau să se poată plăti către investitori banii care au fost băgaţi în titlurile de valoare emise de fond".

"În mod clar, investitorii se vor îndrepta împotriva companiilor ale căror acţiuni deţinute de stat sunt parte din acest Fond Suveran de Investiţii. Rezultatele şi consecinţele vor fi catastrofale pentru companiile româneşti. Avem câteva companii care sunt profitabile - Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Electrica, Hidroelectrica şi aşa mai departe. Toate aceste companii, prin Fondul Suveran de Investiţii, vor fi extrem de negativ afectate în funcţionarea lor, vor avea de suferit de pe urma mecanismului total netransparent şi neclar în care vor fi administrate practic acţiunile la acest fond de investiţii şi, cu siguranţă, statul va pierde acţionariatul majoritar la aceste companii ca urmare a tranzacţiilor pe care le vor face cei care vor administra Fondul", a mai susţinut preşedintele PNL.

El s-a arătat "revoltat" faţă de discursul public al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi al premierului Mihai Tudose.

"Ceea ce se întâmplă de câteva luni bune cu discursul public al liderilor coaliţiei de guvernare este revoltător şi reprezintă de fapt o dovadă clară că cei care conduc astăzi România nu vor să respecte standardele democratice care există la nivelul UE. (...) Atacurile sistematice împotriva companiilor cu capital străin, atacurile iresponsabile care sunt lansate de la cel mai înalt nivel al Guvernului, de la nivelul premierului, împotriva sistemului financiar-bancar, atacurile împotriva ambasadorilor principalelor state care sunt partenerele României în NATO şi UE, atitudinile extrem de dure împotriva unor poziţii care sunt poziţii normale şi fireşti care au fost lansate nu numai de ambasadori (...) sunt ignorate complet. Mai mult, actuala coaliţie majoritară începe să aibă un discurs naţionalist, gregar, antieuropean şi care este împotriva a ceea ce înseamnă valorile democraţiei şi valorile unei economii de piaţă. Unde vor să ducă România? Nu mai vor în UE? În NATO?", a afirmat Orban.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Ne cerem scuze că vom depăşi proiecţia de 5,2% creştere economică, în acest an" - Aveti grija sa nu depasiti viteza sunetului :)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb