Scăderea cererii de călătorii şi efectele politicilor economice implementate de preşedintele Donald Trump pun presiune asupra companiilor aeriene americane, care încep să reducă proiecţiile de profit pentru primul trimestru din 2025, relatează Reuters.
După ce la începutul anului operatorii aerieni vorbeau despre o posibilă "nouă eră de aur", inflaţia persistentă, creşterea incertitudinii economice şi reducerile bugetare federale au schimbat radical perspectivele. Transportatorii au început să taie din capacitatea de zbor, în contextul unei cereri în scădere atât din partea turiştilor, cât şi a clienţilor corporate.
Indicele S&P 500 pentru sectorul aerian a pierdut aproximativ 15% de la începutul anului, subperformând indicele bursier general. Acţiunile companiilor Delta şi United Airlines au scăzut cu aproape 20%, iar cele ale Frontier Airlines cu 2%.
"Nevoile de bază sunt mâncarea şi locuinţa. Noi venim mai jos pe listă. Dacă nu ai un loc de muncă, nu îţi vei cumpăra un bilet de avion", a declarat David Neeleman, CEO al Breeze Airways.
Pentru perioada aprilie-iunie, mai mulţi operatori, printre care Delta, United, JetBlue şi Allegiant, au redus capacitatea programată, anticipând un nivel mai scăzut al cererii. CEO-ul United, Scott Kirby, avertizează că, în absenţa unei reveniri, întreaga industrie ar putea înregistra scăderi semnificative de capacitate până în august.
Singura zonă cu performanţă solidă rămâne segmentul zborurilor internaţionale şi al claselor premium, unde United a raportat o creştere de 8% a rezervărilor faţă de anul trecut.
Pe lângă dificultăţile economice, şi incidentele de siguranţă au amplificat reţinerea pasagerilor. Potrivit Amanda Demanda Law Group, îngrijorările privind siguranţa au atins un maxim istoric în februarie, iar căutările pe Google pentru "Sunt avioanele sigure acum?" au crescut cu 900%.
Inflaţia ridicată afectează tot mai mult comportamentul de consum. Cheltuielile cu cardul pentru bilete de avion au scăzut cu 7,2% în februarie, cel mai slab nivel din ultimele şase luni, conform datelor Bank of America. În acelaşi timp, preţurile biletelor de avion au înregistrat prima scădere anuală din ultimele şase luni.
Nici segmentul corporate nu oferă un sprijin consistent industriei. Delta a raportat o încetinire a creşterii rezervărilor de business, iar United a anunţat o înjumătăţire a călătoriilor legate de activităţi guvernamentale, pe fondul reducerii cheltuielilor publice.
"Multe agenţii guvernamentale şi subcontractori strâng cureaua", a declarat Gabe Rizzi, preşedintele agenţiei de turism Altour. De asemenea, firme din domenii precum finanţe, energie verde sau tehnologie au redus călătoriile de afaceri cu până la 10% faţă de anul trecut.
Pentru moment, rata şomajului rămâne stabilă, dar presiunile inflaţioniste continuă să limiteze bugetele pentru vacanţe. Consumatorii, ca Jacob Brown, un profesor de 24 de ani din Denver, spun că reduc cheltuielile şi aleg opţiuni mai ieftine pentru transport şi cazare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2025, 12:52)
O să fie cerere mare de bilete din SUA spre Europa.
Apoi vine criza în SUA.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2025, 13:22)
Cerere de bilete sin SUA spre Europa a celor care NU AU AFLAT INCA ca Ursulica Pfizer pregateste confiscarea economiilor din banci ale cetatenilor,
si nu au aflat inca nici ca in Europa e DEJA criza
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2025, 14:37)
Un bilet de avion in USA,Los Angeles - Paris mai ieftin e 654 $,
dar si mai interesant ca un bilet ieftin in UE, de la Paris - Los Angeles
costa 1900 euro,asa ca americanii pot linisti sa scumpeasca biletele,
si vor fi tot mai ieftine, decat in Ursulaland.