Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că, în urma unor acţiuni realizate de Inspecţia Socială la nivel naţional, au fost identificate 267 de persoane cu afecţiuni de sănătate grave, care nu beneficiau de măsuri de protecţie socială, dar şi zece copii fără identitate, relatează News.
Raluca Turcan a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că au fost verificaţi aproape 41.000 de titulari de ajutor social dintr-un total de peste 110.000.
"Inspecţia Socială a desfăşurat activităţi de verificare în 1.966 de UAT-uri, ceea ce reprezintă 98,59% din totalul primăriilor propuse pe o rază de 50 de kilometri în jurul reşedinţelor de judeţ. Numărul titularilor de ajutor social verificaţi au fost de 40.982 din cei 110.711, iar numărul beneficiarilor de ajutor social verificaţi a fost 99.593 din cei 216.775. Numărul persoanelor cu risc crescut de vulnerabilitate identificate direct a fost de 4.145", a afirmat ministrul Muncii.
Raluca Turcan a prezentat şi profilul de risc al familiilor beneficiare de ajutor social în funcţie de caracteristicile acestora.
"31,16% sunt persoane singure, cu vârstă mai mare de 65 de ani, 19,98% sunt persoane singure cu vârstă mai mică de 65 de ani, 17,10% sunt familii monoparentale, 15,93% sunt familii cu mai puţin de trei copii şi 15,82% sunt familii cu peste trei copii. Am identificat mii de persoane cu nevoi speciale care scăpau statisticilor oficiale şi care nu beneficiau de sprijinul necesar", a transmis Raluca Turcan.
Ea a menţionat că au fost găsite 267 de persoane cu afecţiuni grave de sănătate care nu beneficiau de măsuri de protecţie şi zece copii fără certificat de naştere.
Raluca Turcan a explicat: "Au fost identificate un număr de 267 de persoane cu afecţiuni de sănătate grave care nu beneficiau de măsuri de protecţie specială pentru persoane dizabilitate sau invaliditate. O situaţie specială este reprezentată de copiii fără identitate, astfel, la nivelul a şase UAT-uri au fost identificaţi zece copii fără certificate de naştere, fără CNP, pentru care inspectorii sociali au dispus imediat măsuri. Aceşti copii erau ai nimănui, nu erau înregistraţi şi se putea întâmpla orice cu ei. Au fost identificaţi 2.091 de copii aflaţi în familii beneficiare de ajutor social care sunt neşcolarizaţi, au abandonat cursurile şcolare sau se află în risc de abandon şcolar. Alţi 15 copii cu probleme de sănătate au fost identificaţi şi cuprinşi în învăţământul special"